OECD: Latvijai efektīvāk ir jāizmanto esošie cilvēkresursi 0

Ceturtdiena, 31 mar 2016, 15:00 Versija drukāšanai

OECD: Latvijai efektīvāk ir jāizmanto esošie cilvēkresursi
Latvijai ir maksimāli efektīvi jāizmanto esošie cilvēkresursi, ceturtdien iepazīstinot ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) pārskatu par Latvijas darba tirgu un sociālo politiku sacīja eksperti Paolo Falko un Monika Kvīezere.


Pārskats satur vairākas konkrētas rekomendācijas, tostarp minēts, ka Latvijas izaugsmes prognozes ir atkarīgas no darba ražīguma palielināšanas, maksimāli efektīvi jāizmanto esošie cilvēkresursi, kā arī jāpieliek lielākas pūles, lai uzrunātu tos Latvijas iedzīvotājus, kas dzīvo ārzemēs; sistemātiski ir jāizvērtē atbalsta pasākumi, aktīvās nodarbinātības programmas, lai identificētu labāko praksi un palīdzētu atbildīgajām iestādēm un institūcijām; jāizveido adekvāta sociālās aizsardzības sistēma un pieeju atbalsta pasākumiem tiem iedzīvotājiem, kuriem tie ir nepieciešami.

 

Pārskatam ir vairākas daļas, izvērtējot demogrāfisko situāciju, darba tirgus politiku un sociālo politiku Latvijā. Pārskats tapis ar mērķi atbalstīt Latvijas valdību centienos veidot iekļaujošu izaugsmi.

 

Eksperti atzīmēja, ka visas OECD valstis sastopas ar nevienlīdzības pieaugumu, bet Latviju raksturo augsts rādītājs, salīdzinot ar tai līdzīgām valstīm kā Slovākija, Slovēnija, Čehija vai Igaunija. OECD ieskatā Latvijas ekonomiskā izaugsme pēdējo 25 gadu laikā nav bijusi iekļaujoša. Ekonomiskās attīstības tendences radīja būtisku nevienlīdzību.

 

Ziņojumā OECD atzīmē Latvijas dinamisko ekonomisko izaugsmi un radikālos fiskālos pasākumus krīzes laikā. Secināts, ka darba tirgū algas pēc krīzes algas atguvās lēnāk nekā IKP.

 

Tāpat Latvijā iedzīvotāju skaits samazinās straujāk nekā citās OECD valstīs, un viens no risinājumiem ir izmantot iespējami efektīvāk esošos cilvēkresursus. Otra iespēja ir reemigrācija, bet trešā – imigrācija. OECD ieskatā ir maz ticams, ka liela daļa no emigrējušajiem atgriezīsies. Aptaujās tikai 16% ir norādījuši, ka atgriezīsies, bet 31% var tikt pārliecināti atgriezties, ceturtdien akcentēja viens no pārskata veidotājiem Paolo Falko. Daži faktori ir saistīti ar sociālajiem aspektiem, taču nozīmīga loma ir darba aspektam.

 

Eksperts uzsvēra, ka šādos apstākļos katrs cilvēks ir no svara, un būtisks faktors ir darba ražīgums un iekļaušanās darba tirgū. Viņš atzīmēja salīdzinoši lielo ilgstošo bezdarbnieku skaitu Latvijā, norādīja, ka darba devēji nav pārāk ieinteresēti prakses vietu veidošanā, Latvijā ir zema iesaiste mūžizglītības programmās, profesionālā izglītība nav prestiža un darba devējus vairāk jāiesaista izglītības sistēmā.

 

"Visiem vienāda minimālā alga un augsti nodokļi zemiem ienākumiem rada nodarbinātības barjeras nelabvēlīgā situācijā esošajām iedzīvotāju grupām," pauda eksperts. Attiecībā uz minimālo algu OECD ieskatā ir izvērtējama iespēja noteikt reģionālās minimālās algas. OECD uzsver nepieciešamību samazināt nodokļu slogu mazo algu saņēmējiem. Liels īpatsvars saņem algu aploksnē, atzīmēts pārskatā.

 

Tāpat ir jādomā par izvirzītajām valsts valodas zināšanas līmeņu prasībām un iespējām tās samazināt.

 

Pozitīvi tika novērtēta bezdarbnieku profilēšana un kuponu sistēma Latvijā.

 

Nevienlīdzība un zemie ienākumi norāda uz būtisku pieprasījumu pēc sociālās aizsardzības, taču Latvijā izdevumi, salīdzinot ar citām valstīm, ir zemi. Latvijai ir lielākā pieredze Eiropā vairāku līmeņu pensiju sistēmas ieviešanā, bet nodarbinātības struktūras dēļ pensijas ir zemas. Minēts, ka valdība apsver iespēju papildu atbalstīt mazo pensiju saņēmējus, bet pensiju sistēmas ilgtspējai ir nepieciešamas plašākas izmaiņas.

 

Lai varētu argumentēti izvērtēt dažādus rīcības variantus, būtu jāveic visaptveroša analīze nolūkā noskaidrot, kādas būs sekas paredzamajai pensiju apmēra atšķirībai attiecībā uz nabadzību un adekvātu ienākumu līmeni vecumā, sacīts pārskatā.

0
Autors:BNS
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti