Veselības ministrs un Lauku ģimenes ārsti vienojas par sadarbību 0

Sestdiena, 27 feb 2016, 10:11 Versija drukāšanai

Veselības ministrs un Lauku ģimenes ārsti vienojas par sadarbību
Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) un Lauku Ģimenes ārstu asociācija piektdienas vakarā parakstīja sadarbības memorandu, vienojoties par prioritāri risināmajiem jautājumiem un par principiem, uz kuriem jābalsta primārā veselības aprūpes sistēmas attīstība.


Sarunas ilga vairāk nekā divas stundas. Tajās piedalījās gandrīz visa Lauku ģimenes ārstu asociācijas valde, novēroja aģentūra BNS.

 

Sadarbības memorandu piektdien neparakstīja otra ģimenes ārstu asociācija – Latvijas Ģimenes ārstu asociācija, kuru vada Sarmīte Veide. Asociācija uz tikšanos tika aicināta. Veselības ministrs Guntis Belēvičs norādīja, ka "nenoguris aicināšu Veides kundzi uz sadarbību". Uz tikšanos bija atnācis asociācijas biedrs Andris Baumanis, bet viņš memorandu parakstīja kā ģimenes ārsts.

 

Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska sacīja, ka tikšanās bijusi gana konstruktīva. Galvenie jautājumi ir apņemšanās palielināt primārās veselības aprūpes finansējumu, kam iezīmēti trīs ceļi – palielināt kapitācijas naudu vai finansējumu par praksi, izveidot īpašu programmu lauku attīstībai un īpasu koeficientu finansējumam, uzlabot jauno ārstu apmācības programmu un ieviest e-veselību.

 

"Mēs ar saviem parakstiem apstiprinājām, ka visus pūliņus pieliksim, lai vismaz gada laikā sāktu pirmos darbus," sacīja Kozlovska.

 

Asociācijas pārstāvis Valērijs Valdmanis vienošanos nosauca par vēsturisku, jo "svarīgākais ir visus jautājumus risināt runājot".

 

Piektdien panākta vienošanās, ka no 1.jūlija par ārstu praksi maksāt pilni kapitācijas naudu jeb vidēji par 250 - 280 eiro vairāk praksei, kas šobrīd ir rezervēts kā piemaksa par kvalitāti.

 

"Ir skaidrs, ka mums veidojas reģioni laukos, kur jau šobrīd mums nav ģimenes ārstu. Bet, ja strādāt par ģimenes ārstiem nav finansiāli atraktīvi, jaunos ārstus piesaistīt šiem reģioniem nav cerību," sacīja Belēvičs.

 

Memorands tostarp paredz, ka 1.jūlijā ministrs izvērtē finansiālo ietaupījumu, kādu dos 1.janvārī ieviestā "racionāla laboratorijas izmeklējumu veikšana un finansēšana".

 

Jau iepriekš ar mediķu organizācijām kā mērķis ir iezīmēts panākt, ka ārstiem algas ir divas reizes lielāka nekā vidējais atalgojums tautsaimniecībā.

 

Puses piektdienas vakarā pārrunājušas arī Veselības ministrijas gatavoto ziņojumu valdībai, kurā tiks prasīts papildus finansējums nozarē. Atzīts, ka nozarei vajadzētu uz pusi vairāk naudas nekā tas ir šobrīd. 2016.gadā no valsts budžeta nozarei ir vairāk nekā 700 miljoni eiro.

 

Nākamā asociācijas un ministra tikšanās būs 11.martā.

0
Autors:BNS
Foto:BNS foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti