Seminārā pilsētniekiem pastāstīja par jauno māju siltināšanas programmu 0

Piektdiena, 16 dec 2016, 09:20 Versija drukāšanai

Seminārā pilsētniekiem pastāstīja par jauno māju siltināšanas programmu
Daudzdzīvokļu māju renovācija aizvien ir aktuāla. Dati liecina par to, ka renovācija ļauj ievērojami ietaupīt ģimenes budžeta līdzekļus. Daugavpils dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums (DDzKSU) apsaimnieko 835 mājas, no kurām šobrīd pilsētas līdzfinansējuma programmas ietvaros ir nosiltinātas 10 mājas: 4 – daļēji un 6 – pilnībā. To skaitā ir māja Cietokšņa ielā 70. Siltumenerģijas ekonomija šeit pārsniedza 60 %: Līdz renovācijai apkure maksāja 1,30 eiro par 1 kvadrātmetru, bet pēc renovācijas – 38 centus.


Kopš 2016. gada darbojas jauna ES programma daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanai. Tās īstenošanai Latvijai ir piešķirti 166,4 milj. eiro. Finansējumu nodrošina valsts finanšu aģentūra „Altum”. 15. decembrī Daugavpils pilsētas domes konferenču zālē tika rīkots seminārs, kurā piedalījās māju vecākie, dzīvokļu īpašnieki, dzīvokļu īpašnieku biedrības un pilnvarotās personas. Pirmssvētku laikā, izrādot pateicību par sadarbību, viņiem tika dāvināti kalendāri 2017. gadam no pašvaldības un DzKSU. Uzņēmuma un attīstības finanšu institūcijas „Altum” speciālisti informēja par noteikumiem dalībai jaunajā programmā un līdzekļu saņemšanu māju renovācijai. Dokumenta izstrādātāji ir ņēmuši vērā iepriekšējo gadu kļūdas, centās maksimāli samazināt iespējamos riskus un padarīt grantu piešķiršanas nosacījumus iedzīvotājiem izdevīgākus.

 

Renovācijai šīs programmas ietvaros Daugavpilī var pieteikties 665 daudzdzīvokļu mājas, ko apsaimnieko DzKSU. Tās ir mājas, kas atbilst vairākiem kritērijiem, proti, centrālā apkure, vismaz pieci dzīvokļi mājā, nedzīvojamo telpu platība nepārsniedz 25 %. Remontdarbu veikšanai kredītiestāde no iedzīvotājiem nepieprasa ķīlu, visus jautājumus ar banku risina DzKSU. Kā norāda uzņēmuma vadītājs Jevgeņijs Oļenovs, pašlaik ir zemas procentu likmes – aptuveni 3 % gadā. Valsts aģentūras „Altum” speciālisti kontrolē visu procesu: sākot no grantu piešķiršanas līdz būvniecības firmas izvēlei un tāmju koriģēšanai. Pašvaldība, no savas puses, 2017. gadā turpinās finansiāli atbalstīt dzīvokļu īpašniekus, kuri vēlēsies nosiltināt savas mājas, uzstādīt skaitītājus un mazāk maksāt par siltumenerģiju.

 

Daugavpils daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem ir iespēja veikt renovāciju pilsētas vai ES programmas ietvaros, ir nepieciešama tikai vismaz 2/3 dzīvokļu īpašnieku piekrišana. Atgādinām, ka „Altum” pieņem pieteikumus līdz 2023. gadam. Vislielāko aktivitāti izrāda Liepājas iedzīvotāji. No Daugavpils DzKSU jaunajā programmā valsts aģentūrai pagaidām ir nosūtīts tikai viens pieteikums, vēl četras mājas gatavo dokumentus. Iepazīties ar līdzfinansējuma saņemšanas noteikumiem var vietnē www.altum.lv, mājaslapā www.dzksu.lv vai personīgi ierodoties uzņēmumā.

 

0
Autors:TV DAUTKOM

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti