Padomi drošiem Ziemassvētkiem 0

Trešdiena, 16 dec 2015, 13:55 Versija drukāšanai

Padomi drošiem Ziemassvētkiem
Lai Ziemassvētku laiks un Jaunā gada sagaidīšana paietu droši, AS "Sadales tīkls" aicina iedzīvotājus pastiprināti ievērot elektrodrošības un ugunsdrošības noteikumus gan mājās, gan pavadot laiku ārpus telpām. Īpaša piesardzība jāievēro, lietojot dekoratīvo apgaismojumu. Lai izvairītos no nelaimes gadījumiem, jālieto ekspluatācijai drošas elektroierīces un piemēroti pagarinātāji.


Īpaša piesardzība jāievēro, lietojot dekoratīvo apgaismojumu gan telpās, gan ārpus tām. Izvēloties dekoratīvā apgaismojuma virtenes, uzmanība jāpievērš iekārtas marķējumam. Iekārtas marķējums "IP" norāda, kādos apstākļos to var izmantot, piemēram, vai tikai sausās telpās, vai arī lietošanai ārā. Piemēram, marķējums "IP20" norāda, ka iekārta ir paredzēta lietošanai tikai sausās telpās, jo iekārtas izolācija nav mitruma izturīga, savukārt "IP67" ir paredzēta lietošanai ārā un ir ūdens un mitruma izturīga.

 

Objektu, mājokļu un svētku rotājumiem jāizmanto tikai drošas un pārbaudītas iekārtas - jāpārbauda izolācijas un kontaktu stāvoklis, jo saplaisājusi vai bojāta vadu izolācija var izraisīt gan bīstamu elektrotraumu, gan degšanu. Ir jāņem vērā, ka ar laiku elektroierīču izolācija noveco un zaudē savas īpašības, tajās sakrājas putekļi, kas būtiski paaugstina ugunsnelaimes risku.

 

Uzstādot svētku rotājumus, nedrīkst pārslogot mājas vai biroja elektrotīklu un kontaktligzdas. Pārslogotas kontaktligzdas un elektrotīkls ir biežs ugunsgrēka cēlonis. Dodoties ārpus mājām vai biroja, iedegtās dekoratīvā apgaismojuma lampiņas un virtenes ir jāizslēdz. Ārpus telpām, savienojot pagarinātājus ar virtenēm, tie jānovieto ar kontaktligzdām uz leju, lai to iekšpusē nenokļūst mitrums.

 

Svētku laikā elektriskie eglīšu rotājumi var izraisīt pastiprinātu bērnu interesi - palielinās risks, ka bērnam pašam ir vēlēšanās tās ieslēgt un izslēgt. Diemžēl šāda neuzmanīga rīcība ar elektrību var beigties traģiski. "Sadales tīkls" aicina pieaugušos rīkoties atbildīgi un elektriskajai strāvai pieslēgtu iekārtu tuvumā neatstāt bez uzraudzības bērnus.

 

Ja tomēr notiek elektronegadījums, jāatceras, ka vispirms ir jāatslēdz mājokļa elektrības kopējais drošības slēdzis! Katram iedzīvotājam ir jāzina vieta savā mājoklī, kur drošības slēdzis atrodas, kā tam operatīvi piekļūt un kā to izslēgt. Kritiskā brīdī tas var pasargāt mājokli no ugunsnelaimes un izglābt cilvēka dzīvību.

 

Aicinām nekavējoties ziņot, ja pamanāt negadījumu vai bīstamu situāciju elektroapgādes infrastruktūras tuvumā, zvanot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam - 112 vai AS "Sadales tīkls" Klientu servisam pa tālruni 80200404.

0
Autors:Sadales tīkls AS
Foto:Publicitātes attēls

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti