"Reuters": ES uz četriem mēnešiem apturēs sankcijas pret Baltkrieviju 0

Piektdiena, 09 okt 2015, 13:55 Versija drukāšanai

"Reuters": ES uz četriem mēnešiem apturēs sankcijas pret Baltkrieviju
Eiropas Savienība (ES) uz četriem mēnešiem pēc svētdien gaidāmajām prezidenta vēlēšanām apturēs sankcijas pret Baltkrieviju, tostarp pret autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, ja vien pēdējā brīdī nenotiks opozīcijas apspiešana, aģentūrai "Reuters" atklāja anonīmi avoti diplomātiskajās struktūrās.


ES dalībvalstu ārlietu ministri atbilstošu lēmumu pieņems pirmdien, norādīja anonīmie avoti. Tādējādi tiks izbeigtas trīs nedēļas ilgušās sarežģītās sarunas par to, ka reaģēt uz Lukašenko lēmumu augustā apžēlot sešus politieslodzītos un februārī uzņemt Ukrainas miera sarunas.

 

Tādi soļi ES amatpersonas radījuši pārliecību, ka Lukašenko, kas ir tuvs Krievijas sabiedrotais un Rietumu pasaulē tiek dēvēts par Eiropas pēdējo diktatoru, atver Baltkrieviju Eiropai, raksta "Reuters" .

 

"Atkarībā no Lukašenko rīcības prezidenta vēlēšanās lēmums atcelt sankcijas uz četriem mēnešiem oficiāli tiks pieņemts pirmdien," paziņoja augsta ranga ES diplomāts, kurš pārzina situāciju, bet vēlējās palikt anonīms. "ES ir jāatbild uz politieslodzīto atbrīvošanu," piebilda cits diplomāts, kurš arī runāja anonīmi.

 

Lukašenko, kurš reti iebilst Krievijas lēmumiem, ir apšaubījis nepieciešamību Krievijai izveidot gaisa spēku bāzi Baltkrievijā.

 

Tomer ES uzstāj, ka reālistiski raugās uz Baltkrieviju, kur Lukašenko pie varas ir jau 21 gadu un, visticamāk, svētdien tiks ievēlēts uz piekto amata termiņu.

 

Diplomāti "Reuters" atklāja, ka ES sankciju saraksts ar apmērām 140 privātpersonām tiks apturēts no oktobra beigām līdz februāra beigām, ļaujot tajā iekļautajiem pārvietot savu ES esošos aktīvus un iebraukt blokā. Ieroču embargo netiks atcelts.

 

Sankciju apturēšana tiks atcelta, ja Baltkrievija notiks jauni cilvēktiesību pārkāpumi, vēsta "Reuters".

 

Aģentūra raksta, ka sankcijas pret četrām Lukašenko drošības struktūru amatpersonām, kas tiek uzskatītas par saistītiem ar viņa politisko pretinieku pazušanu, netiks apturētas.

 

"Reuters" vēsta, ka dažas no 25 Baltkrievijas kompānijām, pret kuram pašlaik vērstas sankcijas, varēs saņemt finansējumu no Eiropas Investīciju bankas. Izbeidzot ierobežojumus, kas kavē Baltkrievijai piekļūt Eiropas kapitāla tirgiem, eksporta kredīta apdrošināšanai vai ES tehniskajai palīdzībai, Krievija vairs nebūs vienīgais finansējuma avots Baltkrievijai.

 

Sankcijas pret dažām kompānijām, piemēram, militārās tehnikas eksportētāju "BelTechExport", visticamāk, tiks saglabātas, piebilst aģentūra..

 

ES augstās pārstāves ārpolitikas un drošības politikas jautājumos Federikas Mogerini birojs pagaidām komentārus par sankciju apturēšanu nav sniedzis, lai gan 22.augustā Mogerini apsveica politieslodzīto atbrīvošanu.

 

Sankciju atcelšana uz laiku būtu jauns posms ES diplomātijā, kas ir vērsta ne tik daudz uz ES vērtību aizstāvēšanu, cik uz partneru meklēšanu pēc tam, kad neveiksmi cieta 2003.gadā izveidotā Eiropas Kaimiņattiecību politika, kurai nav izdevies stabilizēt vai padarīt demokrātiskas valstis ES apkārtnē.

 

Lukašenko, kur satricināja karš Ukrainas austrumos, vēlas atrast veidus, kā līdzsvarot sadarbību ar citām valstīm. Viņš arī vēlas veicināt savas valsts ekonomiku, kas ir pakļauta recesijai Krievijā un janvārī-jūlijā saruka par 4%.

 

ES 2009.gadā aizsāktie centieni nespēja iesaistīt Baltkrieviju un panākt preses brīvību, vēlēšanu reformas un nāvessoda atcelšanu šajā valstī. Lukašenko izvēlējās pievienoties Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam Eirāzijas savienības veidošanā, nevis pieņēma ES piedāvāto brīvās tirdzniecības līgumu.

0
Autors:BNS
Foto:flickr.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti