FM: inflācija Latvijā saglabāsies zemā līmenī līdz gada nogalei 0

Otrdiena, 11 aug 2015, 08:15 Versija drukāšanai

FM: inflācija Latvijā saglabāsies zemā līmenī līdz gada nogalei
Inflācija Latvijā saglabāsies zemā līmenī līdz gada nogalei, aģentūrai BNS pavēstīja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas departamenta vecākā referente Ieva Pužule.


Viņa norādīja ka netipisku sezonālo cenu svārstību un energoresursu cenu samazinājuma sakritības iespaidā jūlijā fiksēts negaidīti straujš patēriņa cenu samazinājums. Salīdzinājumā ar jūniju patēriņa cenas jūlijā kritušās par 1%. Tādējādi gada inflācija samazinājusies no 0,6% jūnijā līdz 0% jūlijā. Šis ir straujākais cenu kritums viena mēneša ietvaros kopš 2009.gada. Savukārt tieši jūlijā tik straujš cenu kritums līdz šim nebija fiksēts.

 

Pēc Pužules teiktā, galvenie inflāciju ietekmējošie faktori gan ir palikuši nemainīgi. Patēriņu cenu izmaiņas Latvijā lielā mērā turpina ietekmēt pasaules energoresursu cenu un pārtikas cenu kritumi. Savukārt pakalpojumu cenu dinamikā nav vērojamas būtiskas izmaiņas. Salīdzinājumā ar 2014.gada jūliju tās kāpušas par 2,6%.

 

"Lai arī pēdējo mēnešu laikā degvielas cenas Latvijā nav būtiski mainījušās, dabasgāzes un siltumenerģijas cenas Latvijā turpina ietekmēt pasaules energoresursu cenu kritums pērnā gada nogalē un šī gada sākumā. Ņemot vērā pēdējo deviņu mēnešu pasaules energoresursu cenas, jūlijā par 11,7% samazināta dabasgāzes cena mājsaimniecībām. Šīs cena tiek pārskatīti divas reizes gadā un pēdējo reizi tika pārskatīta šī gada janvārī. Tāpat jūlijā turpināja mazināties apkures tarifi, salīdzinājumā ar jūniju samazinoties par 3,6%. Ņemot vērā "Latvijas Gāzes" sniegto informāciju un pasaules energoresursu cenu atkārtotu kritumu pēdējo nedēļu laikā, siltumenerģijas tarifu samazinājums gaidāms arī turpmākajos mēnešos," klāstīja FM pārstāve.

 

Vienlaikus viņa minēja, ka papildu energoresursu cenām inflāciju jūlijā būtiski ietekmēja arī pārtikas cenu kritums. Lai arī pārtikas cenas kritums jūlijā un augustā vērojams gandrīz katru gadu, šogad tas sākās jau jūnijā un ir izteiktāks nekā iepriekšējos gadus. Iespējams, ka tā iespaidā pārtikas cenu kritums augustā būs mazāks, taču vismaz daļēji šīs tendences ir saistīts ar pasaules pārtikas cenu samazinājumu.

 

Tāpat ministrijas pārstāve klāstīja, ka pie netipiskiem sezonālajiem faktoriem šogad pieskaitāms arī apģērbu un apavu cenu straujais samazinājums jūlijā. Salīdzinājumā ar jūniju to cenas kritušās par 7,9%. Tas ir lielākais apģērbu un apavu cenu viena mēneša kritums kāds jebkad fiksēts Latvijā. Apģērbu un apavu cenu samazinājums veidoja kopumā pusi no jūlijā fiksētās deflācijas, taču atšķirībā no pārtikas cenām, apavu un apģērbu cenas ilgākā periodā ir ļoti stabilas. Tādēļ var prognozēt, ka šo sezonālo kritumu kompensēs straujāks cenu pieaugums rudenī.

 

"Sagaidāms, ka arī turpmākajos mēnešos patēriņa cenu izmaiņas turpinās noteikt ārējie faktori. Inflācija saglabāsies zemā līmenī līdz gada nogalei, kad no datiem pakāpeniski izzudīs degvielas cenu samazinājums pērnā gada nogalē," pauda Pužule.

 

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Latvijā šogad jūlijā salīdzinājumā ar jūniju patēriņa cenas samazinājās par 1% un tādējādi gada inflācija - šā gada jūlijā salīdzinājumā ar 2014.gada jūliju - saruka līdz 0%. Savukārt gada vidējā inflācija ‒ pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ‒ jūlijā saglabājās 0,5% apmērā.

0
Autors:BNS
Foto:BNS foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti