Vairākas Latvijas pašvaldības piedzīvojušas kiberuzbrukumus 0

Pirmdiena, 07 sep 2015, 15:59 Versija drukāšanai

Vairākas Latvijas pašvaldības piedzīvojušas kiberuzbrukumus
Aizvadītajā nedēļā IT drošības novēršanas incidentu institūcija "Cert.lv" konstatējusi pret Latvijas pašvaldībām vērstus kiberuzbrukumus; vienā no tiem ticis slavināts islāms un Allāhs, aģentūra BNS uzzināja "Cert.lv"


Institūcija informē, ka tikusi uzlauzta kādas pašvaldības tīmekļa vietne, kur uzbrucēji nesankcionēti izvietoja savu saturu, kurā ticis ziņots, ka par uzbrukumu atbildību uzņemas Turcijas hakeri, slavinot islāmu un Allāhu. Lai arī "Cert.lv" vairākkārt brīdinājusi pašvaldību un sazinājusies ar domes priekšsēdētāju, tomēr tā uz situāciju nav reaģējusi.

 

Savukārt vēl kādas pašvaldības atsevišķu lietotāju e-pasta konti tika kompromitēti un izmantoti mēstuļu sūtīšanai ar mērķi realizēt tālākus uzbrukumus.

 

Konkrētas pašvaldības, kuras saskārušās ar kiberuzbrukumiem, "Cert.lv" nenosauc, bet norāda, ka šie ir nozīmīgi incidenti paši par sevi. "Šajā gadījumā administratīvās teritorijas lielumam nav nozīmes – šādi incidenti ir nozīmīgi paši par sevi, jo tās ir oficiālas iestāžu tīmekļa vietnes, kurās uzbrucēji var izvietot kaitīgu saturu, kas potenciāli var inficēt apmeklētāju datorus, savukārt lietotāji uzticas šiem iestāžu resursiem, sagaidot, ka tie ir droši," aģentūrai BNS sacīja "Cert.lv" vadītājas vietnieks Varis Teivāns.

 

"Cert.lv" rīcībā nav arī informācijas par zaudējumiem, kas uzbrukumu rezultātā būtu nodarīti pašvaldībām.

 

Tāpat "Cert.lv" laika periodā no 31.augusta līdz 6.septembrim konstatējusi gadījumus, kad uzbrucēji masveidā izsūtīja e-pastus it kā "Paypal" tiešsaistes maksājumu sistēmas vārdā ziņojot lietotājam par konta bloķēšanu, jo tajā nav norādīta pilnīga informācija. Lai apstiprinātu savu identitāti un atrisinātu it kā radušās problēmas upuris tiek aicināts apmeklēt uzbrucēju sagatavotu "Paypal" vietnes līdzinieku un veikt pieslēgšanos sistēmai. Ja potenciālais upuris veic autentifikācijas mēģinājumu, tad lietotājvārds un parole nonāk uzbrucēju rīcībā.

 

IT drošības incidentu novēršanas institūcija norāda, ka atsūtītās vēstules noformējums patiešām izskatās līdzīgs "Paypal" noformējumam un aicina pievērst uzmanību saitei, kas uzrādās kreisajā apakšējā stūrī, ja peles kursors tiek novietots uz "Validate".

 

Tāpat aizvadītajā nedēļā "Cert.lv" konsultējusi kādu personu par iespējām panāk nesankcionēti publicētu kailfoto izņemšanu no interneta vietnēm. "Cert.lv" norāda, ka šāda satura izņemšana no interneta vietnēm parasti ir gandrīz neiespējama, jo persona, kas tās publicējusi var turpināt publicēšanu dažādos resurs os neierobežoti. Šajā gadījumā iesaistīts bija tikai viens tiešsaistes resurss, kurš respektējot autortiesību pārkāpumu, publicētos foto ir izņēmis.

0
Autors:BNS
Foto:flickr.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti