Aptauja: 97% iedzīvotāju uzskata, ka lauksaimniecībai Latvijā ir nākotne 0

Sestdiena, 14 maijā 2016, 12:01 Versija drukāšanai

Aptauja: 97% iedzīvotāju uzskata, ka lauksaimniecībai Latvijā ir nākotne
Absolūtais vairākums jeb 97% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka lauksaimniecībai kā nozarei valstī ir nākotne un to nepieciešams turpināt attīstīt, liecina jaunākā "DNB Latvijas barometra" pētījuma rezultāti.


Vispārliecinošāko nostāju par nepieciešamību nozari attīstīt – "noteikti" – pauda 75% aptaujāto, bet mazliet vājāku atbalstu, sakot "drīzāk jā", izteica 22% aptaujas respondentu. Nepieciešamību nozari attīstīt nesaredz vien 1% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju. Kopumā uz lauksaimniecības nākotni Latvijā optimistiski skatās 80% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, savukārt skeptiski - 14% respondentu.

 

Lūgti atklāt, ko paši personiski būtu gatavi darīt, lai palīdzētu attīstīt lauksaimniecību Latvijā, visbiežāk aptaujātie minēja, ka varētu pirkt Latvijas ražojumu, pat ja tas būtu dārgāks nekā importa preces. Tā atbildējuši 57% respondentu (2009. gadā šis variants licies pieņemams tikai 26%). Savukārt katrs ceturtais respondents atzina, ka, atbalstot Latvijas lauksaimniekus, gatavs pat pilnībā boikotēt visu importa produkciju. Tikmēr 26% aptaujāto atzina, ka lauksaimniecības nozares uzplaukuma vārdā būtu gatavi ķerties pie pragmatiskākas atbalsta izrādīšanas un lauksaimniecības produkcijas ražošanai pievērsties paši. Atbalstīt lauksaimniekus, piedaloties protesta akcijās, būtu gatavi vien 11% respondentu, bet maksāt lielākus nodokļus, lai lauksaimniekus subsidētu, – tikai 7%.

 

Vaicāti par to, kurās jomās būtu jāattīsta Latvijas lauksaimniecība, respondenti visbiežāk minējuši piena un piena produktu ražošanu (71%), kā arī gaļas un gaļas produktu ražošanu (66%). Tam seko graudaugu, pākšaugu, eļļas augu un to produktu ražošana (40%), augļu un dārzeņu audzēšana, kā arī to izstrādājumu ražošana (28%), bioloģiskā lauksaimniecība un zivkopība (23%), lauku tūrisms (15%) un citi, retāk minēti varianti.

 

Savukārt, raksturojot lietas, kuras Latvijas lauksaimniekiem būtu jādara iesākumā, lai Latvijā attīstītos lauksaimniecības nozare, respondenti visbiežāk pauduši viedokli, ka lauksaimniekiem pašiem būtu jāpārstrādā sava produkcija gatavos produktos (52%), bet tikai nedaudz mazāks respondentu īpatsvars (49%) uzskata, ka lauksaimniekiem pašiem arī būtu sava produkcija jātirgo. Tajā pašā laikā 45% aptaujāto uzskata, ka Latvijas lauksaimniecību pozitīvi ietekmētu aktīvāka apvienošanās kooperatīvos. Savukārt 2009.gadā uzskats, ka lauksaimniekiem būtu jāapvienojas kooperatīvos, tika pausts ievērojami biežāk (64%). Vēl 32% aaptaujāto norādīja, ka lauksaimniekiem jākļūst aktīvākiem un pašiem vairāk jāmeklē eksporta iespējas, kā arī vairāk jāinvestē tehnoloģiju un iekārtu attīstīšanā.

 

"DNB Latvijas barometrs" ir ikmēneša socioloģiskais pētījums, kurā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgās jomās. Vienlaikus iedzīvotājiem ikreiz tiek uzdots pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo sabiedrības vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

0
Autors:BNS
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti