Austrumu partneri Rīgas samitu vērtē pozitīvi 0

Sestdiena, 23 maijā 2015, 11:23 Versija drukāšanai

Austrumu partneri Rīgas samitu vērtē pozitīvi
Sadarbība ar Eiropu daudzām Austrumu partnerības valstīm ir svarīga, tādēļ vairs nedrīkst kāpt uz tiem pašiem grābekļiem, kā tas bija pēc Viļņas samita. Toreiz daudzas bijušās postpadomju valstis tika nostādītas izvēles priekšā – draudzēties ar vienu vai otru pusi. Eiropas Savienība (ES) šo pieeju ir mainījusi.


Ja vēl nesen ES varas gaiteņos valdīja liela skepse par tālāko Austrumu partnerības nākotni, tad Rīgas samits skaidri pierādīja to, ka tā aizvien ir nepieciešama. To pēc tikšanās Melngalvju namā ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu apliecināja paši Austrumu partnerības valstu vadītāji.

 

Lai gan ne visas Austrumu partnerības valstis pēc Viļņas samita izvēlējās ciešāku sadarbību ar ES, jaunā pieeja – veidot indvidualizētas attiecības ar katru valsti - šoreiz guvusi atbalstu.

 

"Nedrīkst pieļaut turpmāku sadalošos līniju veidošanu, nostādot Austrumu partnerības valstis izvēles priekšā – vai nu jūs esat ar baltajiem vai sarkanajiem," sacīja Baltkrievijas ārlietu ministrs Makejs.

 

"Beidzot tiek meklēts kopīgais nevis nošķirošais. Būšu atklāts – Viļņas samits noritēja nedaudz uz citas nots. Tādējādi radās Ukrainas krīze, kas lika meklēt citas pieejas. Baltkrievija jau no paša sākuma aizstāvēja šādu pieeju. Mēs par to mūs partneriem teicām gan Luksemburgā, gan Bratislavā, kā arī citos pasākumos," sacīja ministrs.

 

Vēlmi draudzēties kā ar ES, tā arī Krieviju Baltkrievija nodemonstrēja arī piektdien, uzstājot uz daudz mīkstāku Ukrainas konflikta atspoguļojumu samita gala dokumentā.

 

Lai gan Ukraina te būtu vēlējusies citu interpretāciju, Ukrainas prezidents Petro Porošenko samitu raksturo kā izdevušos. "Mēs esam saņēmuši signālu, ka šī gada laikā tiks pabeigtas visas procedūras bezvīzu režīma iedibināšanai. Tas mums ir vitāli nepieciešams, nevis lai propogandētu Eiropas dzīves veidu, bet gan lai cilvēkiem dotu iespēju ceļot un palūkoties uz dzīvi ārvalstīs," norādīja Porošenko.

 

"Tad viņiem arī būs lielāka motivācija mainīt pašiem savu valsti. Tāpat mēs saņēmām atbalstu no visām ES valstīm Ukrainas cīņā par tās suverenitāti, teritoriālo nedalāmību, brīvību un demokrātiju. Tas šodien Rīgā tika ļoti labi nodemonstrēts. Mēs aizvien ceram un darām visu, lai nākotnē varētu arī iestāties ES. Ja runājam par šo perspektīvu, tad mēs paļaujamies uz mūsu partneriem Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā un Zviedrijā, kā arī citās valstīs, kuras ir mūsu uzticamākie un draugi un sabiedrotie," teica Porošenko.

 

Azerbaidžāna no visām Austrumu partnerības valstīm izrādījusies sava ceļa gājēja, veidojot divpusējās attiecības kā ar Maskavu, tā Briseli. Ņemot vērā jaunos Austrumu partnerības modeli, progress drīzumā gaidāms arī šīs valsts attiecību stiprināšanā ar Eiropu.

 

"Jūsu zināšanai, es jau esmu nodevis divpusējās vienošanās darba dokumentu par sadarbību ar ES vērtēšanai Eiropas komisijā," teica Azerbaidžānas ārlietu ministrs Elmars Mamardjarovs.

 

"Ceru, ka jau drīzumā mēs par to sāksim sarunas, lai to pabeigtu un parakstītu. Kā mums ar to veiksies – redzēsim. Pēc pēdējā samita Viļņā mūsu reģionā ir bijuši dažādi satricinājumi. Lai turpmāk novērstu šādu notikumu atkārtošanos, mums jābūt gudrākiem," sacīja ministrs.

 

Vēstīts, ka piektdien Rīgā notika Austrumu partnerības samits, kurā ES nolēma ieturēt attiecības ar Austrumu partnerības valstīm jau uzņemto virzienu, kā arī nosodīja Krievijas īstenoto Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksiju.

0
Autors:lsm.lv
Foto:BNS foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti