PVD lauku saimniecībās bieži atklāj nereģistrētas cūkas 0

Piektdiena, 03 jūl 2015, 09:47 Versija drukāšanai

PVD lauku saimniecībās bieži atklāj nereģistrētas cūkas
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), apsekojot saimniecības Latvijā, bieži atklāj Lauksaimniecības datu centrā (LDC) nereģistrētas cūkas, aģentūrai BNS pastāstīja PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga.


Viņa norādīja, ka PVD bieži atklāj cūkas, par kurām saimnieks nav ziņojis LDC, kas jādara divas reizes gadā. "Novietnes parasti ir reģistrētas LDC, bet par cūkām, it sevišķi, ja mēs runājam par tādām pāris cūku turēšanas vietām, joprojām ir populāri un tie skaitļi ir diezgan lieli, ka saimnieki vienkārši nepaziņo," sacīja Lamberga.

 

Viņa piebilda, ka tādējādi PVD jāapmeklē arī saimniecības, kurās cūkas nav reģistrētas, lai pārliecinātos, vai tās tur netiek turētas. "Ja visas [cūkas] būtu reģistrētas, būtu labi - mēs aizbraucam tur, kur cūkas ir reģistrētas, pārbaudām un ar to rēķināmies. Tagad mums ir tā, ka ejam katrā mājā un pārbaudām. Tas mums ir liels resurss, kas, protams, noēd nodokļu maksātāju naudu arī budžetā, nenoliedzami," atzina Labmberga.

 

PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktore piebilda, ka cūku reģistrācija ir vienkārša un nav dārga, taču daļa saimniecību to nedara dažādu iemeslu dēļ, piemēram, aizbildinoties ar birokrātiju, slinkuma dēļ vai tāpēc, ka cūkas tur sezonāli, pašu patēriņam un domā, ka tādējādi par tām nav jāziņo. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka reģistrācija ir svarīga, jo saimniecība tikai par reģistrētām cūkm var saņem kompensāciju, ja tiek atklāts Āfrikas cūku mēris (ĀCM). "Ja būs slimība, saimnieki dabūs atpakaļ vismaz naudu, pretējā gadījumā, ja cūku nogalina vai tā nomirst no ĀCM, saimniekam nekas nepaliek, nav pat gaļas," sacīja Lamberga.

 

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka šogad pirmo reizi Latvijā mājas cūkām ir konstatēts ĀCM. Vīruss tika atklāts saimniecībā Daugavpils novada Dubnas pagastā. Tāpat ĀCM šogad Latvijā ir atklāts kopumā 291 meža cūkai 19 novadu 44 pagastos.

 

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

0
Autors:BNS
Foto:BNS foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti