Kanāda uz Latviju starptautiskajā bataljonā sūtīs 455 karavīrus 0

Piektdiena, 16 sep 2016, 11:57 Versija drukāšanai

Kanāda uz Latviju starptautiskajā bataljonā sūtīs 455 karavīrus
Kanādas vadīto daudznacionālo bataljona kaujas grupu veidos 455 Kanādas karavīri, šodien Ādažu bāzē žurnālistiem pastāstīja Kanādas bruņoto spēku komandieris Džonatans Vānss.


Pārējās bataljona veidošanā iesaistītās valstis pašas varēs izlemt, cik karavīru sūtīt uz Latviju. "Mums nav noteikts procentuālais sadalījums katrai valstij. Tas atkarīgs no iespējām un vēlmes. Šobrīd varu teikt, ka tie būs aptuveni 1000 karavīri - ar dažādām iespējām šajā grupā," norādīja Vānss.

 

Viņš apgalvoja, ka joprojām tiek lemts, kuras bez Kanādas būs pārējās valstis, kas veidos šo bataljonu. Par to tiks diskutēts arī rīt Horvātijā, kur notiks NATO Militārās komitejas sanāksme.

 

"Domāju, ka karavīri sāks ierasties nākamajā pavasarī, ap maiju, un līdz agram rudenim plānojam izvietoties. Mēs nevedīsim tehniku, kas ļoti atšķirsies no tā, kas ir Latvijā. Patlaban nevaru pateikt, kas brauks un ko atvedīs, bet rezultāts būs uzticama kaujas grupa ap 1000 karavīriem, kas būs pievienoti Latvijas armijai," paziņoja Kanādas bruņoto spēku komandieris.

 

Vānss pauda gandarījumu par Kanādas un Latvijas militāro attiecību padziļināšanos. Kaujas grupas izvietošana došot pienesumu kolektīvajai aizsardzībai aliansē. "Esmu priecīgs būt šajā sākotnējā plānošanas fāzē, varu teikt, ka viss norit ļoti labi. Mums ir ļoti pozitīva saskaņa, kā arī profesionāla plānošana, kas iet roku rokā ar mūsu plāniem. Kanāda daudz mācīsies no Latvijas, izvietojot šeit savus spēkus," uzsvēra ģenerālis.

 

Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube savukārt atgādināja, ka Latvija turpina iesāktos projektus, lai pienācīgi sagatavotos sabiedroto spēku uzņemšanai, piemēram, ir sākta jaunu kazarmu būvniecība.

 

Jau ziņots, ka septembra sākumā Latvijā notika darba vizīte, kuras laikā vairāk nekā 150 eksperti no Kanādas, Spānijas, Slovēnijas, Itālijas un Polijas bruņotajiem spēkiem ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjiem pārrunāja Kanādas vadītās daudznacionālā bataljona kaujas grupas izvietošanu Latvijā. Informācija par to, kuras dalībvalstis līdz ar Kanādu veidos kaujas grupu Latvijā, būs zināma pēc aizsardzības ministru sanāksmes oktobrī.

 

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) pagājušajā nedēļā aģentūrai BNS gan neizslēdza, ka savus karavīrus dalībai bataljonā sūtīs vēl kādas citas valstis.

 

8.jūlijā NATO samitā Varšavā tika apstiprināta vienošanās par NATO sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā rotācijas kārtībā. Tika pieņemts lēmums, ka 2017.gadā Latvijā, Polijā, Igaunijā un Lietuvā izvietos daudznacionālas bataljona lieluma kaujas grupas. Latvijā izvietotās kaujas grupas ietvarvalsts būs Kanāda, par pārējo valstu iesaisti tiks paziņots vēlāk. Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību.

 

Bergmanis pagājušajā nedēļā teica, ka pirmie bataljonam paredzētie karavīri ieradīsies jau nākamā gada sākumā, lai iesaistītos bataljona veidošanā, bet pēc tam pamazām pievienosies pārējie karavīri.

0
Autors:BNS
Foto:mixnews.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties
25. oktobrī, 10:10 Apkures tarifs Daugavpilī saruks par vēl 5%; “apkures grozā” – šķelda un propāna butāna maisījums
18. oktobrī, 15:25 Daugavpilietei Marijai Trošinai apritēja 104 gadi!

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti