Saistībā ar kukuļa došanu Klaipēdas ostā Lietuvā aiztur "Latvijas Tilti" vadītāju 0

Piektdiena, 17 jūn 2016, 12:41 Versija drukāšanai

Saistībā ar kukuļa došanu Klaipēdas ostā Lietuvā aiztur "Latvijas Tilti" vadītāju
Lielākās Latvijas ceļu un tiltu būvniecības kompānijas "Latvijas Tilti" valdes priekšsēdētājs Genadijs Kamkalovs tiek turēts aizdomās par kukuļa došanu Klaipēdas valsts jūras ostas direkcijas infrastruktūras direktoram Ģediminam Zumaram par firmai finansiāli izdevīgu lēmumu pieņemšanu., un abas amatpersonas ceturtdien aizturētas.


Latvijā aizturēti vēl seši "Latvijas Tilti" darbinieki.

 

Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienesta (STT) paziņojumā teikts, "Kamkalovs, pārstāvot Latvijas kompāniju, kas uzvarējusi vairākos Klaipēdas valsts jūras ostas direkcijas būvdarbu konkursos vairāk nekā desmit miljonu eiro vērtībā, par direkcijā pieņemtiem Latvijas kompānijai finansiāli izdevīgiem lēmumiem vairākās reizēs devis Zumaram kukuli, kas vairāk nekā 250 reizes pārsniedz iztikas minimumu", proti 9500 eiro robežu.

 

STT informē, ka veic pirmstiesas izmeklēšanu sadarbībā ar Latvijas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB). Ceturtdien veiktas kratīšanas Klaipēdas valsts jūras ostas direkcijā.

 

Aizturēšanas operācijas un citas procesuālās darbības vienlaikus norisinājušās arī Latvijā. KNAB vienā no lielākajiem Latvijas biznesa koncerniem aizturējis sešas augstas amatpersonas, veicis aptuveni 20 kratīšanas, atrasti un izņemti izmeklēšanai svarīgi dokumenti un vairāk nekā 100 000 eiro skaidrā naudā, norāda STT, gan neminot ne aizturēto cilvēku uzvārdus, ne uzņēmuma nosaukumu.

 

Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs, kas piektdien ieradies Klaipēdā, žurnālistiem apliecinājis, ka STT veicis kratīšanas arī Klaipēdas valsts jūras ostas direkcijas ģenerāldirektora Arvīda Vaitkus kabinetā, bet vairāk informācijas par to viņam pagaidām neesot.

 

Būvfirma "Latvijas Tilti" saņēmusi vairākus Klaipēdas ostas pasūtījumus. Nesen tā kopā ar "Kaminera" grupas celtniecības uzņēmumu "Borta" uzvarēja 11,7 miljonu eiro vērtā konkursā par Klaipēdas ostas dienviddaļas padziļināšanu. Tā bija uzvarējusi arī 14,9 miljonu eiro vērtā kravu kompānijas "Bega" piestātņu izbūves konkursā, bet vēlāk no tā izstājās. 2013.gadā "Latvijas Tilti" par 32,36 miljoniem eiro izbūvēja Klaipēdas ostas pasažieru termināļa piestātni.

 

KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks piektdien žurnālistiem apstiprināja, ka kopā ar Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienestu uzsācis divus kriminālprocesus. Viens no tiem uzsākts Lietuvā, kur iesaistīta Lietuvas valsts amatpersona un Latvijas uzņēmējs. Latvijas uzņēmējs deva kukuli Klaipēdas ostas Infrastruktūras departamenta direktoram par iepirkumiem būvniecības jomā.

 

Otrs kriminālprocess uzsākts Latvijā. "Ceturtdien, veicot virkni procesuālo darbību, tai skaitā vairāk nekā 20 kratīšanas, tika izņemta datortehnika, telefoni, nauda - vairāki 100 tūkstoši eiro- un aizturētas sešas personas Latvijā un divas Lietuvā," sacīja Streļčenoks, piebilstot, ka kopumā kratīšanās izņemti 300 tūkstoši eiro. Kriminālprocess ir uzsākts saistībā ar Rīgas Domes Satiksmes departamenta veikto iepirkumu būvniecības jomā un lietā ir iesaistīts viens no Latvijas vadošajiem būvniecības uzņēmumiem. Streļčenoks žurnālistiem neapstiprināja, vai šis uzņēmums ir "Latvijas Tilti".

 

Viņš arī atzīmēja, ka abi kriminālprocesi ir saistīti. Streļčenoks piebilda, ka kriminālprocesos iesaistītajām personām inkriminēta virkne noziedzīgu nodarījumu, tajā skaitā par dienesta ļaunprātīgu izmantošanu, dienesta viltojumu, kukuļdošanu un kukuļņemšanu.

 

"Latvijas Tilti" šogad pirmajā ceturksnī strādāja ar 1,472 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 43% mazāk nekā 2015.gada attiecīgajā periodā, bet uzņēmuma peļņa samazinājās par 18,2% un bija 17,7 tūkstoši eiro

 

Būvfirma remontē un būvē tiltus, kā arī izgatavo un montē metāla konstrukcijas. "Latvijas Tiltu" lielākā īpašniece ir zinātniskās ražošanas apvienība " Latvijas Novitātes komplekss" (LNK). "Latvijas Tiltu" akcijas kotē "Nasdaq Riga" otrajā sarakstā.

0
Autors:BNS
Foto:Flickr.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti