Tiesa skatīs lietu par "Trasta komercbankas" likvidāciju 0

Piektdiena, 11 mar 2016, 09:00 Versija drukāšanai

Tiesa skatīs lietu par "Trasta komercbankas" likvidāciju
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piektdien skatīs lietu par "Trasta komercbankas" likvidācijas sākšanu, aģentūra BNS uzzināja tiesā.Lieta ierosināta pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pieteikuma. Uz sēdi ir aicinātas ierasties abas puses, tad tiks lemts arī par likvidatora iecelšanu.


Aģentūra BNS jau vēstīja, ka FKTK 4.martā vērsusies tiesā par "Trasta komercbankas" likvidācijas sākšanu.

 

Kredītiestāžu likums paredz - ja bankai ir anulēta licence, tad FKTK ieceļ pilnvarnieku un iesniedz tiesā pieteikumu par konkrētās bankas likvidāciju un likvidatora iecelšanu, vienlaikus izvirzot likvidatora kandidatūru.

 

Tāpat ziņots, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) pēc FKTK ierosinājuma anulējusi "Trasta komercbankai" izsniegto licenci, ņemot vērā, ka banka ilgstoši pieļāvusi nopietnus pārkāpumus vairākās svarīgās bankas darbības jomās. Tāpat ņemts vērā FKTK kā Latvijas Noregulējuma iestādes izvērtējums, ka bankai nav iespējams piemērot noregulējumu jeb glābt to sabiedrības interesēs. ECB lēmums stājās spēkā no piektdienas.

 

FKTK norādīja, ka par bankas pārkāpumiem jau janvārī komisija piemēroja Kredītiestāžu likumā paredzētos instrumentus, nosakot tai darbības ierobežojumus. Bankas akcionāri ilgstoši nav spējuši palielināt bankas kapitālu, līdz ar to banka neievēroja regulējošās prasības, ko nosaka Eiropas Savienības (ES) regula un Kredītiestāžu likums.

 

Komisija secinājusi, ka banka ilgstoši strādā ar zaudējumiem, bankas esošais biznesa modelis nav dzīvotspējīgs, un tā nav spējusi izstrādāt reālajai situācijai atbilstošu darbības stratēģiju. Bankas darbībā konstatēti arī ilgstoši trūkumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas (NILLTF) novēršanas jomā.

 

Vienlaikus FKTK kā Latvijas Noregulējuma iestāde izvērtēja, vai "Trasta komercbankai" ir piemērojams noregulējums jeb iespēja glāb šo banku, kā to paredz ES un Latvijas normatīvie akti – bankas vai tās daļas glābšana notiek tikai tad, ja ir izpildīti visi trīs noregulējuma nosacījumi: ja bankai ir finanšu grūtības vai tā nonāks finanšu grūtībās; nav pamatotas iespējas, ka FKTK uzraudzības pasākumi vai akcionāra veiktie pasākumi varētu novērst finanšu grūtības sapratīgā termiņā; noregulējuma darbība ir nepieciešama sabiedrības interesēs.

 

FKTK kā Latvijas Noregulējuma iestāde secinājusi, ka bankai nav kritiski svarīgas funkcijas, tā nav sistēmiski svarīga banka; bankas iziešana no tirgus neatstās būtisku negatīvu ietekmi uz Latvijas finanšu sektora stabilitāti; bankas likvidācijas gadījumā, izmaksājot katram klientam valsts garantēto atlīdzību 100 000 eiro apmērā – 93% noguldītāju būs saņēmuši atpakaļ visus savus noguldījumus bankā pilnā apmērā, līdz ar to tiek ievērotas vairākuma noguldītāju intereses. Tāpēc pieņemts lēmums, ka bankas noregulējums jeb glābšana nav sabiedrības interesēs.

 

"Trasta komercbanka" pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar zaudējumiem 4,663 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,7 reizes mazāk nekā 2014.gadā.

 

Pēc aktīvu apmēra "Trasta komercbanka" 2015.gada septembra beigās bija 12.lielākā banka Latvijā, bet pēc piesaistīto noguldījumu apmēra - 13.lielākā banka, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

0
Autors:BNS
Foto:ru.focus.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti