Pabriks: Krievijas lidmašīnu iegāde "airBaltic" ir kauna traips 0

Pirmdiena, 23 nov 2015, 10:53 Versija drukāšanai

Pabriks: Krievijas lidmašīnu iegāde "airBaltic" ir kauna traips
Potenciālā Krievijā ražoto "Sukhoi Superjet" lidmašīnu iegāde Latvijas nacionālajai aviokompānijai "airBaltic" ir kauna traips, pirmdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks.


"Tas izskatās ļoti slikti un apkaunojoši. Man gan nav pieejama pilnīgi visa informācija, jo es neesmu valdībā. Tā situācija ir daudz samezglotāka un sarežģītāka, nekā daudzi no mums zin. Bet kopumā skatoties, kompānijā "airBaltic" strāda daudz patrioti. Mums ir ļoti sāpīgi redzēt, ka esam padarījuši šo kompāniju par Krievijas maigās varas ietekmes avotu Latvijas ekonomikā un sabiedrībā," teica Pabriks.

 

Viņaprāt, no valdības un "airBaltic" vadības tiek sagaidīti lēmumi, kas "nenes kaunu" Latvijas sabiedrībai. "Runāšana par Krievijā ražoto lidaparātu iegādi, ar kuriem Eiropā īsti neviens negrib lidot un kvalitāte ir apšaubāma, tas ir ne tikai kauna traips, bet nopietns trieciens Latvijas prestižam un pašai kompānijai. Šāds risinājums nav valstisks," uzvēra Pabriks.

 

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka valdība ārkārtas sēdē ceturtdien, 19.novembrī, nolēma pilnvarot Satiksmes ministriju parakstīt akcionāru līgumu ar "airBaltic" atrasto investoru pēc pozitīva Saeimas lēmuma saņemšanas par valsts aizdevuma lidsabiedrībai kapitalizāciju.

 

Ministru prezidente Laimdota Straujuma uzsvēra, ka no akcionāru līguma ir izslēgti diskutablie jautājumi un tas neparedz nosacījumu par lidmašīnu iegādi.

 

Tāpat ziņots, ka valdība aiz slēgtām durvīm 3.novembrī pēc vairāk nekā četru stundu diskusijām akceptēja finanšu konsultanta "Prudentia" atrasto investoru "airBaltic" - Vācijas uzņēmēju Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, kurš aviokompānijā gatavs ieguldīt 52 miljonus eiro pie nosacījuma, ka valsts investēs 80 miljonus eiro. Valsts ieguldījumu paredzēts nodrošināt, "airBaltic" aizņemoties Valsts kasē un pēc tam attiecīgo aizdevumu kapitalizējot.

 

Līdz ar šo darījumu paredzēts, ka attiecīgā privātā investora Latvijā dibināts uzņēmums iegūs 20% "airBaltic" kapitāldaļu, savukārt valstij stratēģiskā investora piesaistes gadījumā būs tiesības attiecīgas akcijas izpirkt. Par dažādiem nosacījumiem, ko investors sagaida no valsts, tostarp iespēju pārdot vairākas Krievijā ražotas lidmašīnas "Sukhoi Superjet", paredzēts diskutēt, strādājot pie akcionāru līguma. Pats investors gan paudis, ka viņa ieguldījums "airBaltic" nav atkarīgs no tā, vai aviokompānija iegādāsies attiecīgās lidmašīnas.

 

Tāpat valdība lēmusi, ka akcepts aizdevumam "airBaltic" jādod arī Saeimai, ko pagaidām plānots darīt kopā ar nākamā gada valsts budžetu. Tiesa gan, pastāv bažas, vai Saeimā ir atbalsts investora piesaistei "airBaltic" un aizdevumam no Valsts kases.

0
Autors:BNS
Foto:BNS foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Šodien, 08:34 Vai oktobrī gaidāms sniegs? Prognozē Toms Bricis
Šodien, 06:20 Migrantu spiediens uz Baltkrievijas robežas turpina pieaugt – žogs sabojāts jau 116 reizes
Vakar, 08:02 BJC “Jaunība” aicina 8. klašu skolēnus piedalīties STEM jomas reģionālajā konkursā “STEMo!”
Vakar, 07:03 Kāpēc veikalos olas vairs nestāv ledusskapjos? Skaidro eksperts
Vakar, 06:04 Komunālās saimniecības pārvalde aicina pieteikties Ziemassvētku tirdzniecībai Vienības laukumā
Vakar, 05:48 Ādas kopšana rudenī: ieteikumi no Yoko - Korejas kosmētikas veikala
15. oktobrī, 09:58 Ieslodzījuma vietas atvērtas brīvprātīgajam darbam
15. oktobrī, 07:52 SIA "DDzKSU" turpina modernizēt un remontēt liftus Daugavpils dzīvojamās mājās
14. oktobrī, 08:33 NVA aicina darba devējus pieteikties dalībai Vakanču gadatirgū Daugavpils Olimpiskajā centrā
14. oktobrī, 07:29 Kā rīkoties, ja saņemta vēstule no VID? Skaidro VID ģenerāldirektore
14. oktobrī, 06:23 Pilsētas un novada pašvaldības lemj par valsts līdzdalību Daugavpils reģionālajā slimnīcā
11. oktobrī, 08:08 Leģendārais vārtsargu treneris Edgars Masaļskis pievienojas Daugavpils sporta skolas un HK Dinaburga treneru kolektīvam
10. oktobrī, 08:28 Strādājošie vecāki tiks pie lielāka pabalsta
10. oktobrī, 07:26 Ikšķiles iedzīvotājus pārsteidz redzētais – bedres uz grants ceļa “lāpa” ar asfalta klucīšiem
10. oktobrī, 06:22 Nodarbinātības valsts aģentūra aicina darba devējus pieteikties dalībai Vakanču gadatirgū Daugavpilī

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti