Tiesnešu biedrība: augstas valsts amatpersonas ne pirmo reizi izsaka nepamatotu kritiku tiesu varai 0

Piektdiena, 13 jan 2017, 08:00 Versija drukāšanai

Tiesnešu biedrība: augstas valsts amatpersonas ne pirmo reizi izsaka nepamatotu kritiku tiesu varai
Augstas valsts amatpersonas ne pirmo reizi izsaka nepamatotu kritiku tiesu varai, komentējot nesenos tiesībsarga Jura Jansona izteikumus, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Tiesnešu biedrības prezidents Juris Siliņš.


Viņš pauda, ka šāda kritika ir izskanējusi gan no Iekšlietu ministrijas par Zolitūdes traģēdijas lietas izskatīšanu, gan no Valsts ieņēmumu dienesta par piespriestiem vājiem sodiem, bet "diemžēl nekādi argumenti nav sekojuši".

 

Siliņš aicināja atcerēties, ka augstu amatpersonu publiski paziņojumi veido arī sabiedrības viedokli par tiesu sistēmu. Tāpat viņš uzsvēra, ka par tiesnesi nevar kļūt nejaušības pēc, atlases procedūra ir pietiekoši sarežģīta, tāpēc viņu kompetenci nevajadzētu apšaubīt.

 

Viņš atgādināja, ka Zolitūdes traģēdijas lietas izskatīšanā piedalās trīs tiesneši un ir arī rezerves tiesnesis. Tāpēc sabiedrība varot justies droši, ka lēmums būs pietiekami izsvērts un argumentēts.

 

Attiecībā uz tiesībsarga pausto Siliņš vēl uzsvēra, ja juridiski strīdi ir risināmi citādā veidā, ne "ar šādiem epitetiem un ne ziņu studijā".

 

BNS jau vēstīja, ka Jansons šonedēļ norādīja, ka tas būtu politiķu drosmes un atbildības jautājumus likvidēt vai reorganizēt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB). "Varbūt ir jābeidz sabiedrība mocīt un tas aizkautais hiēnsuns beidzot jāiemidzina un ar godu jānorok," par KNAB darbu izteicās Jansons.

 

Tiesībsargs uzskata, ka KNAB netiek galā nedz ar korupcijas apkarošanu, nedz interešu konfliktu izvērtēšanu. Šādu kritiku birojs saņēma saistībā ar KNAB aizrādījumu par valsts amatpersonai noteikto amata savienošanas ierobežojuma pārkāpšanu saistībā ar Jansona darbību izdevuma "Jurista Vārds" Zinātniski konsultatīvajā padomē.

 

Tiesībsargs arī kritizējis minēto lietu izskatījušos tiesnešus. Latvijas Tiesnešu biedrība iepriekš norādījusi, ka atbilstoši Tiesībsarga likumā noteiktajam likuma mērķis ir veicināt cilvēktiesību aizsardzību un sekmēt, lai valsts vara tiktu īstenota tiesiski, lietderīgi un atbilstoši labas pārvaldības principam. Biedrībai nav saprotams, kā tiesībsarga paziņojumi, kas veltīti lietu izskatījušajiem tiesnešiem, piemēram, izteikumi "ar dziļu plānprātību apveltītam cilvēkam, lai lēmumā varētu ierakstīt", "vai nu tiesa nav lasījusi, vai nav bijusi pie pilnas apziņas, parakstot šos dokumentus", kā arī vispārīga izteikšanās par citām lietām, tiesu sistēmu kopumā, norādot, ka viņam ir zudusi ticība tiesu varai, ir savienojami ar Tiesībsarga likumā noteikto mērķu sasniegšanu.

 

Uz tiesībsarga izteikumiem reaģēja arī KNAB, aicinot Jansonu publiski atvainoties par saviem izteikumiem par tiesu varas un KNAB amatpersonām, kā arī šos izteikumus atsaukt.

0

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti