Paraksta līgumu par Polijas un Lietuvas gāzes savienojumu 0

Ceturtdiena, 15 okt 2015, 14:26 Versija drukāšanai

Paraksta līgumu par Polijas un Lietuvas gāzes savienojumu
Briselē ceturtdien parakstīts līgums par Polijas un Lietuvas gāzes savienojumu, kas ļaus dabasgāzi no Eiropas piegādāt arī Latvijai un Lietuvai. Parakstīšanas ceremoniju apmeklēja arī Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma, Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.


EK paziņojumā presei norādīts, ka "šis starpsavienojums izbeigs ieilgušo Baltijas jūras reģiona izolētību un apgādās reģionu ar enerģiju, kas nepieciešama jaunam ekonomikas uzrāvienam", kā arī "būtiski uzlabos piegādes drošību un Eiropas enerģijas tirgus izturību.

 

Junkers atzinīgi novērtēja dotāciju nolīguma parakstīšanu un teica, ka "šodien panāktā nolīguma parakstīšana ir Eiropas solidaritātes apliecinājums. Šeit sanākušie līderi ir pieņēmuši atbildīgu lēmumu, lai paaugstinātu mūsu drošību un stiprinātu mūsu izturību. Šodien esam paveikuši daudz vairāk, nekā tikai izbeiguši Baltijas valstu enerģētisko izolāciju. Esam vēl ciešāk saliedējuši reģionu. Šodien esam vienojušies par Eiropas infrastruktūru, kas mūs vienos, nevis šķirs".

 

EK uzsvēra, ka viens no Eiropas Savienības (ES) Enerģētikas savienības stratēģijas svarīgākajiem elementiem ir pilnveidot energoinfrastruktūru, izveidojot trūkstošos savienojumus. "Iesaistīto dalībvalstu izrādītā solidaritāte demonstrē, ka kopīgiem spēkiem var spēcināt un nodrošināt visas Eiropas Savienības daļas pret iespējamiem energopiegādes pārrāvumiem. Iesaistītās valstis ir gatavas sadarboties arī turpmāk, lai šo reģionu vēl dziļāk integrētu ES iekšējā enerģijas tirgū," norādīja EK.

 

Tāpat paziņojumā teikts, ka EK "ir apņēmusies gādāt, lai enerģija plūstu turp, kur tā ir visvairāk nepieciešama, un rūpēties, lai katrai dalībvalstij būtu vismaz trīs piegādes avoti. Izbūvēt trūkstošos pārrobežu savienojumus starp Baltijas jūras reģionu un pārējo ES enerģijas tirgu ir EK prioritāte".

 

Parakstot nolīgumu, klātesošie valstu un valdību vadītāji nāca klajā ar paziņojumu, kurā tie apstiprināja savu gatavību turpināt savienot savus energotirgus un pastiprināt to izturību.

 

Polijas premjerministre Eva Kopača iepriekš sacīja, ka Polijas un Lietuvas gāzes savienojums ir iecerēts, lai uzlabotu Polijas un Baltijas valstu enerģētisko drošību.

 

Gāzesvada nolūks ir samazināt Baltijas valstu enerģētisko atkarību no Krievijas, palielināt Eiropas tirgu integrāciju, kā arī energoresursu sadales drošību.

 

Biznesa laikraksts "Financial Times" vēstīja, ka līgums ir apliecinājums tam, ka pieaug starptautiskais atbalsts Igaunijai, Latvijai un Lietuvai.

 

Starpsavienojuma plānotās izmaksas tiek lēstas 558 miljoni eiro, no kuriem Eiropas Savienības subsīdijas sasniedz 295 miljonus eiro. 120 miljonus eiro segs Polija, 54,9 miljonus eiro - Lietuva, 29,4 miljonus eiro - Latvija un 1,5 miljonu eiro - Igaunija.

 

534 kilometrus garais gāzesvads savienos Varšavas pievārtē esošo Rembelščiznu ar Jauņūņiem Lietuvā. Tas būs pirmais gāzesvads, kas savienos Lietuvu un Poliju, un pirmais gāzes starpsavienojums starp Baltijas jūras reģiona austrumu daļu un kontinentālo Eiropu.

 

Polijas un Lietuvas gāzes starpsavienojuma projekts būtiski ļaus dažādot enerģijas piegādes Baltijas valstīm, kā arī ļaus gāzi no Lietuvas piegādāt abām pārējām Baltijas valstīm.

 

Darbus pie gāzesvada izbūves plānots sākt nākamgad, bet pabeigt - līdz 2019.gadam.

0
Autors:BNS
Foto:freeimages.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti