Ideālas gaļas marinādes priekšnosacījumi 0

Trešdiena, 21 jūn 2017, 15:29 Versija drukāšanai

Ideālas gaļas marinādes priekšnosacījumi
Vasara viennozīmīgi ir laiks, kad itin bieži mūsu nāsis un garšas kārpiņas patīkami kairina grilētas gaļas smarža, kā izrādās, viena no būtiskākajām detaļām šajā procesā ir marināde un pats marinēšanas process, jo tieši tā varam izcelt ikvienas gaļas garšas īpatnības.


Galvenais, ko der atcerēties - marinādei nebūt nav jāsastāv no daudz un sarežģītām sastāvdaļām. Trīs galvenie "uzbūves" principi, ko der ņemt vērā, - skābums, tauki, garšaugi un garšvielas. Savukārt marinēšanas procesā nevajadzētu pārspīlēt nedz ar marinādes daudzumu, nedz ilgumu.

 

Trīs sastāvdaļas

 

Skābumu dod tādi produkti kā citrusaugļi, ananasi, tomāti, alkohols, etiķis un skābie piena produkti. Skābās komponentes paspilgtina gaļas garšu, kā arī padara to mīkstāku un sulīgāku.

 

Tikmēr tauki vai eļļa ir elements, kas gaļas sulīgumu uztur ilgāk. Droši ļaujies eksperimentiem un neatkarīgi no receptes lietojiet jebkuru veikalā pieejamo eļļu. Der iegaumēt, ka olīveļļa ir ļoti izteiksmīga un bieži ar nelielu rūgtumiņu, tāpēc neitrālākas garšas piekritējiem labāk lietot saulespuķu, vīnogu u.tml. eļļas.

 

Savukārt garšvielas un garšaugi ir tās sastāvdaļas, kas vienkāršu gaļas recepti var padarīt par gastronomisko ceļojumu. Veidojot pašam savu recepti, vienkārši jāuzticas savām garšas kārpiņām. Svaigumam un tradicionālākai garšai derēs svaigi un žāvēti zaļumi kopā ar sīpolu vai ķiploku, eksotiskai noskaņai - eksotiskas garšvielas, bet, ja vēlies kaut ko netradicionālu, pievieno sinepes, sojas mērci, cukuru, medu vai ingveru.

 

Nepārspīlē ar sastāvdaļām un marinādes daudzumu

 

Attiecībā uz marinādi der atcerēties mantru "mazāk ir vairāk". Gaļas garšu nomāks gan pārāk daudz marinādes sastāvdaļu, gan pārmērīgs pašas marinādes lietojums. Ideālais mērces daudzums ir viena līdz pusotra tējas krūzīte marinādes uz kilogramu gaļas.

 

Gaļu nedrīkst turēt alumīnija traukā, jo alumīnijs reaģē ar skābumu saturošām vielām un veicinās metāla nokļūšanu gaļā. Alternatīvs variants ir māla vai stikla trauki, vai pārtikai domātie plastmasas maisiņi - gaļu ar mērci iepilda tajā, tad aizver un pēc iemarinēšanās maisiņa saturu grilē vai cep un maisiņu izmet. Tā arī būs mazāk netīro trauku.

 

Katrai gaļai savs laiks

 

Jo plānāk sagriezta gaļa, jo īsāku laiku tai vajag marinēties. Vistai, tītaram un pīlei pietiek ar 90 minūtēm, jo skābes, īpaši citrusu sulas padara gaļu gumijotu un sausu. Cūkgaļu var iemarinēt diezgan ātri, pietiek ar divām stundām, ja vēlās ilgāk, tad ne vairāk par astoņām. Jēra gaļas šķēles, piemēram, karbonādes, nedrīkst marinēt ilgāk par divām stundām. Stingrāku gaļu - visu kājas daļu - var marinēt četras stundas vai atstāt uz nakti.

 

Pārturot marinādē maigus liellopa gabaliņus, piemēram, klasisko steiku, fileju u.tml., tie kļūs nebaudāmi. Bet stingrākas daļas, piemēram, pavēderes steiks, kakla vai pleca gabals būs gatavs cepšanai četru stundu laikā, bet to var atstāt arī ievilkties uz nakti.

 

Gaļa, kurai ir pievienotas skābas vielas, sāls vai alkohols iemarinējas 30 minūšu līdz četru stundu laikā, pēc tam tā jānovieto ledusskapī. Savukārt gaļa bez skābām piedevām var stāvēt aukstumā vienu līdz divas dienas.

 

 

0
Autors:nra.lv
Foto:pixabay.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Šodien, 12:55 Latvijā 36% no visām kūdras ieguves ietekmētajām teritorijām ir degradēti kūdrāji
Šodien, 12:45 Lietu par izvarošanu un aplaupīšanu Daugavpilī turpinās skatīt oktobrī
Šodien, 12:31 Daugavpilī notika diskusija par emigrāciju un tās izaicinājumiem
Šodien, 12:00 RSU pētnieki: Latvijā uzņēmīgu cilvēku rīcību kavē institūcijas
Šodien, 11:00 "airBaltic": par mīlētāko Latvijas pilsētu uzvarējušas Cēsis
Šodien, 08:55 Autobraucēju ievērībai: kas jāzina, dodoties uz Aglonu 24. septembrī
Šodien, 08:30 Ekonomikas ministrija: Gāzes tirgus atvēršana Latvijā ir noritējusi sekmīgi
Šodien, 08:00 Piektdiena atnesīs daudzus temperatūras rekordus un brāzmainu vēju
Šodien, 07:00 Turpinās skatīt krimināllietu, kurā vecāki apsūdzēti par savu sešu bērnu sišanu
Vakar, 15:32 Rotko centrs aicinā ikvienu piedalīties Eiropas sadarbības dienas svinībās Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā
Vakar, 15:28 Oktobrī Daugavpils teātrī vairākas viesizrādes no Baltkrievijas
Vakar, 15:23 Daugavpils iecirknis meklē (FOTO)
Vakar, 15:15 Nedēļas nogales pasākumi Daugavpilī: 21. – 23. septembrī
Vakar, 15:02 Literāro diskusiju klubiņš turpina darbu
Vakar, 13:35 DU piedāvā interesentiem apmeklēt lekcijas un īsteno pieaugušo izglītības programmas

 

Padomi no «DauTKom»

Padomi no DauTKom

Reklāma

 

Dautkom ziņas

Dautkom ziņas

fm_konsaltings

Tulikivi2







Fest

Projekti

Projekti