ES pilsoņi Šveices bankās vairs nedrīkstēs glabāt nedeklarētus līdzekļus 0

Piektdiena, 29 maijā 2015, 08:24 Versija drukāšanai

ES pilsoņi Šveices bankās vairs nedrīkstēs glabāt nedeklarētus līdzekļus
ES un Šveice parakstījušas nozīmīgu līgumu, lai izbeigtu banku slepenību ES iedzīvotājiem un liegtu tiem turpmāk noglabāt nedeklarētu ienākumus Šveices bankās. Līguma parakstīšanas laikā puses paziņojušas, ka šis ir vēl viens solis cīņā pret nodokļu nemaksātājiem.


Šveices banku sistēma tradicionāli ir uzskatīta par vienu no pašām drošākajām pasaulē, īpaši izpelnoties slavu ar savu slepenību.

 

Taču pēdējo gadu laikā Šveices bankas ir pakļautas ES valstu un arī ASV kritikai. Piemēram, ASV puse bija norādījusi, ka gadījumā, ja Šveice nesniegs informāciju par ASV pilsoņu banku kontiem, ASV varētu samazināt naudas pārskaitījumus caur šīm bankām. Arī ES ir pastiprinājusi cīņu ar nodokļu nemaksāšanu un krāpšanos, kas dalībvalstu budžetiem nodarot aptuveni triljonu eiro lielus zaudējumus gadā.

 

ES pēdējā laikā satricinājis arī tā dēvētais "LuxLeaks" skandāls, kurā atklājās, ka daudzas ietekmīgas kompānijas bija izmantojušas Luksemburgas likumdošanas un nodokļu sistēmas priekšrocības, lai saņemtu milzīgas nodokļu atlaides.

 

Pakļaujoties šādam spiedienam, Šveice ir piekritusi parakstīt automātiskas datu apmaiņas līgumus.

 

Saskaņā ar jauno līgumu, ES un Šveice, sākot ar 2018. gadu, automātiski apmainīsies ar informāciju par banku kontu īpašniekiem, tostarp uzņēmumiem. Šī informācija iekļaus konta turētāja vārdu, adresi, nodokļu maksātāja numuru, dzimšanas datus un bankas bilanci un ar to plānots apmainīties reizi gadā.

Kā pēc līguma parakstīšanas sacīja Eiropadomes prezidējošās valsts Latvijas finanšu ministrs Jānis Reirs, jaunā vienošanās ir signāls par to, ka Eiropa ir apņēmusies cīņu pret nodokļu nemaksātājiem turpināt.

 

"Šis līgums parāda, ka Eiropas Savienības dalībvalstis no vienas puses un Šveice no otras puses ir ne tikai politiski apņēmušās veicināt godīgu konkurenci un nodokļu maksāšanu," teica Reirs. "Mums ir arī kopīgs mērķis panākt globālu nodokļu maksāšanu un datu apmaiņu par dažādām finanšu institūcijām. Tieši tāpēc šī līguma parakstīšana ir spēcīgs signāls par ES un Šveices vēlmi nodrošināt, ka cīņa ar izvairīšanos no nodokļiem un krāpšanos tiks turpināta," norādīja Latvijas finanšu ministrs.

 

Arī ES nodokļu komisārs Pjērs Moskovisi paudis pārliecību, ka noslēgtais līgums ir vēl viens trieciens tiem, kuri izvairās no nodokļu maksāšanas un vēl viens solis daudz godīgākai nodokļu sistēmai Eiropā. Moskovisi norādījis, ka ES uzņemas vadošo lomu un paudis cerību, ka starptautiskie partneri sekos šim piemēram. "Šī ir vēsturiska vienošanās. Tā ir vēsturiska politiskā, simboliskā un ekonomiskā ziņā. Šī vienošanās ievada jaunu ēru finanšu caurskatāmībā starp un Šveici," teica Moskovisi.

 

Kā norādīts EK paziņojumā, panāktā caurskatāmība ne tikai uzlabos dalībvalstu spējas izsekot un apkarot nodokļu nemaksātājus, bet arī kalpos par pamudinājumu neslēpt savus ienākumus un īpašumus ārvalstīs ar mērķi izvairīties no nodokļiem. Turklāt jāpiebilst, ka Šveice ir tikai viena no valstīm, ar kurām plānots noslēgt šādu līgumu. Eiropas komisija pašlaik risina sarunas par līdzīgu vienošanos noslēgšanu arī ar Andoru, Lihtenšteinu, Monako un Sanmarino. Iespējams, ka tos būs iespējams parakstīt jau šogad.

 

Noslēgumā vien jāpiebilst, ka Šveices parlamentam noslēgtais līgums ar ES vēl ir jāratificē un nav izslēgts, ka šo jautājumu varētu izskatīt arī referendumā.

0
Autors:lsm.lv
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti