Latvijā notiks lielākie tradicionālās kultūras svētki Baltijā – festivāls „Baltica 2015” 0

Ceturtdiena, 14 maijā 2015, 15:06 Versija drukāšanai

Latvijā notiks lielākie tradicionālās kultūras svētki Baltijā – festivāls „Baltica 2015”
o 2015. gada 15. līdz 19.jūlijam Latvijā notiks starptautiskais folkloras festivāls „Baltica 2015”. Festivālā piedalīsies etnogrāfiskie ansambļi, folkloras kopas, tautas mūzikas grupas, stāstnieki un citi individuālie izpildītāji. Šogad „Baltica” dalībnieku skaits būs lielākais festivāla vēsturē – 3500. „Baltica 2015” tēma būs „Mantojums”.


„Festivāla uzdevums ir parādīt dzīvo, pārmantoto tradīciju, kur sastopas dažādas paaudzes. Tradicionālajai kultūrai piemīt milzīgs radošais potenciāls – tajā ir apkopotas daudzas dažādas pieredzes, kas izgājušas laika pārbaudi. Mantinieka uzdevums ir atrast kaut ko jaunu, ņemot vērā iepriekšējo. Izaicinājums ir apjaust, vai Tu pats esi radoši stiprāks par tradīciju – vai vari tikai reproducēt, vai arī atnest tradīcijai ko jaunu,” par festivāla uzdevumiem stāsta „Baltica 2015” mākslinieciskā vadītāja Māra Mellēna.

 

Festivāla galvenie pasākumi notiks Rīgā, Rēzeknē un Rēzeknes novadā. Norises papildinās sarīkojumi Aizkrauklē, Cēsīs, Dikļos, Dobelē, Jūrmalā, Lielvārdē, Līvānos, Ludzā, Talsos, Viļakā, Viļānos un citviet. Pirmoreiz „Baltica” vēsturē festivāla koncerti notiks jaunajās koncertzālēs - Vidzemes koncertzālē Cēsīs un Latgales Vēstniecībā „Gors”, kā arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

 

Festivāla klubā „Mazajā Ģildē” ikviens dalībnieks un interesents būs aicināts kopā ar Gunti Pakalnu klausīties stāstus Stāstnieku istabā, kopā ar Tomu Treibergu skatīties kino „Baltica” Kino klubā un kopā ar Rīgas Danču klubu dancot visu cauru nakti Lielajā Danču zālē.

 

Šoreiz festivāla programmā īpaši daudzveidīgi būs pārstāvēta stāstniecība – latviešu, igauņu, lietuviešu, skotu un spāņu stāstnieki savus klausītājus priecēs Rīgā, Cēsīs un Rēzeknē.

 

Rēzeknē Festivāla parka koncertā svētdien vienkopus būs skatāmas un klausāmas visas festivāla viesu kopas – tā ir dāvana festivāla dalībniekiem un viesiem.

 

Tradicionāli „Baltica” programmu papildina viesi no ārvalstīm. Šogad festivālā būs iespēja redzēt viesus no Baltkrievijas, Gruzijas, Igaunijas, Īrijas, Krievijas, Lietuvas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Spānijas un Ukrainas.

 

Festivāls „Baltica” ir Baltijas tautām vai valstīm nozīmīgs notikums, kas demonstrē tradicionālās kultūras vērtības - dziesmas, instrumentālo mūziku, stāstījumus, rotaļas, dejas, kā arī tautas lietišķo mākslu, amatniecību, un citas tradicionālās kultūras vai mākslas izpausmes formas. „Baltica” kopš 1987. gada ik gadu pēc kārtas notiek Lietuvā, Latvijā vai Igaunijā. Šogad festivāls Latvijā notiek 10. reizi. 

 

Starptautisko folkloras festivālu „Baltica” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar pilsētu un novadu pašvaldībām.

 

Autors:Grani.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti