VID turpinās uzraudzīt automobiļu apkopes un remonta nozari 0

Piektdiena, 05 jūn 2015, 08:37 Versija drukāšanai

VID turpinās uzraudzīt automobiļu apkopes un remonta nozari
Šī gada jūnijā aprit gads kopš Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) saskaņā ar jauno nozaru pieeju nodokļu administrēšanā kā vienu no prioritārajām nozarēm nodokļu saistību izpildes sakārtošanai un pārkāpumu novēršanai noteica automobiļu apkopes un remonta nozari. Neraugoties uz to, ka šobrīd aktīvais VID uzraudzības un kontroles pasākumu periods automobiļu apkopes un remonta nozares uzņēmumiem šīs pieejas ietvaros ir noslēdzies, VID vērš uzmanību, ka joprojām no dienesta puses tiek īstenots attālināts nozares uzņēmumu monitorings un iespējamo pārkāpumu gadījumā tiek veikti kontroles pasākumi un piemēroti administratīvie sodi.


VID šobrīd īstenotais automobiļu apkopes un remonta nozares uzņēmumu monitorings liecina, ka diemžēl ir arī tādi nozares komersanti, kuri pēc sākotnēji uzrādītajiem pozitīvajiem rezultātiem un nodokļu saistību izpildes disciplīnas uzlabošanās tomēr pēc laika atgriežas pie negodprātīgas komercdarbības prakses. Par to liecina atkārtoti nodokļu normatīvo aktu pārkāpumi automobiļu apkopes un remonta nozares uzņēmumu saimnieciskajā darbībā.

 

VID vērš uzmanību, ka šādos gadījumos komersantiem vairs atkārtoti netiek un netiks dota iespēja labprātīgi novērst pārkāpumus, bet gan tiks uzsākti kontroles pasākumi. To rezultātā nodokļu maksātājiem var tikt papildus aprēķināti ne tikai nesamaksātie nodokļi, bet arī soda nauda. Kā galējais līdzeklis var tikt veikti arī saimniecisko darbību ierobežojošie pasākumi, piemēram, izslēgšana no VID pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistra, nodokļu maksātāja vai tā struktūrvienības saimnieciskās darbības apturēšana, administratīvā papildu soda – amatpersonai atņemšana ieņemt noteiktos amatus - piemērošana un citi. Savukārt gadījumos, kad tiek konstatēti būtiski nodokļu likumdošanas pārkāpumi, VID Finanšu policijas pārvaldē tiek uzsākts kriminālprocess un notiek vēršanās jau pret konkrētajām fiziskajām personām un viņu īpašumiem.

 

VID atgādina, ka arī tām fiziskajām personām, kuras nodarbojas ar automobiļu apkopi un remontu, ir jāreģistrē saimnieciskā darbība . Ja fiziska persona nereģistrējas kā nodokļu maksātājs un neiesniedz nodokļu deklarācijas par periodu, kurā tika veikta saimnieciskā darbība, VID personai veic nodokļu auditu un no dienas, kad personai bija jāreģistrējas kā nodokļu maksātājam, aprēķina un piedzen nodokli, ar to saistīto nokavējuma naudu un soda naudu 100 procentu apmērā.

 

Kā zināms, VID ēnu ekonomikas apkarošanā kā vienu no prioritārajām nozarēm pagājušā gada jūnijā noteica automobiļu apkopes un remonta nozari, vispirms dodot divus mēnešus laika pašiem novērst pārkāpumus nodokļu aprēķinu jomā un deklarēt gan saimnieciskās darbības ieņēmumus, gan darbiniekus, gan darbiniekiem aprēķinātās algas pilnā apmērā. Pēc tam šajā nozarē strādājošiem nodokļu maksātājiem, kuru iesniegtās deklarācijas un pārskati neliecināja par nodokļu saistību izpildes līmeņa uzlabošanos, faktisko saimnieciskās darbības ieņēmumu uzrādīšanu pilnos apjomos un „aplokšņu” algu samazināšanos, vispirms tika veikti preventīvie nodokļu administrēšanas pasākumi un nepieciešamības gadījumā arī nodokļu kontroles pasākumi.

 

VID mērķis ir panākt, lai nodokļu maksātāji paši izvēlas savu saimniecisko darbību organizēt uz godprātīgas konkurences pamatiem attiecībā pret citiem savas nozares dalībniekiem un kļūt par godprātīgiem nodokļu maksātājiem, godīgiem un atbildīgiem darba devējiem pret saviem nodarbinātajiem un visas valsts iedzīvotājiem. VID atgādina, ka, izvairoties no nodokļu nomaksas, ne tikai tiek samazināti valsts budžeta ieņēmumi, bet uzņēmuma darbiniekiem tiek liegtas valsts noteiktās sociālās garantijas, savukārt negodprātīga uzņēmuma klienti, nesaņemot darījumu apliecinošu dokumentu, nekvalitatīva pakalpojuma gadījumā ir neaizsargāti patērētāju tiesību aizsardzības jomā.

 

Tādēļ VID aicina arī iedzīvotājus informēt par iespējamām nelikumībām autoservisos, zvanot uz VID diennakts bezmaksas anonīmo uzticības tālruni 80009070 vai rakstot uz e-pasta adresi parkapumi@vid.gov.lv! Informāciju par negodprātīgiem autoservisiem aicinām sniegt arī, izmantojot speciāli tam izveidoto vietni „Auto asociācijas” mājaslapā.

 

Kā informējām iepriekš, lai panāktu ātrāku konstatēto nodokļu zudumu novēršanu, VID pagājušā gada jūnijā aizsāka jaunu nozaru pieeju nodokļu administrēšanā. Saskaņā ar šo pieeju VID sniedz attiecīgās nozares uzņēmumiem divu mēnešu periodu labprātīgai nodokļu saistību izpildes sakārtošanai un pārkāpumu novēršanai. Un tikai tad, ja VID sniegtā iespēja netiek izmantota, tiek uzsākti kontroles pasākumi. Kā pirmā tika noteikta automobiļu apkopes un remonta nozare, tai sekoja zobārstniecības nozare, bet šī gada marta vidū divu mēnešu periods labprātīgai nodokļu saistību izpildes sakārtošanai un pārkāpumu novēršanai tika noteikts skaistumkopšanas nozarei. Gan automobiļu apkopes un remonta nozares, gan citu nozaru analītiskie apskati ir pieejami VID mājaslapas sadaļā Noderīgi/Analītiskie nozaru apskati.

 

0
Autors:Valsts ieņēmu dienests
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti