Saeima vēl nelemj par rosinājumu aizliegt publiskos pasākumos lietot Georga lentas 0

Ceturtdiena, 14 maijā 2015, 11:00 Versija drukāšanai

Saeima vēl nelemj par rosinājumu aizliegt publiskos pasākumos lietot Georga lentas
Saeima ceturtdien uz nedēļu atlika balsojumu par rosinājumu aizliegt publiskos pasākumos izmantot Georga lentas, uzzināja parlamentā.Aizliegumu publiskos pasākumos lietot Georga lentas rosina Nacionālās apvienības deputāti, kā arī Veiko Spolītis.


Grozījumu Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā autori norāda, ka kopš iepriekšējām izmaiņām likumā, kas publiskos pasākumos aizliedz totalitāro režīmu simbolikas izmantošanu, Krievijas ir izvērsusi bruņotu agresiju pret Ukrainas teritoriālo nedalāmību, okupējot Ukrainai piederošo Krimas pussalu, kā arī atbalstot teroristiskos grupējumus Austrumukrainā, kas ar Krievijas armijas vienību palīdzību kontrolē plašu teritoriju Luhanskas un Doņeckas apgabalos.

 

"Par šo aktivitāšu simbolu ir kļuvusi melni-oranži svītrotā Georga lente, kuru plaši izmanto gan Austrumukrainas teroristiskie grupējumi, gan Krievijas agresijas atbalstītāji visā bijušās PSRS teritorijā, ieskaitot Latviju. Faktiski tā kļuvusi par Krievijas neoimperiālisma simbolu. Tas ir licis vairākām valstīm, kas cietušas vai baidās ciest no jaunākā Krievijas agresijas viļņa, vai nu aizliegt to izmantošanu, piemēram, Baltkrievijā, vai arī oficiāli ieteikt tās neizmantot, kā tas ir Ukrainā, Kazahstānā, Kirgizstānā, Gruzijā un citur," pauž likumprojekta autori.

 

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka Georga lente ir vairāku Krievijas impērijas un PSRS militāro apbalvojumu sastāvdaļa. Sākotnēji tā tika izmantota kā 1769.gadā dibinātā Svētā Jura kara ordeņa lente; no šī ordeņa nosaukuma arī cēlies lentes nosaukums. Vēlāk tā tika izmantota arī vairākos citos cariskās Krievijas militārajos apbalvojumos. Otrā pasaules kara laikā savos militārajos apbalvojumos Georga lenti sāka izmantot arī PSRS – tā kļuva gan par Slavas ordeņa, gan medaļas "Par uzvaru pār Vāciju" sastāvdaļu. 1992.gadā Krievijas Federācija atjaunoja Svētā Jura krustu ar tā lentu kā oficiālu militāru apbalvojumu.

 

Tāpat likuma grozījumu aprakstā minēts, ka 2005.gadā Krievijā tika uzsākta akcija "Georga lentīte", no militāra apbalvojuma sastāvdaļas to padarot par vispārēju simbolu "Padomju Savienības uzvarai Lielajā Tēvijas karā".

 

"Sākotnēji sentimentālo Georga lentes nozīmi ar katru gadu aizvien vairāk aizēno slavinājums Krievijas impēriskumam, un nu Georga lente ir kļuvusi par vienojošu atpazīšanās zīmi cilvēkiem, kas dzīvo Krievijas propagandas telpā un vēlas Krievijas teritoriālu izplešanos sabrukušās PSRS robežās," norāda grozījumu autori.

 

"Krievija rupjos starptautisko tiesību pārkāpumus pamato ar klaji melīgas propagandas palīdzību un tās oficiālajos masu medijos faktiski tiek izplatīta jauna totalitāra ideoloģija, kas bijušās PSRS republikas, ieskaitot Latviju, attēlo kā "neizdevušās valstis" bez tiesībām uz patstāvību sava likteņa noteikšanā. Georga lentei šajā ideoloģijā ir ierādīta būtiska loma, jo, ņemot vērā tās lietojumu gan PSRS, gan cariskās Krievijas laikā, tā simbolizē kā PSRS kā "Austrumeiropas atbrīvotājas" statusu, tā arī Krievijas impērijas "tiesības" uz tās "vēsturisko teritoriju"," par nepieciešamību aizliegt Georga lentu lietošanu publiskos pasākumos argumentē likumprojekta autori.

0
Autors:BNS
Foto:avtoradio.ru

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti