Tiesa nekomentēs sprieduma motivāciju lietā par mazgadīgas meitenes pavešanu netiklībā 0

Pirmdiena, 20 jūl 2015, 13:45 Versija drukāšanai

Tiesa nekomentēs sprieduma motivāciju lietā par mazgadīgas meitenes pavešanu netiklībā
Liepājas tiesas tiesnese Aiva Daidere nekomentēs pilna tiesas sprieduma motivāciju, saskaņā ar kuru par netiklām darbībām ar mazgadīgu meiteni divi bērna radinieki sodīti ar piespiedu darbu, probācijas uzraudzību, pirmdien informēja tiesā.


Lai arī Liepājas tiesā kopš pirmdienas ir pieejams pilns spriedums, tiesa norādīja, ka plašāki komentāri saistībā ar šī tiesas sprieduma motivāciju netiks sniegti, norādot, ka Daidere jau iepriekš sniegusi komentārus saistībā ar šo lietu.

 

Lieta skatīta slēgtās tiesas sēdēs.

 

Kā vēstīts, par piecgadīgas meitenes seksuālu izmantošanu teju piecu gadu garumā Liepājas tiesa 13. jūlijā Jevgēņiju Smirečanski sodīja ar piespiedu darbu uz 240 stundām un probācijas uzraudzību vienu gadu, bet Oļegu Smirečanski ar 200 stundu piespiedu darbu un probācijas uzraudzību. Abiem solidāri jāatmaksā valstij cietušajai izmaksātā kompensācija 1120 eiro. Tāpat katram jāatmaksā 201,97 eiro valstij ar tiesāšanos un advokāta pakalpojumiem saistītie izdevumi.

 

Tiesnese Daidere telefonintervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" iepriekš skaidroja, ka, izvērtējot visus apstākļus, tiesa nosprieda, ka adekvāts soda mērs būtu tieši piespiedu darbs un probācijas uzraudzība. Lietu skatīja bez pierādījumu pārbaudes, ņemot vērā, ka apsūdzētie savu vainu atzina pilnībā.

 

"Ja personas nemainīs savu attieksmi, tad sodu var aizstāt ar reālu brīvības atņemšanu. Tiesa, nosakot šādu soda veidu un mēru, ir pārliecināta, ka tas spēs sasniegt soda mērķi, un vainīgajām personām izdarīt secinājumus un nostāties uz likumpaklausības ceļa," Daidere iepriekš sacīja.

 

Savukārt ar prokurori Ligitu Arāju līdz pirmdienas pusdienas laikam nav izdevies sazināties. Tomēr apsūdzības uzturētāja - Arāja - ieriekš publiski norādījusi, ka sliecas domāt, ka nepārsūdzēs spriedumu. Galīgais lēmums tiks pieņemts pēc pilna sprieduma teksta saņemšanas.

 

Prokurore arī iepriekš pastāstīja, ka sabiedrība uz tiesas lēmumu skatās vienkāršoti. Viņa stāstīja, ka ar meitenīti ir veiktas netiklas darbības. "Tā ir sevis atkailināšana, ķermeņa daļu demonstrēšana, likšana cietušajam aizskart savas intīmās ķermeņa daļas, tā ir pavešana netiklībā," viņa teica.

 

Arāja prasījusi piespriest vīriešiem piespiedu darbu, bet apmērs bijis citādāks, nekā nolēma tiesa.

 

"Tagad visi "cepas", kāpēc nav ielikts cietumā. Cilvēki nezina panta sankcijas. Šobrīd Krimināllikums šīm darbībām paredz tikai un vienīgi brīvības atņemšanu, bet gribu teikt, ka sods, ko es lūdzu un ko tiesa arī ir noteikusi - piespiedu darbu, ir noteikts pēc tā brīža redakcijas. Iepriekšējā redakcija noteica sodu līdz pieciem gadiem, vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu vai naudas sodu," stāstīja prokurore.

 

"Ņemot vērā šos apstākļus, es vairāk sliecos, ka nepārsūdzēšu, ja pilnajā spriedumā nebūs citu apstākļu, kas man liks to darīt," uz jautājumu televīzijā atbildēja prokurore.

 

Abu apsūdzēto - Smirečansku - aizstāve zvērināta advokāte Linda Elsberģe iepriekš pastāstīja, ka spriedumu noteikti nepārsūdzēs, jo "uzskatām, ka šis sods ir pienākošs."

 

Liepājas bāriņtiesas vadītāja Taiga Ziemele iepriekš pastāstīja, ka lēmumu par Liepājas tiesas sprieduma pārsūdzēšanu, ar kuru par netiklām darbībām ar mazgadīgo divi bērna radinieki sodīti ar piespiedu darbu, pieņems bāriņtiesa un bērna advokāte.

 

Tiesas spriedumu pārsūdzēt var bērna likumiskie pārstāvji, kas šajā procesā bija advokāte un bāriņtiesa. "Mēs gaidām pilno sprieduma tekstu, un šo lēmumu mēs pieņemsim kopīgi. Mūsu viedoklis, visticamāk, saskanēs ar advokātes viedokli," sacīja Ziemele.

 

Tāpat cietušās meitenītes pārstāve zvērināta advokāte Sandra Sprūde iepriekš pastāstīja, ka pēc pilna tiesas sprieduma saņemšanas tiks izlemts, vai iesniegt apelācijas sūdzību. "Par tiesas spriedumu mēs jau runājām arī ar bāriņtiesu, kas ir mazgadīgās meitenītes likumīgais pārstāvis. Kad būs pilns spriedums - 20. jūlijā, tad arī izvērtēsim visu, visus aspektus, tad arī izlemsim par pārsūdzību," viņa iepriekš paskaidroja.

 

Sprūde norādīja, ka vērtēs, kādi būs tiesas argumenti, "kāpēc tieši šāds konkrētais sods un nevis citādāks sods".

 

Liepājas tiesas spriedums kopš pirmdienas desmit dienu laikā pārsūdzams apelācijas kārtībā, adresējot apelācijas sūdzību vai protestu Kurzemes apgabaltiesai.

0

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti