Dod vārdu ronēniem, kas atgriezīsies Baltijas jūrā! 0

Trešdiena, 01 jūl 2015, 16:55 Versija drukāšanai

Dod vārdu ronēniem, kas atgriezīsies Baltijas jūrā!
Piektdien, 3.jūlijā, pulksten 12.30 no roņiem draudzīgākās pilsētas - Ventspils ostas 21. piestātnes (Ostas ielas promenādē, pie pieminekļa Kr. Valdemāram) Krasta apsardzes kuģis „Astra” dosies jūrā, lai aptuveni 15 jūdzes no krasta atlaistu dabā trīs Rīgas Zooloģiskajā dārzā izaugušos pelēkos roņus. Ronēnus līdzi jūrā pavadīs Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāvji, bet ceļavārdus teiks Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs. Aicinām visus interesentus no krasta pavadīt ronēnus ceļā uz Baltijas jūru.


Roni Pīteru uz zoodārzu nogādāja pērn, bet divi roņu puikas, kas zoodārza darbinieku aprūpē nonāca šī gada aprīlī, vēl ir bez vārda, tādēļ aicinām sociālā tīkla Twitter kontā Ventspilslv, izmantojot mirkļbirku #roņidabā vai portālā Ventspils.lv komentāros pie šīs ziņas, norādot savu vārdu, uzvārdu un kontaktinformāciju, ieteikt, kā ronēnus varētu saukt, lai 3. jūlijā jūrā tie varētu doties ar skanīgiem vārdiem! Tie, kuru ieteiktie ronīšu vārdi tiks izvēlēti, iegūs ielūgumus 2 personām ronēnu cienīgai atpūtai – ūdens prieku baudīšanai Ventspils Pludmales akvaparkā. Savukārt no visiem vārdu ieteicējiem tiks izlozēts viens, kurš iegūs ģimenes biļeti Rīgas Zooloģiskā dārza apmeklējumam.

 

Dod vārdu ronēniem, kas atgriezīsies Baltijas jūrā!
Dod vārdu ronēniem, kas atgriezīsies Baltijas jūrā!

Dod vārdu ronēniem, kas atgriezīsies Baltijas jūrā!

Dod vārdu ronēniem, kas atgriezīsies Baltijas jūrā!

Dod vārdu ronēniem, kas atgriezīsies Baltijas jūrā!

 

 

Ventspils – roņiem draudzīgākā pilsēta


Ronēnu izlaišanas vieta – Ventspils piekraste - nav izvēlēta nejauši. Rīgas Zooloģiskajā dārzā jau daudzus gadus pie roņu baseina tiek izvietots Ventspils informatīvais stends, tādējādi zoodārza apmeklētājus aicinot uz roņiem draudzīgāko pilsētu – Ventspili, savukārt līdzekļi par informācijas izvietošanu tiek izlietoti gan ronēnu barošanai nepieciešamo zivju, gan inventāra un medikamentu iegādei.

 

2013. gadā Ventspils pilsēta saņēma „Roņiem draudzīgākās pilsētas” goda nosaukumu, bet šogad top īpaša pateicība par līdzjūtību un sapratni, palīdzot dzīvniekiem, kurus ne katrs mīl, jo tie ir un paliek cilvēka konkurenti cīņā par lomu... Uzvarējusi cilvēcība!

 

Papildu informācijai:

Nelaimē nokļuvušo ronēnu stāsts atkārtojas katru pavasari, īpaši pēc siltām ziemām, kā šī. Arī šogad Rīgas Zooloģiskajā dārzā marta beigās un aprīlī nogādāti 10 ronēni: 9 pelēko roņu mazuļi un viens pogainā sīkroņa mazulis.

 

Diemžēl vairākus ronēnus bija sakoduši pludmalē nepieskatīti suņi, un četrus, kuri bija pārāk novārguši un savainoti, izglābt neizdevās. Pogainā sīkroņa mazulim mājvieta atradās Polijā, Lodzas zooloģiskajā dārzā, bet trim pelēkajiem ronēniem mājvieta atrasta okeanārijos Dienvidkorejā, kurp tie dosies rudens pusē. Savukārt pērn izaudzinātais pelēkais ronis Pīters un vēl divi šī pavasara izbarotie pelēkie ronēni, kuru svars nu pieaudzis līdz 40 kilogramiem, gatavi no Ventspils doties iekarot Baltijas jūras plašumus un atgriezties dzimtajā pusē Igaunijas salu piekrastēs.

 

Ar nelaimē nokļuvušu vai arī nepamatoti liedagā savāktu roņu mazuļu izbarošanu Rīgas Zooloģiskā dārza speciālisti nodarbojas jau daudzus gadus, un zoodārza „audzēkņiem” mājvietas atrastas gan Ķīnas un Japānas, gan Francijas un Polijas, gan Lietuvas un Igaunijas zoodārzos un okeanārijos. Vairāk nekā 10 pelēkie roņi, pēc atpazīšanas zīmes iestiprināšanas pleznā atlaisti jūrā.

 

Atšķirībā no vairuma dzīvnieku mazuļu, līdz 30-40 kg uzbarotam pelēkajam ronēnam ir pietiekošas tauku rezerves, lai tas varētu pat pilnībā bez ēšanas izdzīvot vairākas nedēļas. Kā rāda zinātniskie pētījumi, parasti gan ronēns iemācās ķert zivis ātrāk, un vienīgās rūpes, lai tas neiekļūst piekrastes zvejnieku tīklos vai nesāk meklēt draugus atpūtnieku vidū liedagā. Tāpēc roņu izlaišana notiek attālu no krasta.

 

Baltijas jūrā sastopamas trīs roņu sugas. Pelēkais ronis un pogainais sīkronis Latvijas piekrastē uzskatāmi par samērā bieži sastopamiem, bet plankumainais ronis manīts ļoti reti. Mazuļi roņiem parasti dzimst martā vai aprīļa sākumā. Ierastās pelēko roņu dzemdību vietas ir Igaunijā, Sāremas apkaimes mazo saliņu piekrastes ledus, savukārt pogainie sīkroņi pārsvarā dzimst uz Pērnavas līča ledus vai liedagā.

 

0
Autors:Zooloģiskā dārza informācijas dienests
Foto:Zoologiskais dārzs

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti