Muižnieks: Latvijā ir liela neizpratne par Stambulas konvenciju 0

Piektdiena, 16 sep 2016, 10:00 Versija drukāšanai

Muižnieks: Latvijā ir liela neizpratne par Stambulas konvenciju
Pretestība pret Stambulas konvenciju liecina par lielu tās būtības un mērķu neizpratni sabiedrībā, intervijā aģentūrai BNS pauda Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks.


Viņš sacīja, ka Latvijā par Stambulas konvenciju izskanējis ļoti daudz dezinformācijas. "Pirmkārt, dzimtes jēdziens nav nekas jauns, tas jau pastāv daudzās konvencijās un starptautiskos dokumentos. Eiropas Padomei ir "Gender equality" (dzimumu līdztiesības) stratēģija jau vairāku gadu garumā. Viss, ko tas nozīmē - dzimums ir vīrietis un sieviete, bet ir arī sociālas normas, lomas, stereotipi un aizspriedumi," skaidroja Muižnieks.

 

Pēc viņa paustā, ja vēlas apkarot vardarbību ģimenē un vardarbību pret sievieti, ir jāskatās plašāk - ne tikai uz to, kas notiek ģimenē, bet arī to, kādas ir varas attiecības sabiedrībā un kas traucē sasniegt reālu vienlīdzību starp sievietēm un vīriešiem.

 

Vienlaikus Muižnieks teica, ka dzirdējis sabiedrības runas par to, ka vīrieši un bērni vardarbības upuri tiek atstāti novārtā. Tomēr policijas vadība, tostarp Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis un Rīgas pašvaldības policijas priekšnieka vietnieka pienākumu izpildītājs Andrejs Aronovs tikšanās laikā ar Muižnieku, atzinuši, ka lielākais vairākums upuru pieaugušo vidū ir sievietes. "Jā, ir atsevišķi gadījumi, kur vīrieši arī ir cietuši ģimenē, taču tas skar sievietes daudz, daudz vairāk nekā vīriešus. To arī parāda aptaujas, cita veida pētījumi un viss ekspertu teiktais. Kāpēc to negrib atzīt, man ir grūti saprast," norādīja Muižnieks.

 

Uz jautājumu, kā Muižnieks vērtē Saeimas deputātu krasi atšķirīgo nostāju par Stambulas konvenciju, viņš norādīja, ka ministru izpratnes līmenis ir ļoti atšķirīgs. Daži ministri un policijas vadība ir ļoti labi informēta, kas ir konvencija, tāpēc turpmāk viņu pienākums ir sabiedrībai skaidrot, kas ir Stambulas konvencija, kliedēt mītus, stereotipus un aizspriedumus, taču tas prasīšot laiku.

 

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Latvija parakstījusi Stambulas konvenciju, kurai ir pievienota deklarācija.

 

Pievienotajā deklarācijā ir viens teikums, - ka Latvija piemēros konvenciju atbilstoši Latvijas Satversmē noteiktajiem principiem un noteikumiem. Pēc parakstīšanas konvencija ir jāratificē Saeimai. Tas nozīmē, ka Saeima pieņem lēmumu likuma veidā, šajā likumā nosakot atbildīgās iestādes, pilnvaru apjomu, iepriekš norādīja Labklājības ministrija.

 

Stambulas konvencijā ir noteiktas jomas, kurās dalībvalstīm nepieciešams veikt izmaiņas, ar mērķi novērst un mazināt vardarbību ģimenē un vardarbību pret sievietēm. Konvencija nosaka, ka dalībvalstis īstenojot pasākumus to dara koordinēti, tādējādi veidojot vienotu politiku, ietverot visas nepieciešamās institūcijas un organizācijas visos sabiedrības līmeņos.

0
Autors:BNS
Foto:wikipedia.org

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti