Parakstīts projekta ''Rail Baltica'' otrais CEF līdzfinansējuma līgums 0

Pirmdiena, 21 nov 2016, 10:05 Versija drukāšanai

Parakstīts projekta ''Rail Baltica'' otrais CEF līdzfinansējuma līgums
Parakstīts projekta ''Rail Baltica'' otrais Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (CEF) līdzfinansējuma līgums par kopumā 225 miljoniem eiro, aģentūrai BNS pavēstīja Baltijas valstu kopuzņēmuma AS ''RB Rail'' pārstāvji.


Attiecīgo līgumu 18.novembrī parakstīja Eiropas Inovācijas un tīklu izpildaģentūra (INEA), ''RB Rail'', Igaunijas Ekonomikas un komunikāciju lietu ministrija, Latvijas Satiksmes ministrija un Lietuvas Transporta un komunikācijas ministrija. Kopējā summa - 225 miljoni eiro, kas paredzēti ''Rail Baltica'' ātrgaitas dzelzceļa būvniecībai. CEF ieguldījums sasniegs aptuveni 191 miljonu eiro, kas ir 85% no visiem attiecināmajiem izdevumiem.

 

Lietuvas finansējums, kas sasniedz aptuveni 211,5 miljonus eiro (CEF ieguldījums - aptuveni 180 miljoni eiro), tiks izmantots būvdarbu sākšanai vismaz 55 kilometru garumā posmā Kauņa-Paņeveža-Lietuvas/Latvijas robeža. Tāpat paredzēts pētīt iespējas uzlabot jau uzcelto Eiropas standarta 1435 milimetru platuma dzelzceļa līniju (posms no Polijas/Lietuvas robežas līdz Kauņai), lai tā atbilstu noteiktajiem standartiem. Papildus iecerēts segt izdevumus par jau minētā posma iztaisnošanas un ātruma palielināšanas plānu un nepieciešamās Eiropas dzelzceļa satiksmes vadības sistēmas (ERTMS) ieviešanu. 

 

Savukārt Igaunijā finansējuma apmērs būs aptuveni 13 miljoni eiro (no CEF - aptuveni 11 miljoni eiro), tas tiks izmantots pētījumiem par būvniecības loģistikas realizācijas modeli, ''Rail Baltica'' vispārējās elektroenerģijas piegādes sistēmu uzlabojumiem, kā arī īpaši attiecībā uz Pērnavas kravu termināli. Lielākā daļa no piešķirtā finansējuma tiks izlietota tramvaja līnijas savienojuma celtniecībai starp ''Rail Baltica'' termināli ''Ülemiste'' un Tallinas lidostu, pie kura celtniecības darbi tika sākti jau 2016.gadā. Par šiem līdzekļiem tiks veikta arī vieglā dzelzceļa vai tramvaja līnijas priekšizpēte, telpiskā un tehniskā analīze un tehniskais projekts, lai savienotu termināli ar vecpilsētas ostu un galveno Tallinas pasažieru ostu.

 

Latvija piešķirto finansējumu aptuveni 0,6 miljonu eiro apmērā (CEF ieguldījums - aptuveni 409 000 eiro) izmantos ''Rail Baltica'' dzelzceļa infrastruktūras un aeronavigācijas infrastruktūras un pakalpojumu atbilstības novērtējumam saistībā ar starptautisko lidostu ''Rīga''. Tāpat par atvēlēto naudu plānotajā maršrutā tiks veikti arheoloģiskie pētījumi.

 

Atbilstoši līgumiem par Eiropas Savienības līdzfinansējumu ''Rail Baltica'' celtniecībai CEF ieguldījums projekta aktivitātēs kopumā sasniedz aptuveni 633 miljonus eiro, no kuriem Igaunija var saņemt aptuveni 186 miljonus eiro, Latvija - 238 miljonus eiro, bet Lietuva - 203 miljonus eiro.

 

''RB Rail'' ir centrālais ''Rail Baltica'' projekta koordinators, kas veido pieteikumus CEF finansējumam. Uzdevumu ''RB Rail'' veic ar mandātu, ko tam piešķīrušas triju dalībvalstu finansējuma saņēmējas - Igaunijas Ekonomikas un komunikāciju lietu ministrija, Latvijas Satiksmes ministrija un Lietuvas Transporta un komunikācijas ministrija. INEA kopuzņēmumu redz kā galveno atbildīgo projekta informācijas un ziņojumu sagatavošanā, kā arī termiņu ievērošanā visām ar CEF saistītajām aktivitātēm. Ministrijas tām paredzēto finansējumu savukārt saņem no ''RB Rail'' un nodrošina, ka nacionālo valstu ieviesējorganizācijas saņem tām noteikto finansējumu aktivitāšu izpildei.

0
Autors:BNS
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties
25. oktobrī, 10:10 Apkures tarifs Daugavpilī saruks par vēl 5%; “apkures grozā” – šķelda un propāna butāna maisījums
18. oktobrī, 15:25 Daugavpilietei Marijai Trošinai apritēja 104 gadi!

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti