Pētījums: 33% iedzīvotāju Latvijas ekonomiskās attīstības virzienu uzskata par pareizu 0

Ceturtdiena, 27 aug 2015, 10:15 Versija drukāšanai

Pētījums: 33% iedzīvotāju Latvijas ekonomiskās attīstības virzienu uzskata par pareizu
Trešdaļa jeb 33% Latvijas iedzīvotāju ekonomiskās attīstības virzienu uzskata par pareizu, liecina jaunākais "DNB Latvijas barometra" pētījums. Savukārt attīstības virzienu par nepareizu jūlijā uzskatīja 43%. Salīdzinot ar jūniju, jūlijā kopējās situācijas attīstības vērtējuma indekss ir pieaudzis no -12 līdz -10.


Pētījums liecina, ka jūlijā, salīdzinot ar jūniju, iedzīvotāju noskaņojums ir nedaudz uzlabojies. Kopējā noskaņojuma indekss ir pieaudzis par diviem punktiem. Par diviem punktiem ir pieaudzis arī tagadnes, bet par vienu punktu – nākotnes vērtējuma indekss. "Raksturojot izmaiņas apakšindeksos, vērojams, ka visbūtiskāk jūlijā ir uzlabojušies valdības darba, Latvijas ekonomikas stāvokļa izmaiņu un pašreizējā ģimenes materiālā stāvokļa vērtējumi. Jāpiebilst, ka, salīdzinot ar jūniju, neviens no rādītājiem nav pasliktinājies," informēja "DNB Bankas" sabiedrisko attiecību vadītāja Teika Lapsa.

 

Pašreizējā Latvijas ekonomikas stāvokļa vērtējuma indekss mēneša laikā nav mainījies, gan jūnijā, gan jūlijā tas bija -27. Jūlijā 4% pašreizējo ekonomikas stāvokli atzina par labu (jūnijā: 5%), bet kā sliktu to vērtēja 47% (jūnijā 51%). Atbildi "viduvējs" atzīmēja 45% (jūnijā: 41%).

 

Savukārt Latvijas ekonomikas stāvokļa izmaiņu virziena indekss ir uzlabojies (no -15 līdz -11), lai arī kritisko vērtējumu joprojām ir bijis vairāk, uz situācijas uzlabošanos norādīja 16% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, bet uz pasliktināšanos – 26%.

 

Nedaudz optimistiskāk noskaņoti iedzīvotāji bijuši, prognozējot Latvijas ekonomikas stāvokļa attīstību - indekss pieaudzis no -2 jūnijā līdz -1 jūlijā. 20% respondentu atbildēja, ka Latvijas ekonomiskā situācija pēc gada būs uzlabojusies, bet to, ka situācija būs pasliktinājusies, uzskatīja 21%.

 

Pētījums liecina, ka jūlijā ir nedaudz uzlabojies vērtējums pašreizējam ģimenes materiālajam stāvoklim: ja jūnijā indekss bija -14, tad jūlijā tas pieauga līdz -11. Lapsa piebilda, ka jūlijā pašreizējo ģimenes materiālo situāciju par labu atzina 14%, bet par sliktu - 30%.

 

Prognozējot ģimenes materiālo stāvokli pēc gada, vērtējuma indekss ir pakāpies no +6 jūnijā līdz +7 jūlijā. Situācijas uzlabošanos paredzēja 23%, bet pasliktināšanos - 9%.

 

"Tiesa, mēneša laikā nav mainījies darba izredžu indekss: gan jūnijā, gan jūlijā tas bija -39. Jāatzīmē, ka iespējas Latvijā atrast labu darbu jūlijā atzinīgi vērtēja 7%, bet kritiski – 61%," norādīja "DNB Bankas" sabiedrisko attiecību vadītāja

 

Viņa arī atzīmēja, ka pēdējā mēneša laikā ir pieaugusi apmierinātība ar valdības darbu (indekss ir paaugstinājies no -33 jūnijā līdz -28 jūlijā). Pozitīvi valdības darbu jūlijā vērtēja 26% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, bet negatīvi – 66%.

 

"DNB Latvijas barometrs" ir ikmēneša socioloģiskais pētījums, kurā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgās jomās. Vienlaikus iedzīvotājiem ikreiz tiek uzdots pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo sabiedrības vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

0
Autors:BNS
Foto:BNS foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti