Dzēriens, kas var pagarināt dzīvi: tas atrodams ikvienā Latvijas iedzīvotāja mājā

Dzēriens, kas var pagarināt dzīvi: tas atrodams ikvienā Latvijas iedzīvotāja mājā

Regulāra kafijas lietošana var pagarināt dzīves ilgumu, cita starpā samazinot letālu sirds un asinsvadu slimību, insulta, vēža un elpošanas ceļu slimību risku. Turklāt kafija var palīdzēt novērst atmiņas zudumu, depresiju un vājumu vecāka gadagājuma cilvēkiem.

Koimbras Universitātes pētnieki nesen izvērtēja iepriekš iegūtos datus par kafijas patēriņa ietekmi uz ilgmūžību. Rezultāti publicēti žurnālā “Aging Research Reviews”.

 

Lai gan agrāk kafija tika uzskatīta par veselībai kaitīgu un pat bīstamu dzērienu, mūsdienu pētījumi pierāda pretējo.

 

Piemēram, nesen žurnālā “Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Disease” publicētajā pētījumā secināts, ka kafijas lietošana samazina kardiometabolisko slimību risku.

 

Dažos pētījumos ir konstatēts, ka kafija ir saistīta arī ar ilgmūžību. Piemēram, pētījumā, kas publicēts žurnālā “European Journal of Preventive Cardiology”, konstatēts, ka kafija pasargā no sirds un asinsvadu slimībām un palielina paredzamo dzīves ilgumu.

 

Mērenas kafijas lietošanas pozitīvā ietekme ir pierādīta vairāk nekā 50 epidemioloģiskos pētījumos, kas veikti dažādās valstīs un etniskajās grupās pēdējo 20 gadu laikā.

 

Eksperti secina, ka viszemākais priekšlaicīgas nāves risks novērojams tiem cilvēkiem, kuri ik dienu izdzer aptuveni trīs tasītes kafijas.

Ieguvums ir samērā neliels, taču šāda deva var nodrošināt dzīves ilguma pieaugumu vidēji par 1,8 gadiem. Pozitīvais efekts izskaidrojams ar dažādu slimību, kas ir starp galvenajiem nāves cēloņiem visā pasaulē, riska samazināšanos .

 

Kafijas lietošana samazina sirds un asinsvadu slimību izraisītas nāves risku, kas ir viens no galvenajiem iemesliem novērotajai saistībai starp kafijas patēriņu un samazinātu mirstību no visiem cēloņiem.

 

Tāpat ir konstatēta saistība starp kafijas patēriņu un mazāku mirstību no insulta, elpošanas ceļu slimībām un vēža.

 

Turklāt kafija var palīdzēt novērst stresa radītās sekas, pateicoties tās sastāvā esošajiem polifenoliem, kofeīnam un hlorogēnskābēm. Šie komponenti pozitīvi ietekmē bioloģiskās novecošanās procesus un palīdz aizsargāt no atmiņas zuduma, depresijas un vājuma vecumdienās.