"Moody's": sabiedrības novecošanās īpaši ietekmēs Baltijas valstis 0

Ceturtdiena, 01 okt 2015, 08:48 Versija drukāšanai

"Moody's": sabiedrības novecošanās īpaši ietekmēs Baltijas valstis
Baltijas valstis ir starp tām valstīm, kuras visvairāk varētu ciest no līdz šim nepieredzēta sabiedrības novecošanās tempa, kas, kā tiek prognozēts, nākamo 20 gadu laika palēninās ekonomikas izaugsmi, liecina starptautiskās kredītreitingu aģentūras "Moody's Investors Service" ("Moody's") trešdien publicēts ziņojums.


"Latvijai, Lietuvai un Igaunijai būs vislielākās grūtības nodrošināt vecāko paaudzi, jo to sabiedrības novecošanās strauji palielinās un iekšzemes kopprodukts (IKP) uz vienu iedzīvotāju ir krietni zemāks nekā vidēji Eiropas Savienībā, kas ne tikai kavē izaugsmi ilgtermiņā, bet arī rada papildu fiskālo spiedienu," teikts "Moody's" paziņojumā.

 

"Baltijas valstu valdības ir mēģinājušas īstenot dažādas pensiju reformas, lai kompensētu šīs novecošanās tendences radītos fiskālos spiedienus," teica "Moody's" viceprezidenta asistents, analītiķis un ziņojuma autors Evans Volmans, kurš piebilda, ka "Eiropas Komisijas aplēses liecina, ka daudz vairāk ir jādara, lai sociālās aizsardzības finansējumam būtu ilgtspējīgs pamats".

 

"Moody's" atgādināja, ka Eiropas Savienības statistikas departamenta "Eurostat" dati liecina, ka vecākā gadagājuma cilvēku īpatsvars trīs Baltijas valstīs pieaugs līdz 25-29% 2060.gadā pretstatā 18% 2013.gada. "Gaidāms, ka tas radīs fiskālo slogu Baltijas valstu reģionā, valdībām mēģinot apgādāt savus vecākos iedzīvotājus," prognozēja "Moody's".

 

Eiropas Komisijas aplēses liecina, ka Lietuvai būs jāsaskaras ar "vidējiem" fiskālās ilgtspējas riskiem, kuru pielāgojumiem ilgtermiņā būs jāatvēl 3% no IKP, kas galvenokārt saistāms ar gaidāmajām sabiedrības novecošanās izmaksām. Latvijā un Igaunijā tādi pielāgojumi nepārsniegs 1,5% no IKP, prognozē "Moody's", norādot, ka Igaunijā novecošanās izmaksas veidos 0,4 procenta punktus no pielāgojumu izmaksām, bet Latvijā šis rādītājs būs negatīvs. "Latvijas spēcīgā fiskālā ilgtspēja atspoguļo plānoto novecošanās izmaksu samazinājumu līdz 2060.gadam tās nesen veikto un plānoto pensiju reformu rezultātā. Igaunijas labvēlīgā ilgtspējas tendence atspoguļo līdzīgus reformu centienus un tas kopumā zemāko parādu nastu. Salīdzinājumam, novecošanas izmaksu pieaugums līdz 2060.gadam Lietuvā tiek lēsts par vairāk nekā 2 procenta punktiem," lasāms "Moody's" ziņojumā.

 

"Igaunijas fiskālā piesardzība, augstāks pievienotās vērtības eksporta īpatsvars un ciešākas saites ar Ziemeļvalstu ekonomiku ir pamats "Moody's" vērtējumam, ka tās spēja atmaksāt kreditoriem ir spēcīgāka un garantē tās reitingu, kas ir par divām pakāpēm augstāks nekā abām pārējām Baltijas valstīm," norādīja starptautiskā kredītreitingu aģentūra, kas īpaši uzteica Igaunijas plašo elektronikas sektoru, kas pēdējo četru gadu laika ir devis lielāko ieguldījumu ražošanas izaugsmei vidēji par 5% gadā. Tāpat "Moody's" atzinīgi vērtēja Igaunijas moderno un uz nākotni orientēto rūpniecības politiku.

 

Baltijas valstu salīdzinājuma ziņojumā arī norādīts, ka visām trim valstīm ir kopīgas vairākas kredīta priekšrocības, tostarp ļoti augsts institucionālais spēcīgums, elastīga valdības bilance un spēcīga atkopšanās no pasaules finanšu krīzes. Šīs priekšrocības mazina nestabilā ekonomikas izaugsme, ko pastiprina ģeopolitiskās bažas un valstu demogrāfiskie izaicinājumi, norāda "Moody's".

0
Autors:BNS
Foto:BNS foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti