Apstājusies Austrumu slimnīcas «kuģa» grimšana 0

Otrdiena, 29 sep 2015, 09:02 Versija drukāšanai

Apstājusies Austrumu slimnīcas «kuģa» grimšana
Stāvoklis ir smags, bet stabils – šo ārstu teicienu var attiecināt uz Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu, kas gadu cer noslēgt ar mazākiem zaudējumiem, nekā plānots, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.


Pēc pagājušā gada 8,7 milj. eiro lielajiem zaudējumiem šogad tika plānots labāks rezultāts – ap 7 milj. eiro mīnusā. Slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anita Slokenberga cer, ka zaudējumi būs vēl mazāki – ap 5 milj. eiro. Lai arī slimnīcas budžeta izstrāde vēl nav sākta, arī nākamgad var cerēt uz zaudējumu samazināšanos. Ja vien situācija neuzlabosies radikāli, plusus gaidīt gan ir pāragri.

 

DB ziņoja (31.08.), ka puse no slimnīcām, kas Latvijā sniedz diennakts neatliekamo palīdzību, pērno gadu noslēgušas ar mīnusiem, tie ir vēl lielāki nekā gadu iepriekš. Apjomīgākie ir Austrumu slimnīcai. Tā ir arī lielākā slimnīca Latvijā, apvienojot sešus stacionārus, kas turklāt neatrodas vienkopus – Gaiļezeru, Latvijas Onkoloģijas centru, Biķerniekus, Linezeru, Latvijas Infektoloģijas centru un Tuberkulozes un plaušu slimību centru.

 

Veselības ministrs Guntis Belēvičs radikālus uzlabojumus nevar solīt. Lai gan reālos skaitļos finansējums solās būt lielāks, jāatgādina, ka valdība jau lēmusi, ka papildu finansējums veselības aprūpei 2016. gadā būs 12 milj. eiro, procentuāli no IKP veselības aprūpei tiks mazāk – šā gada 3% no IKP vietā nākamgad būs 2,9%. Jau šobrīd Latvija ierindojas pēdējā vietā to valstu vidū Eiropā, kam ir zemākie valdības izdevumi veselības funkciju nodrošināšanai. «Veselības nozare sirgst ar hronisku finanšu mazspēju,» viņš atzīst. Vienlaikus ministrs saka, ka medicīniskā aprūpe ir labā līmenī, tas panākts uz divu resursu rēķina – ārstiem netiek pienācīgi samaksāts par darbu un ir ļoti augsti pacientu līdzmaksājumi. Pacienti paši par veselības aprūpi samaksā apmēram tikpat, cik valsts.

Meklē, kur ietaupīt

 

Valsts finansējums Austrumu slimnīcai ir ļoti nozīmīgs – 2014. gadā līgums ar Nacionālo veselības dienestu kopā ar valsts noteiktajiem pacientu līdzdalības maksājumiem slimnīcai nodrošināja 91% ieņēmumu, izriet no pērnā gada pārskata. Šogad valsts piedāvātais līgums Austrumu slimnīcai bija mazliet izdevīgāks nekā iepriekš, tomēr joprojām samaksa par pacientu ārstēšanu netiek veikta pilnā apmērā, pat neskatoties uz pakāpenisku pāreju uz veselības aprūpes finansēšanas modeli pēc DRG (diagnožu apmaksas grupas) sistēmas, ar kuru tiek veikta uzskaite un apmaksa par pacientiem reāli sniegtajiem valsts apmaksātajiem pakalpojumiem stacionārā.

0
Autors:db.lv
Foto:db.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties
25. oktobrī, 10:10 Apkures tarifs Daugavpilī saruks par vēl 5%; “apkures grozā” – šķelda un propāna butāna maisījums
18. oktobrī, 15:25 Daugavpilietei Marijai Trošinai apritēja 104 gadi!

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti