5 sabiedrībā populārākie un aplamākie aizspriedumi par advokātiem 0

Piektdiena, 26 feb 2016, 09:32 Versija drukāšanai

5 sabiedrībā populārākie un aplamākie aizspriedumi par advokātiem
No 14. līdz 18. martam, atzīmējot Latvijas advokatūras 95. jubileju, Advokatūras dienās* zvērināti advokāti visā Latvijā jau atkal sniegs bezmaksas juridiskās konsultācijas. Šogad izvēlēts ģimenes tiesību temats, tostarp laulību šķiršanas, laulāto mantiskās attiecības, bērnu aprūpes un saskarsmes jautājumi. Informācija par pieteikšanos konsultācijām no 1. marta būs pieejama mājaslapā: www.advokatura.lv.


Advokāti norāda, ka tieši pirmā konsultācija iedzīvotājiem mēdz būt pamudinājums, lai sakārtotu sen sasāpējušas personīgās problēmas. Bieži vien izrādās, ka aizspriedumi par advokāta profesiju un viņu sniegtajiem pakalpojumiem kā dārgiem un sarežģītiem ir kavējuši savlaicīgi vērsties pēc profesionālas juridiskās palīdzības.

 

Biežākie sabiedrībā esošie mīti, kas kavē iedzīvotājiem lūgt kvalificētu juridisko palīdzību ir:

 

1. Nav starpības, kas sniedz juridisko palīdzību – juridisko palīdzību Latvijā var sniegt jebkurš, kas ieguvis jurista izglītību, tomēr zvērinātu advokātu profesionālā darbība tiek pārraudzīta un kontrolēta, ko dara Latvijas Zvērinātu advokātu padome. Kā skaidro padomes priekšsēdētāja vietniece un zvērināta advokāte Guna Kaminska: “Zvērināts advokāts par klientam sniegto palīdzību ir atbildīgs likuma priekšā. Advokāts atbilst Advokatūras likumā noteiktajiem profesionālajiem kritērijiem, ir izturējis sarežģītu eksāmenu, turklāt devis zvērestu. Padome uzrauga visus advokātus – lemjam gan par katra biedra uzņemšanu, gan izslēgšanu pārkāpumu gadījumos.”

 

2. Juridiskā palīdzība ir dārga – advokātu izmaksas veido tas, cik lielu darba apjomu nāksies ieguldīt, lai palīdzētu klientam. Visbiežāk iedzīvotāji vēršas pie advokātiem ar salīdzinoši “tipveida” problemātiskiem jautājumiem, kur pieredzējušam advokātam ar specializāciju konkrētajā nozarē palīdzības sniegšana aizņem vien pāris stundas.

 

“Mēģinājums ietaupīt un paša spēkiem sagatavot, piemēram, nekustamā īpašuma pirkuma līgumu var beigās izmaksāt vēl dārgāk. Taču jānorāda, ka pārdomāta advokāta palīdzības piesaiste var samazināt kopējās izmaksas. Efektīvai un izdevīgai palīdzībai advokāts ir jāiesaista laikus – jau lēmumu, līgumu slēgšanas procesā, nevis seku risināšanā. Turklāt arī klienta sagatavotība, nodrošinot sakārtotus faktus un materiālus, palīdz veikt darbu ātrāk, samazinot izdevumus,” iesaka zvērināta advokāte Dana Rone.

 

“Samaksas nosacījumi var būt dažādi, atkarībā no savstarpējās vienošanās, piemēram, par stundu vai par lietu kopumā. Turklāt iedzīvotājam ir tiesības jau pirmajā konsultācijas reizē lūgt aprēķināt aptuvenās juridiskās palīdzības izmaksas. Daudzi nemaz nezina, ka, ja reiz advokāts šo lietu ir uzņēmies, tad advokāta pienākums ir palīdzēt klientam arī tad, ja viņa materiālā situācija ir mainījusies.”

 

3. Jo dārgāks, jo labāks – ne vienmēr ir nepieciešama dārgākā vai lielākā advokātu biroja palīdzība. Speciālists jāmeklē atbilstoši problēmas tematam, un profesionāli zvērināti advokāti ir pieejami visā Latvijā. Turklāt nozarē valda nerakstīts likums – ja nevar palīdzēt, ieteiks piemērotākus advokātus, pie kā vērsties.

 

4. Cīnīsies par uzvaru jebkādiem līdzekļiem – speciālista darbību nosaka likums un ētikas standarti. “Advokāta uzdevums ir panākt taisnīgu lietas atrisinājumu. Turklāt jāatceras, ka profesionalitāte un konfidencialitāte ir advokāta darba pamats, kas nebeidzas līdz ar lietu – advokāts nedrīkst pāriet otrā aizstāvības pusē vai kā citādi izmantot iegūto informāciju,” uzsver padomes locekle un zvērināta advokāte Vija Ritenberga.

 

5. Advokātam nevar uzticēties – lietas rezultāts ir atkarīgs no klienta atklātības, tāpēc labāk godīgi izstāstīt vairāk, neizlaižot būtiskus aspektus. Advokāts neapšauba klienta teikto un strādā ar viņam sniegto informāciju. “Aicinām ievērot godprātīgus sadarbības principus, gan ar bezdarbību nekavējot lietas gaitu, gan ar patvaļīgu rīcību neriskējot sagādāt vēl lielākas raizes. Piemēram, mūsdienu tehnoloģiju izmantošana patvaļīgai pierādījumu vākšanai ir “ļoti slidena”,” papildina padomes loceklis un zvērinātu advokātu biroja “Rode un partneri” zvērināts advokāts Jānis Rozenbergs.

 

*Advokatūras dienas notiks sesto reizi un šogad ar vadmotīvu “Ģimenes tiesības”, kas jau iepriekš bijis viens no pieprasītākajiem konsultāciju tematiem. No 2016. gada 1. marta www.advokatura.lv sadaļā “Bezmaksas juridiskā palīdzība – 14. līdz 18. marts” būs pieejams saraksts ar bezmaksas konsultāciju sniedzējiem un to kontaktinformāciju. Interesenti aicināti ar izvēlēto zvērinātu advokātu sazināties individuāli, lai vienotos par konsultācijas laiku un tiesību jomu, kurā nepieciešams padoms.

 

Advokatūras dienas Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija iedibināja ar mērķi popularizēt zvērināta advokāta profesijas misiju – darboties sabiedrības interesēs, sniedzot tai praktisku palīdzību pēc labākās sirdsapziņas likumiem.

0
Autors:Preses relīze
Foto:freeimages.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti