VID: par braukšanas instruktora pakalpojumiem jāsaņem darījumu apliecinošs dokuments 0

Ceturtdiena, 30 jūl 2015, 23:06 Versija drukāšanai

VID: par braukšanas instruktora pakalpojumiem jāsaņem darījumu apliecinošs dokuments
Braukšanas apmācības instruktora (instruktors) darbs ir pakalpojuma sniegšana, tāpēc ikvienam instruktoram jābūt darba attiecībām ar autoskolu, vai pašam jāreģistrē sava saimnieciskā darbība, aģentūrai BNS pavēstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa.


Viņa norādīja, ka par braukšanas apmācības instruktora sniegtajiem pakalpojumiem jāsaņem darījumu apliecinošs dokuments, savukārt personai , kura izmanto instruktora sniegtos pakalpojumus un samaksu veic skaidrā naudā vai ar maksājumu karti, vienmēr ir jāsaņem darījumu apliecinošs dokuments – kases čeks vai VID reģistrēta kvīts.

 

"Darba attiecību noformēšana normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, kā arī dokumentu sakārtotības un pārskatāmības ievērošana, veicot individuālu grāmatvedības uzskaiti, ir būtisks priekšnoteikums nodokļu disciplīnas ievērošanai ikvienā tautsaimniecības nozarē, tajā skaitā pakalpojumu jomā," skaidroja Augstkalne-Jaunbērziņa.

 

Tāpat viņa atzīmēja- ņemot vērā, ka braukšanas apmācības ir specifiska saimnieciskās darbības joma, ikviena saimnieciskās darbības veicēja gada ienākumu deklarācijā norādītajiem ienākumiem jāsakrīt ar faktiski sniegto pakalpojumu apjomu un par tiem saņemto samaksu, kā arī uzskaites sistēmai jābūt viegli saprotamai un jāataino pakalpojuma būtība.

 

Augstkalne-Jaunbērziņa skaidroja, ka, atsaucoties uz iedzīvotāju sūdzībām VID, kas norāda uz trūkumiem braukšanas apmācības jomā, VID sniedz skaidrojumu par normatīvajos aktos noteikto regulējumu un norēķinu kārtību.

 

Viņa teica, ka instruktoriem jābūt ar līgumu pamatotām darba attiecībām ar autoskolu vai reģistrētiem kā saimnieciskās darbības veicējiem.

 

Pēc VID pārstāves teiktā, vispārējā situācijā, kad instruktoram ir darba attiecības ar autoskolu, persona, kura apgūst transportlīdzekļa vadītāja prasmi autoskolā, maksājot par saņemtajiem pakalpojumiem, t.sk. praktiskajām nodarbībām, saņem norēķinu dokumentus (ar autoskolas rekvizītiem). "Šajā gadījumā papildu maksājumi instruktoram nav pieļaujami," viņa piebilda.

 

Savukārt ja mācības notiek ar instruktoram piederošu transportlīdzekli, instruktoram jābūt reģistrētam kā saimnieciskās darbības veicējam, jo saskaņā ar normatīvajiem aktiem darbība, kas vērsta uz pakalpojumu sniegšanu pret atlīdzību, ir uzskatāma par saimniecisko darbību. Tādējādi fiziskajai personai – instruktoram – ir pienākums pirms minētās darbības sākšanas reģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicējam.

 

Augstkalne-Jaunbērziņa arī vērsa uzmanību, ka saņemtā samaksa par instruktora sniegtajiem pakalpojumiem jāreģistrē kases aparātā, un jāizsniedz čeks.

 

"Samaksa par instruktora sniegtajiem pakalpojumiem bez kases aparāta iekasējama tikai gadījumos, kad samaksa notiek skaidrā naudā un pretī tiek izsniegta VID reģistrēta un noteiktā kārtībā noformēta kvīts. Ja tiek maksāts ar maksājumu karti, kases aparāts ir jālieto obligāti," klāstīja VID pārstāve.

 

Savukārt, ja instruktors saņem samaksu skaidrā naudā par sniegto pakalpojumu tā sniegšanas vietā, tas var nelietot kases aparātu, darījumu apliecinot ar VID reģistrētu kvīti - tātad šajā gadījumā kursantam izsniedz VID reģistrētu kvīti.

 

Pēc Augstkalnes-Jaunbērziņas teiktā, kvītī obligāti ir jābūt informācijai par pakalpojuma sniedzēju – nosaukumam (ja instruktoram darba attiecības ar autoskolu) vai vārdam un uzvārdam (ja instruktors ir saimnieciskās darbības veicējs), nodokļu maksātāja reģistrācijas kodam un autoskolas juridiskajai adresei vai instruktora deklarētās dzīvesvietas adresei. Pēc pakalpojuma saņēmēja pieprasījuma tajā jānorāda arī ziņas par pakalpojuma saņēmēja vārdu un uzvārdu, personas kodu un deklarētās dzīvesvietas adresi.

 

VID rīcībā esošie dati liecina, ka 2014.gadā pamatdarbības veidu – transportlīdzekļu vadītāju apmācība – ir norādījušas 235 juridiskās personas, savukārt atbilstoši Ceļu satiksmes drošības direkcijas datiem reģistrēti 787 braukšanas apmācības instruktori, no kuriem 335 ir iesnieguši gada ienākumu deklarāciju par 2014.gadu kā saimnieciskās darbības veicēji. "Lai arī pēdējos divos gados administrētajiem nodokļu ieņēmumiem no juridiskām personām, kuru pamatdarbības veids ir transportlīdzekļu vadītāju apmācība, ir tendence palielināties, joprojām vērojams, ka atalgojums šajā nozarē nodarbinātajiem ir mazāks nekā valstī vidēji noteiktais," teica Augstkalne-Jaunbērziņa.

 

Pēc viņas teiktā, kontroles pasākumu rezultāti vairumā gadījumu atklāj, ka pakalpojumu saņēmēju sniegtās norādes uz trūkumiem šajā nozarē apstiprinās. Biežākie pārkāpumi, kas konstatēti gan juridiskajām, gan fiziskajām personām ir saistīti ar nepareizi aprēķinātiem un samaksātiem nodokļi no darba algām, nav ievērotas grāmatvedības organizēšanas prasības, nav nodrošināta saimnieciskā darījuma izsekojamība, kā arī netiek uzrādīti visi ieņēmumi par sniegtajiem pakalpojumiem.

 

VID ir finanšu ministra padotībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas nodrošina nodokļu maksājumu un nodokļu maksātāju uzskaiti, valsts nodokļu, nodevu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu iekasēšanu Latvijas teritorijā, kā arī iekasē nodokļus, nodevas un citus obligātos maksājumus Eiropas Savienības budžetam, īsteno muitas politiku un kārto muitas lietas. VID ir izveidots 1993.gadā.

0
Autors:BNS
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti