Vējonis: Latvija droši iet to ceļu, kuru bija iecerējuši valsts dibinātāji 0

Ceturtdiena, 19 nov 2015, 07:54 Versija drukāšanai

Vējonis: Latvija droši iet to ceļu, kuru bija iecerējuši valsts dibinātāji
Latvija šodien iet droši un pārliecināti to attīstības ceļu, kuru tai bija iecerējuši mūsu valsts dibinātāji, Latvijas Republikas 97.gadadienas svinību pasākumā Rīgā pie Brīvības pieminekļa, sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.


Prezidents uzsvēra, ka šovakar Latvija svin to, ka pirms deviņdesmit septiņiem gadiem Latvijas patrioti, nebaidoties no sveša un naidīga karaspēka varas, pulcējās Nacionālajā teātrī, lai pieņemtu vēsturisku lēmumu, kuru vadīja tikai viena doma – vien būdami brīvi, latvieši spēs pastāvēt.

 

"Šodien, atskatoties uz visu, ko esam piedzīvojuši un pārdzīvojuši, redzam, ka brīvība dzimtajā zemē ir viena no lielākajām vērtībām cilvēka dzīvē. Pateicoties brīvībai, mums ir mājas, kurās veidot stipras ģimenes; mums ir zeme, kurā pelnīt iztiku; mums ir miers, kurā varam mīlēt. Tikai, esot brīvi, mēs varam attīstīties gan kā indivīdi, gan kā nācija. Šī ir lielākā vērtība, kura mums dota, tāpēc šodien - dzimtenes un tautas brīvības svētkos - godināsim varoņus, kas izcīnījuši mūsu neatkarību," teica Vējonis.

 

Prezidents aicināja atcerēties, ka ne tikai svinību reizē, bet arī ikdienā jāiedvesmo vienam otru nest šīs vērtības tālāk. "Katru gadu svinot, mēs apliecinām, ka joprojām ir svarīgi būt kopā, piedalīties un nodot šīs vērtības nākamajām paaudzēm. Lai mūsu diženā valsts un tauta pastāvētu mūžam! Tādējādi mēs apliecinām pateicību Dievam un cieņu senčiem par mūsu brīvību, izrādām mīlestību pret savu dzimteni un līdzcilvēkiem, novērtējam un lepojamies ar to, ko esam sasnieguši," pauda Valsts prezidents.

 

"Tieši šo vērtību saglabāšana no paaudzes paaudzē ir mūsu valsts jēga un augstākais uzdevums, lai mēs kā brīva nācija savā dzimtenē būtu viens otram atbalsta plecs un palīgs. Tikai tad, ja iestāsimies viens par otru, Latvija būs stipra. Tas ir spēks, kurš liek mums justies droši un padara stiprākus. Tā ir pārliecība, ka līdzcilvēku sirdis, gluži kā mūsējās, pukst par Latviju, par tās iedzīvotāju laimi un labklājību. Tas liek mums kopīgi atbalstīt tos, kam iet grūtāk; kopīgi priecāties par Latvijas cilvēku sasniegumiem; kopīgi uzmundrināt tos, kas uzsāk ko jaunu un neparastu," atzina Vējonis.

 

Prezidents norādīja, ka arī mūsu paaudze ir paveikusi varoņdarbu un godam nesusi pirms 97 gadiem 18.novembrī iedegto brīvības lāpu. "Būdami vienoti un drošsirdīgi, esam atjaunojuši mūsu valsts neatkarību, panākuši strauju ekonomisko attīstību, ieņēmuši vietu Rietumu sabiedrībā, pašaizliedzīgi pārvarējuši daudzas grūtības, kā arī stiprinājuši mūsu valsts drošību. Tādēļ nav pamata justies mazvērtīgiem un vājiem, jo mēs esam tie, kas padara valsti stiprāku no dienas uz dienu. Novērtēsim to, ko esam paveikuši! Novērtēsim to, cik skaistā, zaļā un unikālā valstī mēs dzīvojam. Novērtēsim to, cik talantīgi cilvēki ir mums apkārt, un teiksim ar lepnumu: Latvija šodien iet droši un pārliecināti to attīstības ceļu, kuru tai bija iecerējuši mūsu valsts dibinātāji," aicināja Vējonis.

 

Valsts prezidents atzina, ka šī atbildība uzliek arī pienākumus. Ja vēl nesen mēs varējām atrunāties ar pieredzes trūkumu, tad šodien šādām atrunām vairs nav pamata. "Kā nobrieduši un pilntiesīgi eiropieši, mēs paši atbildam par savu rīcību un nākotni. Neviens mūs nespiež un neko mums nediktē. Mēs paši pieņemam atbildīgus lēmumus valsts ilgtermiņa interesēs, nevis mirkļa izdevības vai skaista žesta dēļ. Mēs nespēlējamies ar savu nākotni. Redzam, ka šodienas pasaulē sava - brīva un patstāvīga - valsts ir liela privilēģija. To skaudri apzinās cilvēki, kas šodien pamet savas mājas un dodas bēgļu gaitās, bēgdami no kara un terora," teica Vējonis.

 

Viņš atzina, ka atmosfēra Eiropā ir mainījusies. "No jauna sajūtam gaisā agresijas, terorisma un jauna aukstā kara draudus. Pasauli ir satricinājis nežēlīgs teroristu uzbrukums mūsu sabiedrotajiem Francijā. Izsaku visdziļāko līdzjūtību nogalināto tuviniekiem un visai Francijas tautai," teica prezidents, aicinot klātesošos aizlūgt par bojā gājušajiem.

 

Latvija šos notikumus neignorē un nekrīt arī izmisumā, jo tas nebūtu Latvijas vārda cienīgi. "Tādēļ rūpīgi domājam un pamatīgi strādājam, lai nevienam neienāktu prātā pacelt roku pret Latvijas valstiskumu. Mums ir jānovērtē arī sabiedroto atbalsts. Turklāt tie šodien nav tikai vārdi, bet gan reāla gatavība stāvēt mums līdzās. Tomēr atcerēsimies, ka labākā garantija drošībai ir mūsu pašu attieksme – spēja atbalstīt līdzcilvēkus un savu valsti ikdienā. Uzmundrināt vienam otru, neskaust, strādāt godprātīgi un cienīt mūsu valsts pamatvērtības," teica prezidents.

 

Vējonis akcentēja, ka pozitīva attieksme pret saviem līdzcilvēkiem, mūsu atbalsts un lepnums par savu valsti ikdienā parāda to, kas esam un cik svarīga katram no mums ir Latvija un tās attīstība. "Latvija nav sākusies kā nasta vai smags pienākums. Tā ir sākusies kā prieks! Prieks par to, ka mēs varam dzīvot brīvā valstī, bez svešu varu virskundzības. Šim priekam vispirms ir jādzimst katrā no mums un cilvēku savstarpējās attiecībās, viņu lepnumā par savu piederību Latvijai un tās sasniegumiem," uzsvēra prezidents.

 

"Tāpēc šodien ar patiesu prieku un cildinājumu vēlos pateikties visiem par paveikto. Jūs esat tie varoņi, kas ik dienu padara valsti stiprāku un drošāku – jūs esat Latvija! Pateiksim paldies viens otram, teiksim to skaļi un sirdī. Izbaudīsim šos svētkus ar pateicību, prieku un mīlestību vienam pret otru un savu dzimteni! Patlaban mēs stāvam Brīvības pieminekļa pakājē – godinot šo mūsu valstiskuma, vienotības, neatkarības un brīvības simbolu. Šogad tam aprit 80 gadu jubileja, un šovakar tas iezaigosies sevišķi spoži. Lai pāri Latvijas zemei mirdz neizdziestošās zvaigznes Brīvības piemineklī un šo zvaigžņu mirdzums mūžam ir ceļa rādītājs mūsu tautas gaitām! Esmu lepns dzīvot starp jums! Esmu lepns dzīvot Latvijā!" pauda Latvijas Valsts prezidents.

 

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka trešdien visā Latvijā ar dažādiem pasākumiem tiek atzīmēta Latvijas Republikas proklamēšanas 97.gadadiena.

0
Autors:BNS
Foto:BNS foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti