Parakstīts Sadarbības memorands starp Starptautisko Frankofonijas organizāciju un Latviju 0

Svētdiena, 11 okt 2015, 12:00 Versija drukāšanai

Parakstīts Sadarbības memorands starp Starptautisko Frankofonijas organizāciju un Latviju
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Erevānā sestdien un svētdien piedalījās Starptautiskās Frankofonijas organizācijas (SFO) 31.Ministru sanāksmē, kuras laikā tika parakstīts Sadarbības memorandu starp Starptautisko Frankofonijas organizāciju un 11 valstīm, tostarp Latviju, aģentūra BNS uzzināja Ārlietu ministrijā (ĀM).


Ministrs vērsa uzmanību, ka Latvijai ir tuvas SFO vērtības. "Esam gandarīti par Frankofonijas lomu, atbildot uz šodienas izaicinājumiem mieram, drošībai un cīņai ar migrācijas problēmas cēloņu novēršanu. Iepretim mūsdienu globālajiem izaicinājumiem ir ārkārtīgi svarīgi izveidot un noturēt tiešās komunikācijas saites starp frankofonās pasaules nosacītajiem Dienvidiem un Ziemeļiem, tajā skaitā, lai veicinātu dialogu ekonomiskās un sociālās attīstības, un arī drošības jomās," uzsvēra Rinkēvičs.

 

Ministrs pauda pārliecību, ka Latvija sniegs savu ieguldījumu Ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanā, kā galvenos jautājumus globālās politikas darba kārtībā izvirzot cilvēktiesības, likuma varu un labu pārvaldību, kā arī dzimumu līdztiesību. Tādēļ Latvija apsveic universālās darba kārtības līdz 2030.gadam ilgtspējīgai attīstībai (Agenda 2030) apstiprināšanu. "Esmu īpaši gandarīts, ka jaunā darba kārtība (Agenda 2030) pirmo reizi atzīst taisnīguma, miera un labas pārvaldības izšķirošo lomu ilgtspējīgā attīstībā. 2015.gada pirmajā pusē Latvija bija prezidējošā valsts Eiropas Savienības Padomē. Šajā laikā mēs aktīvi veicinājām dzimumu līdztiesību Eiropas Savienības attīstības sadarbības politikā. Mēs sagatavojām politikas plānošanas dokumentus ar mērķi apstiprināt Eiropas Savienības stingro apņemšanos dzimumu līdztiesības un diskriminācijas izskaušanas jomā," pauda Rinkēvičs.

 

Latvijas ārlietu ministrs arī parakstīja Sadarbības memorandu starp Starptautisko Frankofonijas organizāciju un 11 valstīm (Albānija, Armēnija, Bulgārija, Ēģipte, Grieķija, Horvātija, Latvija, Lietuva, Rumānija, Slovēnija, Ungārija), kas noteic savstarpēju sadarbību, lai nostiprinātu franču valodas zināšanas diplomātiem un ierēdņiem, kuri strādā ar starptautiskiem jautājumiem. Sadarbība notiek atbilstoši šajā memorandā noteiktajai kārtībai un ir pamatota "Valsts frankofonās iniciatīvas" projektā.

 

Projekts nosaka konkrētas veicamās darbības, gan jaunas, gan piedāvāto aktivitāšu papildinošas, kas tiks veiktas, lai nostiprinātu Frankofonijas un franču valodas pasniegšanu, lietojumu un redzamību valsts pārvaldes iestādēs. Katru gadu šīs darbības tiks izvērtētas un darbībām paredzētais budžets varēs tikt pārskatīts atbilstoši pieejamajiem finansiālajiem resursiem.

 

Starptautiskā Frankofonijas organizācija (l’Organisation internationale de la Francophonie – l’OIF) ir viena no lielākajām valodu valstu grupām pasaulē, kas apvieno valstis vai federālo teritoriju valdības, kurās ikdienā lieto franču valodu vai kuras vēlas stiprināt tās klātbūtni sabiedrībā, un kuras ir apņēmušās savstarpēji sadarboties demokrātijas un universālo vērtību nostiprināšanai pasaulē. Šobrīd Frankofonijā ir 80 valstis - 54 pilntiesīgās dalībvalstis un valdības, kā arī trīs asociētās valstis un 23 valstis ar novērotāja statusu. Ģeogrāfiski tās aptver Eiropu, Rietumāfriku, Centrālo Āfriku un Indijas okeāna reģionu, Ziemeļāfriku un Tuvos Austrumus, Amerikas un Karību reģionu, Āzijas un Klusā okeāna reģionu. Organizācija pastāv kopš 1970. gada 20. marta, savu pašreizējo nosaukumu tā ieguva 1998. gadā. Latvija kļuva par Starptautiskajā Frankofonijas organizācijas dalībvalsti ar novērotāja statusu 12.Frankofonijas valstu un valdību vadītāju samitā Kvebekā, Kanādā 2008.gada 17.-19. oktobrī.

0
Autors:BNS
Foto:BNS foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti