Tiesa turpinās skatīt "Latvijas Krājbankas" krimināllietu 0

Trešdiena, 27 maijā 2015, 09:08 Versija drukāšanai

Tiesa turpinās skatīt "Latvijas Krājbankas" krimināllietu
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā trešdien slēgtā sēdē turpinās skatīt nodalīto likvidējamās "Latvijas Krājbankas" krimināllietu, kurā apsūdzēts bijušais bankas valdes priekšsēdētājs Ivars Priedītis un bijušais padomes loceklis Vladimirs Antonovs, aģentūrai BNS pastāstīja Antonova aizstāvis zvērināts advokāts Viesturs Zauls.


Viņš skaidroja, ka tiesa nolēmus lietas izskatīšanu veikt bez Antonova līdzdalības, jo nav iespējams nodrošināt viņa ierašanos tiesas sēdē. Nodrošināt Antonova ierašanos uz tiesas sēdi Latvijā nav iespējams, jo viņš 2011.gadā Londonā aizturēts saistībā ar Lietuvas prasību par viņa izdošanu Lietuvai. Tā kā attiecīgais process vēl nav noslēdzies, Antonovam, kā viens no drošības līdzekļiem ir piemērots aizliegums atstāt Lielbritāniju.

 

"Mans viedoklis, ka šajā lietā viennozīmīgi Antonova kunga paša personīga līdzdalība bija nepieciešama un ir joprojām nepieciešama. Savādāk tur [kriminālprocesā] ne pie kāda objektīva rezultāta nonākt nevar, bet no otras puses ir jāsaprot, ka tiesai arī savi termiņi," sacīja Zauls.

 

Pēc viņa teiktā, ir bijuši vairāki mēģinājumi nodrošināt iespēju Antonovam procesuāli līdzdarboties tiesas sēdēs, organizējot video konferences režīmu. Taču Lielbritānijas puse, atsaucoties uz Zaulam nezināmu iekšēju normatīvu regulējumu, paziņojusi, ka nevar nodrošināt Antonova līdzdalību tiesas sēdēs Latvijā.

 

Zauls arī pastāstīja, ka iepriekšējā tiesas sēde 20.maijā prokurors nolasījis apsūdzības abiem apsūdzētajiem, saglabājot tās tādas pašas, kad lieta nodota tiesai.

 

Pēc viņa teiktā, prokurors Antonovam cēlis apsūdzību saistībā ar naudas līdzekļiem, kas bija izvietoti "East West United Bank" Luksemburgā, lūdzot viņu tiesāt pēc Krimināllikuma 20.panta otrās daļas, kas nosaka, ka "par organizētāju uzskatāma persona, kas noziedzīga nodarījuma izdarīšanu organizējusi vai vadījusi", kā arī Krimināllikuma 179.panta trešās daļas "par piesavināšanos".

 

Vienlaikus Zauls atzīmēja - tā kā cietušais - "Latvijas Krājbanka" - vēl nav pieteicis kaitējuma kompensāciju, tad naudas līdzekļu apmēru pagaidām nav iespējams precizēt.

 

Savukārt Priedīti prokurors lūdzis tiesāt tostarp pēc Krimināllikuma 196.panta par "pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu", kā arī Krimināllikuma 217.panta par "grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu".

 

Apsūdzības uzturētājs - prokurors Jānis Omuls- aģentūrai BNS atturējās komentēt celtās apsūdzības.

 

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka prokuratūra tiesai lietu pret divām personām nodeva pagājušā gada aprīļa sākumā.

 

Tostarp viena persona saukta pie kriminālatbildības par piesavināšanos, pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu, kā arī par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu. Savukārt otra persona saukta pie kriminālatbildības par piesavināšanās organizēšanu.

 

Priedīša advokāts Jānis Davidovičs aģentūrai BNS iepriekš norādīja, ka Priedītis nekad un ne pie kādiem apstākļiem nav piesavinājies svešu mantu ne lielā, ne citā apmērā, kā arī viņam nav bijušas nekāda veida un satura vienošanās ar Antonovu vai kādu citu.

 

Kriminālprocesa lielā apmēra dēļ, kā arī, lai neradītu šķēršļus kriminālprocesa attiecību noregulēšanai saprātīgos termiņos un sekmētu kriminālprocesa efektīvu norisi, prokurors kriminālprocesu sadalīja un procesu daļā nosūtīja Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei, kur tiek turpināta mērķtiecīga lietas apstākļu izmeklēšana.

 

Kriminālprocesa ietvaros bija izdalīts atsevišķā lietvedībā materiāls par noziedzīgi iegūtas mantas atzīšanu un pagājušā gada 29.oktobrī Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa slēgtā tiesas sēdē izskatīja Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes un Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras pieteikumu par "Latvijas Krājbankas" noziedzīgi iegūtas mantas atzīšanu 15,022 miljonu eiro apmērā. Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa par noziedzīgi iegūtu mantu atzina "Latvijas Krājbanka" naudas līdzekļus 15 miljonu eiro apmērā, savukārt daļā par 25,2 tūkstošu eiro procesu par noziedzīgi iegūtu mantu izbeidza.

 

Pieteikuma iesniedzēji uzskatīja, ka tiesas pieņemtais lēmums nav likumīgs, tādēļ Rīgas apgabaltiesā tika iesniegtas apelācijas sūdzības. Rīgas apgabaltiesa slēgtā tiesas sēdē lietu apelācijas kārtībā skatīja šā gada 7.janvārī, kur apmierināja Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes un Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras sūdzību un atcēla Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2013.gada 29.oktobra lēmumu daļā par 25,2 tūkstošu eiro procesa par noziedzīgi iegūtu mantu izbeigšanu, līdz ar to, par noziedzīgi iegūtu mantu tika atzīti un atgūti "Latvijas Krājbankas" naudas līdzekļi 15,025 miljonu eiro apmērā.

 

Finanšu un kapitāla tirgus komisija 2011.gada 21.novembrī apturēja "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Šāds lēmums tika pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā. Valsts policija savukārt sāka kriminālprocesu. Rīgas apgabaltiesa "Latvijas Krājbanku" par maksātnespējīgu pasludināja 2011.gada 23.decembrī, savukārt 2012.gada 8.maijā tika sākta bankas bankrota procedūra.

0
Autors:BNS
Foto:BNS foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti