Ārzemju studenti par īres dzīvokli Rīgā gatavi maksāt 100-200 eiro vairāk nekā vietējie 0

Trešdiena, 02 sep 2015, 10:15 Versija drukāšanai

Ārzemju studenti par īres dzīvokli Rīgā gatavi maksāt 100-200 eiro vairāk nekā vietējie
Ārzemju studenti par īres dzīvokli Rīgā vidēji gatavi maksāt par 100 līdz 200 eiro vairāk nekā vietējie studenti, aģentūrai BNS pastāstīja aptaujātie nekustamo īpašumu tirgus eksperti.


Nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" īres tirgus eksperts Ģirts Krūmiņš aģentūrai BNS atzīmēja, ka sākoties jaunajam studiju semestrim pieaug pieprasījums pēc īres dzīvokļiem Pārdaugavā - Rīgas Stradiņa universitātes apkārtnē, kā arī citos rajonos. "Vietējie studenti parasti meklē īres dzīvokļus "pa tiešo" - paši pēta portālā ss.lv un citur atrodamos piedāvājumus, tāpat saņem informāciju par šādiem dzīvokļiem pēc citu cilvēku ieteikumiem," sacīja Krūmiņš.

 

Pēc viņa teiktā, šogad izteikti jūtama ir "Erasmus" apmaiņas programmas ārvalstu studentu interese par īres dzīvokļiem pilsētas centrā, tajā skaitā arī Vecrīgā un klusajā centrā. "Ārzemju studentiem interesē dzīvokļi ar trim un vairāk guļamistabām, viņi vēlas dzīvot pa trīs vai četriem cilvēkiem vienā dzīvoklī un gatavi īrei tērēt aptuveni 300 līdz 400 eiro mēnesī katrs," atzīmēja Krūmiņš.

 

Tostarp viņš atzina, ka šādus dzīvokļus atrast patlaban ir ļoti grūti, turklāt ne vienmēr īpašnieki vēlas izīrēt dzīvokļus studentiem. "Protams, arī salīdzinoši īsais īres termiņš - pieci mēneši, neveicina īpašnieku interesi savus dzīvokļus izīrēt tieši ārvalstu studentiem," piebilda "Latio" īres tirgus eksperts.

 

Savukārt nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" Īres nodaļās vadītājs Dzintars Bērziņš aģentūrai BNS atzina, ka, salīdzinot ar vasaras mēnešiem, kad īres tirgu varēja raksturot kā mēreni aktīvu, studentu pieplūdums no Latvijas reģioniem, kā arī ārvalstīm ir kāpinājis aktivitāti, līdz ar to var apgalvot, ka jaunā mācību gada sākums būtiski ietekmē situāciju nekustamo īpašumu īres segmentā.

 

"Lai gan "Arco Real Estate" vislielāko pieprasījuma pieaugumu izjūt no ārvalstu studentu – vāciešu, zviedru, spāņu vidus - novērota arī vietējo studētgribētāju intereses palielināšanās. Salīdzinot interesentu maksātspēju, starp vietējiem iedzīvotājiem un nerezidentiem pastāv būtiska atšķirība, proti, kamēr vietējais students dzīvokļa īrei var atvēlēt 200 līdz 300 eiro mēnesī, ārvalstnieks par šo pašu laika posmu ir gatavs maksāt no 300 līdz 500 eiro," klāstīja Bērziņš.

 

Runājot par īres dzīvokļu vidējām cenām, Bērziņš norādīja, ka tās Rīgas centrā un mikrorajonos ir kļuvušas līdzvērtīgākas, tādēļ cenu atšķirības patlaban lielā mērā nosaka mājokļu apdares kvalitāte un aprīkojums. "Piemēram, dzīvokļiem sliktā stāvoklī kvadrātmetra vidējā cena patlaban svārstās no trim līdz sešiem eiro, kamēr labas kvalitātes mājokļu vidējās cenas amplitūda ir septiņi līdz 12 eiro par kvadrātmetru," piebilda "Arco Real Estate" speciālists.

 

Tostarp viņš atzīmēja, ka visbiežāk ārvalstu studenti par savu dzīvesvietu izvēlas dzīvokļus Rīgas centrā, kas ir viņu iecienītākā galvaspilsētas daļa izdevīgās atrašanās vietas un izklaides iespēju dēļ. Kopumā studenti iecienījuši tādus rajonus kā Āgenskalns, Dzirciems un Teika, kur nodrošināta laba sabiedriskā transporta kustība līdz izvēlētajām mācību iestādēm.

 

Bērziņš arī atklāja, ka grūtāk ir apmierināt vietējo studentu prasības ierobežotā budžeta dēļ - tā kā viņu maksātspējas ietvaros piedāvājums nekustamo īpašumu tirgū ir mazs. "Interesanti, ka, salīdzinot ar pērnā gada vasaras beigām, šogad ir labāks piedāvājums Rīgas centrā. Šo parādību skaidrojam ar to, ka tieši augustā daudziem īrniekiem beidzas līgumi, kā rezultātā atbrīvojas mājokļi, ko var piedāvāt studentiem," piebilda Bērziņš.

0
Autors:BNS
Foto:freeimages.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti