Saeimas komisija rezolūcijā premjerei iebilst pret bēgļu integrācijas nodošanu NVA 0

Sestdiena, 10 okt 2015, 17:40 Versija drukāšanai

Saeimas komisija rezolūcijā premjerei iebilst pret bēgļu integrācijas nodošanu NVA
Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija nosūtījusi Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai ("Vienotība") rezolūciju, kurā iebilst pret bēgļu integrācijas koordinēšanas nodošanu Nodarbinātības valsts aģentūrai (NVA) un šādu priekšlikumu dēvē par kļūdu, aģentūru BNS informēja Saeimas Preses dienestā.


Deputāti rezolūcijā atzīmē, ka līdz šim veiktajam integrācijas darbam trūkst mērķtiecīgas koordinācijas un ilgtspējīgas plānošanas. Tāpēc patvēruma meklētāju integrācijas virsvadība un koordinācija ir jānoteic kā Ministru prezidenta vai Ministru prezidentam tieši pakļautas amatpersonas vai institūcijas atbildība.

 

"Iebilstam pret valdības diskusijās izskanējušo priekšlikumu patvēruma meklētāju integrācijas jautājumu koordināciju deleģēt Nodarbinātības valsts aģentūrai," uzskata parlamentārieši.

 

Komisija pauž, ka vēlas "skaļi un skaidri vēlreiz norādīt Ministru prezidentei patvēruma meklētāju jautājumā neatkārtot līdzšinējā integrācijas darba hroniskās kļūdas. Jautājums ir par patvēruma meklētāju jautājuma efektīvu pārraudzību un koordināciju".

 

"Vairāku gadu pieredze rāda, ka to nevar veikt kāda viena ministrija vai tās institūcija. Patvēruma meklētāju tāpat kā integrācijas jautājumi ir jāpārrauga Ministru prezidentei tieši pakļautai amatpersonai, kura jebkurai ministrijai var pateikt - būs tā un ne citādi," norāda komisijas vadītājs Ilmārs Latkovskis.

 

Rezolūcijā arī uzsvērts, ka patvēruma meklētāju uzņemšanas jautājumā īpaša uzmanība ir jāpievērš sadarbībai ar reliģiskajām kopienām, kuras izrādījušas motivāciju sniegt savu palīdzību. Tāpat bez kavēšanās jāsniedz informācija reliģiskajām organizācijām par patvēruma meklētāju uzņemšanas gaitu, nosacījumiem un sadarbības iespējām, teikts komisijas pieņemtajā dokumentā.

 

Šajā kontekstā Latkovskis uzsver, ka "ja mūs patiesi interesē palīdzība kara bēgļiem un sekmīga viņu iekļaušanās Latvijas dzīvē, tad jautājums par vēlmi uzņemt tieši vajātos kristiešus ir ļoti saprātīgs un taisnīgs".

 

Komisija rezolūcijā akcentē - sarunās par patvēruma meklētāju uzņemšanu ir jānorāda, ka Latvijā, ņemot vērā kultūrvēsturisko situāciju, iedzīvotāju sastāvu un starpkultūru saskarsmes pieredzi, salīdzinoši labvēlīgāki apstākļi ir vajāto kristiešu integrācijai sabiedrībā, taču nav pieļaujama jebkāda diskriminācija attiecībā pret citām grupām.

 

Rezolūcijā teikts, ka migrācijas un integrācijas jomā Latviju jau vistuvākajā laikā sagaida kritiski izaicinājumi, kuriem var būt gan pozitīvi, gan krasi negatīvi rezultāti, turklāt tie ir atkarīgi no mūsu gatavības reaģēt.

 

NVA ir labklājības ministra pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas īsteno valsts politiku bezdarba samazināšanas un bezdarbnieku, darba meklētāju un bezdarba riskam pakļauto jomā.

 

Jau ziņots, ka valdība pagājušajā nedēļā konceptuāli vienojās, ka bēgļu integrāciju Latvijā koordinēs Labklājības ministrija kopā ar NVA. Sēdes laikā izskanēja, ka to varētu darīt arī Sabiedrības integrācijas fonds. Savukārt par personu atlasi un pārvietošanu, patvēruma meklētāju uzņemšanu, izmitināšanu atbildīga būs Iekšlietu ministrija (IeM).

 

Ministru kabinets atbalstīja IeM sagatavoto indikatīvo rīcības plānu bēgļu uzņemšanai Latvijā, tam pašlaik provizoriskais

0
Autors:BNS
Foto:BNS foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti