Seile: ar vecās sistēmas "kosmētisko remontu" nepietiek 0

Piektdiena, 20 nov 2015, 13:27 Versija drukāšanai

Seile: ar vecās sistēmas "kosmētisko remontu" nepietiek
Komentējot pedagogu streikam pieteikušos lielo izglītības iestāžu skaitu, izglītības ministre Mārīte Seile uzskata, ka streiks diemžēl skaidri apliecina, ka izglītības nozarē ilgākā laika periodā uzkrājusies lielas pedagogu daļas neapmierinātība, bet ar vecās sistēmas "kosmētisko remontu" nepietiek.


Pedagogu brīdinājuma streikā 27.novembrī varētu piedalīties 850 izglītības iestādes un vairāk nekā 22 tūkstoši pedagogu.

 

Seile ar komunikācijas konsultantes Ilzes Salnas starpniecību aģentūrai BNS norādīja, ka skolotāju neapmierinātības iemesli ir ļoti atšķirīgi un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) aicina uz streiku visu izglītības līmeņu un skolu veidu pedagogus, tostarp pirmsskolas, profesionālās skolas, vispārizglītojošās skolas, sporta, mākslas un mūzikas skolas, kā arī augstskolas.

 

"Tām ir ļoti atšķirīgas situācijas un ļoti atšķirīgas individuālās prasības un gaidas - palielināt algas, nemainīt neko, garantēt lielākas pensijas, piešķirt izdienas pensijas, nodrošināt veselības apdrošināšanu, mainīt skolēnu attieksmi, nodrošināt lielāku darba slodzi, nodrošināt mazāku darba slodzi, vienkāršot mācību saturu, palielināt vecāku atbildību, uzlabot sabiedrības attieksmi un citi. Šī ir daļa no iemesliem, ko pedagogi ir nosaukuši dažādās tikšanās reizēs," sacīja Seile.

 

Ministre aicina apzināties, ka nevienlīdzīgā atalgojuma situācija, kas uztrauc gan streika organizatorus, gan nav pieņemama arī Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) kā izglītības politikas veidotājai, ir tieši pašreizējās sistēmas negatīvās sekas. "Tās nav atrisināmas ar mehānisku naudas palielināšanu sistēmai. Kļūdas ir jāatzīst un jālabo," viņa teica.

 

Seile informē, ka šobrīd panākta vienošanās, ka nākamā gada budžeta projektā tiek rezervēti 9 miljoni eiro pedagogu atalgojuma situācijas uzlabošanai darba samaksas reformas ietvaros. "Lai šos 9 miljonus nākamgad un vēl pa 27 miljoniem eiro 2017. un 2018.gadā izlietotu saprātīgi un ilgtermiņā, ar vecās sistēmas "kosmētisko remontu" nepietiek. Ir nepieciešama sistēmas sakārtošana, nevis tikai "piekrāsošana"," pauž ministre.

 

IZM vadītāja uzsver, ka ir nepieciešama sadarbība starp ministrijām, pašvaldībām un sociālajiem partneriem, bet "konstruktīvam darbam ultimatīvas prasības nav labs fons".

 

"Ir nepieciešama gan principu maiņa pedagogu atalgojuma aprēķināšanai, gan pašvaldību atbildīga iesaiste skolu tīkla sakārtošanā, gan līdztekus arī papildu finansējums. Pretējā gadījumā neapmierinātība sistēmā tikai pieaugs un zaudētāji būs bērni un jaunieši," akcentē Seile.

 

Aģentūra BNS vēstīja, ka LIZDA brīdinājuma streikā, kas norisināsies 27.novembrī, piedalīsies vairāk nekā 22,3 tūkstoši pedagogu no 845 iestādēm.

 

Pedagogi par ierašanos darba vietā, darba samaksu nesaņems. Vienlaikus pašlaik jau vairākas pašvaldības norādījušas, ka darba samaksa par streika dienu tiks samaksāta. Skolotāji streika dienā nestrādās, bet viņi veiks bērnu pieskatīšanas funkciju.

 

Kā iemeslu streikam LIZDA min to, ka ar ministriju nav panāktas vienošanās vairākos jautājumos.

 

LIZDA izvirzījusi divas streika prasības - pilnveidot pedagogu darba samaksas jauno modeli, ņemot vērā arodbiedrības priekšlikumus, kā arī novirzīt likumprojektā "Par valsts budžetu 2016.gadam" rezervētos deviņus miljonus eiro pārejas periodam Ministru kabineta noteikumu pilnveidei, paredzot darba samaksas nosacījumu uzlabošanu pirmsskolas izglītības iestādēs, mazajās izglītības iestādēs strādājošajiem, atbalsta personālam, kā arī nepieļaut darba samaksas pasliktināšanu nozarē strādājošajiem, kā arī paredzēt zinātnes un augstākās izglītības darbinieku darba samaksas paaugstināšanu.

0
Autors:BNS
Foto:BNS foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti