Igaunijas latvieši Tallinā rīkos Latvijas kultūras dienas 0

Sestdiena, 11 jūn 2016, 10:04 Versija drukāšanai

Igaunijas latvieši Tallinā rīkos Latvijas kultūras dienas
Igaunijas latvieši sestdien Tallinas Brīvdabas muzeja Setu sētā rīkos pirmās Latvijas kultūras dienas Igaunijā, informēja Latviešu nacionālās kultūras biedrības Igaunijā valdes priekšsēdētāja Laura Šmideberga.


Latvijas kultūras dienas Igaunijā sāksies plkst.12 un līdz pašam vakaram svētku apmeklētājiem būs sarūpēta īpaša programma, kas iepazīstinās ar latviešu kultūru un Jāņu tradīcijām. Svētku laikā darbosies dažādas darbnīcas bērniem, bet Latvijas meistari ar kolēģiem no Igaunijas demonstrēs dažādus amatus. Tirdziņā būs iespējams iegādāties meistaru rokdarbus un iepazīt Latvijas garšas.

 

Svētku rīkošana ir Latviešu Nacionālās kultūras biedrības Igaunijā iniciatīva, iedvesmojoties no līdzīgiem pasākumiem, ko rīko citās zemēs mītošie latvieši. Šī pasākuma mērķis ir dot iespēju Igaunijas sabiedrībai labāk iepazīt Latviju un saliedēt vietējo latviešu diasporu.

 

Lai arī esam kaimiņu tautas, igauņi par latviešiem nezina daudz. Pat latviešu valoda uz ielas tiek atpazīta ļoti reti. Šie svētki ir iecerēti kā mazs solis, lai mūsu tautas varētu viena otru iepazīt labāk. Pasākums noritēs pirmssvētku noskaņās, jo tieši Jāņu tradīcijas Latvijā ir saglabājušās tik stipras kā reti kurai Eiropas tautai. Pasākumu atklās Tallinas latviešu skoliņas "Taurenis" bērnu izstāde "Jāņi Latvijā", klāstīja Šmideberga.

 

Par īpašajām jāņuzālēm un Jāņu laikā vācamajiem ārstniecības augiem stāstīs Rietumlatvijas zāļu sieva Līga Reitere. Viņas vadībā darbosies arī Jāņu vainagu darbnīca, kurā katrs varēs apgūt dažādus ziedu vainagu pīšanas veidus.

 

Latvijas rotkaļu Jakubovsku darbnīcā apmeklētājiem būs iespēja izgatavot savu bronzas rotu ar senajām latviešu zīmēm, bet "Peles taka" iepazīstinās ar senajiem līvu un citu tautu tērpiem, kā arī mācīs savīt īpašas aukliņas. Latvijas Etnogrāfiskā Brīvdabas muzeja kalējs un citi meistari demonstrēs savus amatus. Peipusa-krievu mājā Igaunijas Brīvdabas muzeja darbinieki gatavos īpašos latviešu ēdienus.

 

Caur Jāņu dienas galvenajām norisēm un rituāliem apmeklētājus izvadīs Igaunijas latviešu folkloras kopa "Rēvele" un folkloras un seno cīņu kopa "Vilkači" no Latvijas.

 

Īpašajā svētku koncertā piedalīsies Igaunijas latviešu koris "Ziemeļu balsis", Somijas latviešu koris "Ziemeļmeita", Tallinas latviešu skoliņas "Taurenis" dalībnieki, folkloras ansamblis "Rēvele", Igaunijas seno vīru dziesmu ansamblis "Lüü-Türr". Noslēgumā folkloras un seno cīņu kopa "Vilkači" prezentēs savu pērn izdoto vīru jāņudziesmu albumu "Jānis".

 

Pasākuma noslēgumā būs īpašs kinoseanss, kurā tiks demonstrēta režisora Jāņa Streiča komēdija "Limuzīns Jāņunakts krāsā".

0
Autors:BNS
Foto:Wikipedia.org

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti