Rīgā tiekas ES un Austrumu partnerības valstu līderi 0

Ceturtdiena, 21 maijā 2015, 08:47 Versija drukāšanai

Rīgā tiekas ES un Austrumu partnerības valstu līderi
Ceturtdien Rīgā notiek par nozīmīgāko pasākumu Latvijas prezidentūrā Eiropas Savienības (ES) padomē dēvētais Austrumu partnerības samits. Tajā tiekas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vadītāji ar sešu Austrumeiropas valstu līderiem, kuru plānos ir gan kādreiz iestāties savienībā, gan kopumā uzlabot attiecības ar bloku.


Austrumu partnerības samits ir veltīts ES attiecību kārtošanai ar Ukrainu, Moldovu, Gruziju, Armēniju, Azerbaidžānu un Baltkrieviju. Pirmās trīs ir oficiāli atzinušas, ka nākotnē redz sevi ES sastāvā, pārējās trīs grib izvērst ciešāku sadarbību, bet katra savā veidā.

 

Attiecībā uz Ukrainu, Moldovu un Gruziju Rīgas samita rīkotājiem nav plānu viņus apdāvināt ar noteiktiem solījumiem par prasīto bezvīzu režīmu un citām privilēģijām. Tās tiek solītas tikai pēc plašas reformu īstenošanas, ko paredz līdz šim noslēgtie asociācijas līgumi.

 

Saistībā ar Armēniju, kas jau ir Krievijas vadītās Eirāzijas savienības biedre, tiks piedāvāti politisko līgumu varianti, kas neparedz brīvās tirdzniecības zonas elementus. No Azerbaidžānas, kuras prezidents Ilhams Alijevs pēdējā brīdi atcēlis plānoto vizīti Rīgā, sūtot vien ārlietu ministru, tiek gaidīta versija par stratēģisko partnerību ar Eiropas Savienību. Savukārt vēl vienai Eirāzijas savienības dalībvalstij Baltkrievijai, kas arī tiks pārstāvēta ārlietu ministra līmenī, samita rīkotājiem esot interesanti priekšlikumi.

 

Pēc samita plānots parakstīt deklarāciju, kuras projekts trešdien saskaņots Briselē.

 

Aizpērn Viļņā notikuša pirmā Austrumu partnerības samita rīkotāji lietuvieši savu Eiroparlamenta deputātu personā jau izteikušies, ka toreizējais ambiciozais gars, kas pat izraisīja revolūciju Ukrainā, tagad, bažījoties par Krievijas pretdarbību, esot mazināts. Viņuprāt, Rīgā tiks pievērsta uzmanība galvenokārt tehniskām detaļām un pieņemtie lēmumi varētu būt politiski tukši.

 

Satiksmes ierobežojumi

 

Samita laikā Rīgas centrā un lidostā gaidāmi satiksmes un citi ierobežojumi.

 

Ilgstoši tiks slēgti Akmens tilts un Kuģu iela, jo no bibliotēkas, kur notiks pasākumi, nav tālu viesnīca “Radison SAS Daugava”, un amatpersonām uz turieni jānodrošina droša pārvietošanās visu samita laiku.

 

Melngalvju namā notiekošā pasākuma laikā slēgs 11. novembra krastmalu no 1905.gada pieminekļa līdz Vanšu tiltam, kur stāvēs šīs delegācijas automašīnas, kopskaitā ap 160. Arī Daugavā šajā pat posmā slēgs kuģošanas līdzekļu satiksmi.

 

Paredzēta arī virkne dažādu ierobežojumu lidostā "Rīga", tostarp attiecībā uz pasažieru sagaidītājiem un pavadītājiem, kuri netiks ielaisti terminālī.

 

Drošības policijas (DP) pārstāvis Latvijas Radio arī norādīja, ka ierobežojumi drošības pasākumu dēļ samita laikā ir krietni mazāki nekā tie bija NATO samitā Rīgā 2006.gadā, lai gan pats pasākuma apmērs ir tieši tāds pats. Papildus satiksmes ierobežojumiem būs arī pastiprināta drošība pasākumu norises vietu tuvumā.

 

Uzmanīs arī publiskus pasākumus

 

Samita laikā Rīgas centrā pieteikti trīs publiski pasākumi. Viens no tiem gan nav saskaņots un tā mērķis neesot īsti skaidrs, tāpēc tam pievērsta arī Drošības policijas uzmanība.

Savukārt piektdien tieši pie galvenās samita norises vietas paredzēti citi divi pasākumi, kas ir nodalīti, jo tajos tiks pausti pretēji viedokļi.

 

„Vienā gadījumā mēs varētu teikt, ka pastāv zināma provokāciju iespējamība – var tikt izmantoti provokatīvi saukļi, lozungi vai neviennozīmīgi vērtēta simbolika,” sacīja DP pārstāvis. Viņš gan norādīja uz liegumu atbalstīt citu valstu bruņotos konfliktus, tāpēc arī simbolika, kas saistās ar šādos konfliktos iesaistītajiem grupējumiem, varot tikt kvalificēta atbilstoši šai likuma normai.

 

0
Autors:lsm.lv
Foto:European External Action Service

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti