Negribi izskatīties slikti – nesāc smēķēt cigaretes! 0

Ceturtdiena, 31 mar 2022, 13:42 Versija drukāšanai

Negribi izskatīties slikti – nesāc smēķēt cigaretes!

Mūsdienās jau būs grūti atrast cigarešu smēķētāju, kurš nesaprastu, ka šis ieradums nopietni kaitē viņa veselībai. Pirms uzsākt smēķēt vai pieķerties kārtējai cigaretei, lietderīgi atcerēties, ka tās atstāj ne vien ilgtermiņa ietekmi uz kopējo veselību, bet visai ātri sāk iespaidot arī to, kā cilvēks izskatās. 


Cigarešu smēķēšana kopumā izraisa vairāk veselības problēmu un nāves gadījumu nekā visas citas atkarību izraisošās vielas kopā. Tāpēc nav brīnums, ka turpat 70% vēlas atmest smēķēšanu, bet diemžēl tikai aptuveni 5% no tiem, kuri ir centušies atmest, tas arī izdodas.

 

Priekšlaicīga novecošanās un grumbas

 

Nu jau vispārzināms fakts ir tas, ka smēķēšana paātrina novecošanās procesu un vecāka gadagājuma cilvēkiem raksturīgās grumbas var parādīties arī gados visai jauniem smēķētājiem. Pie tam jāatceras, ka plastiskā ķirurģija nebūs labs palīgs smēķētājiem, jo cigaretes ievērojami samazina asins un barības vielu piegādi audiem. Tas savukārt var aizkavēt dzīšanas procesus un palielināt inficēšanās risku pēc plastiskās operācijas. Pacientiem, kuri smēķē, iesaka atmest smēķēšanu vismaz četras nedēļas pirms operācijas un vismaz sešas nedēļas pēc tās. Viena no smēķētāju pazīmēm ir arī regulāra maisiņu veidošanās zem acīm.

 

Zobu un pirkstu dzeltēšana

 

Dzeltenā krāsa ir liels draugs smēķētājiem – dažādas ķīmiskās vielas, kas izdalās ar cigarešu dūmiem, šajā krāsā iekrāso gan zobus, gan pirkstus un nagus. Tāpat smēķēšana var traucēt barības vielu piegādi nagiem, tie var kļūt trausli un sākt lūzt.

 

Pie tam smēķētājiem ir lielāks risks saslimt ar dažādām zobu un smaganu problēmām, kas var veicināt arī zobu izkrišanu.

 

Plānāki un mazāk matu

 

Cigarešu smēķēšanas iespaidā arī matiem var sākt trūkt barības vielu. Tāpēc smēķētājiem mati bieži vien ir trauslāki, kā arī viņiem mati daudz ātrāk sāk sirmot. Pētījumi arī liecina, ka pastāv saistība starp smēķēšanu un matu izkrišanu.

 

Ādas iekaisumi

 

Cigarešu smēķēšana paaugstina risku saslimt ar hronisku ādas iekaisuma slimību psoriāzi. Slimības ietekmē uz ādas veidojas sabiezināti plankumi ar gaišākām ādas plēksnēm un niezoši, sausi, sarkani plankumi, kas var būt sāpīgi. Regulāriem smēķētājiem saslimšanas risks var palielināties pat par 60%.

 

Smēķēšanas ietekmē āda zaudē elastību un izturību, kas veicina rētu un striju veidošanos. Āda kļūst sausa un pelēcīga.

 

Smēķētājiem ir arī lielāks risks inficēties ar papilomas vīrusu, kas var izraisīt kārpas, tai skaitā – dzimumorgānu kārpas. Piemēram, smēķējošām sievietēm vidēji to ir četras reizes vairāk nekā nesmēķētājām.

 

Sliktāka redze

 

Smēķēšana par līdz pat 22% palielina risku saslimt ar kataraktu, kas izraisa acs lēcas apduļķošanos. Gaismai ir grūti izlauzties cauri acs lēcai, un tāpēc redze pasliktinās, kļūst miglaina.

 

Vēlme saglabāt veselīgu izskatu var kļūt par vienu no daudziem cigarešu smēķēšanas atmešanas iemesliem. Ja smēķēšanu atmest pašu spēkiem nekādi neizdodas, tad ir lietderīgi meklēt ārsta palīdzību, vai arī sākt domāt par smēķēšanas alternatīvām, kas izskatam un veselībai nenodarīs tik lielu kaitējumu kā parastās cigaretes. Jāņem vērā, ka arī alternatīvas nav bez riskiem, tomēr lielāko kaitējumu gan izskatam, gan veselībai nodara cigarešu dūmos esošie ķīmiskie savienojumi un kancerogēnās vielas, kas rodas to degšanas laikā līdz pat 900°C grādu temperatūrā. Šo ķīmisko vielu vidū ir gan darva un tvana gāze, gan arsēns, ūdeņraža cianīds, svins un vēl daudzas citas – kopumā vairāk nekā 7000 dažādi ķīmiski savienojumi.

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties
25. oktobrī, 10:10 Apkures tarifs Daugavpilī saruks par vēl 5%; “apkures grozā” – šķelda un propāna butāna maisījums
18. oktobrī, 15:25 Daugavpilietei Marijai Trošinai apritēja 104 gadi!

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti