Kāda veida papildus izmaksas var būt hipotekārajam kredītam? 0

Trešdiena, 09 okt 2024, 15:34 Versija drukāšanai

Kāda veida papildus izmaksas var būt hipotekārajam kredītam?

Plānojot iegādāties īpašumu, daudzi potenciālie mājokļu īpašnieki galveno uzmanību pievērš hipotekārā kredīta summai un procentu likmēm. Tomēr, aizņemoties līdzekļus mājokļa iegādei, ir svarīgi apzināties, ka hipotekārā kredīta ņemšana ietver ne tikai pamatsummu un procentus. Ir vairākas papildu izmaksas, kas var ievērojami palielināt kopējās iegādes izmaksas. Šīs izmaksas var ietvert juridiskos pakalpojumus, zīmognodevas, apdrošināšanu un citus saistītus maksājumus par aizdevuma noformēšanu un īpašuma reģistrāciju.


Lai izvairītos no negaidītiem finansiāliem pārsteigumiem nākotnē, ir svarīgi izprast un plānot šīs papildu izmaksas. Tas ir īpaši svarīgi, ja jūsu prioritāte ir mazais mājokļa kredīts, jo papildu izmaksas var veidot ievērojamu daļu no kopējiem izdevumiem. Ja zināt, ko jūs sagaida, var labāk sagatavoties finansiālajām saistībām un nodrošināt, ka mājokļa iegādes process norit gludi un bez liekiem sarežģījumiem.

 

1. Vienreizējas izmaksas

 

Sākotnējā hipotekārā aizdevuma noformēšanas fāze ietver vairākus vienreizējus izdevumus, kurus var iedalīt ar banku saistītajās un ar banku nesaistītajās izmaksās.

 

Ar banku saistītie izdevumi:

 

● Komisijas maksa par aizdevuma noformēšanu: Šī maksa tiek iekasēta par jūsu aizdevuma pieteikuma apstrādi. Saskaņā ar Bigbank AS Latvijas filiāles cenrādi, tā parasti ir 1% no aizdevuma summas vai 0% refinansējot.

Ar banku nesaistītie izdevumi:

● Nekustamā īpašuma novērtēšana: Aizdevēji parasti prasa novērtējumu, lai noteiktu īpašuma tirgus vērtību. Šis pakalpojums var maksāt no 100€, atkarībā no vērtētāja cenrāža.

● Notāra pakalpojumi: Juridiskām procedūrām, piemēram, nostiprinājuma lūgumu sagatavošanai un hipotēkas nostiprināšanai, ir nepieciešami notāra pakalpojumi. Maksa atšķiras atkarībā no sniegtajiem pakalpojumiem.

● Valsts nodeva par īpašumtiesību maiņu: Parasti šī nodeva ir 1,5% no pirkuma summas. Ar ALTUM atbalstu ģimenēm nodeva var samazināties līdz 0,5%, ja aizdevuma summa ir līdz 100 000€.

● Hipotēkas nostiprināšana zemesgrāmatā: Hipotēkas reģistrācija prasa maksu 0,1% no hipotekārā aizdevuma summas. Ar ALTUM atbalstu šī maksa var tikt atcelta.

● Zemesgrāmatas Valsts kancelejas nodeva: Standarta maksa 15€ par reģistrācijas apstrādi.

● ALTUM komisijas maksa par garantijas piešķiršanu: Ja izmantojat ALTUM garantiju, tiek piemērota maksa 2,5% no garantijas apmēra.

● Starpbanku vienošanās: Ja ir iesaistītas vairākas bankas, var būt nepieciešama starpbanku vienošanās. Katrai bankai ir savs komisijas maksas apmērs šim pakalpojumam.

 

2. Atkārtotas izmaksas

 

Papildus vienreizējiem izdevumiem mājokļa īpašniekiem jāapzinās arī regulārās izmaksas, kas saistītas ar hipotekāro aizdevumu.

 

Ar banku saistītie izdevumi:

 

● Ikmēneša administrēšanas maksa: Dažas bankas iekasē ikmēneša maksu par aizdevuma administrēšanu. Atsevišķos gadījumos bankas var piedāvāt arī 0,00€ par aizdevuma administrēšanu.

● Īpašuma apdrošināšana: aizdevēji parasti pieprasa, lai īpašums būtu apdrošināts. Šī apdrošināšana aizsargā gan mājokļa īpašnieku, gan aizdevēju īpašuma bojājumu gadījumā. Polise ir jāatjauno katru gadu, un izmaksas var atšķirties atkarībā no īpašuma vērtības un apdrošināšanas seguma iespējām.

 

Aprēķinot kopējās mājokļa iegādes izmaksas, ir svarīgi ņemt vērā visas papildu izmaksas, kas saistītas ar hipotekāro kredītu. Šīs papildu izmaksas var summēties un būtiski ietekmēt jūsu finanšu plānošanu. Tas ir īpaši svarīgi, ja tiek ņemts neliels aizdevums mājokļa iegādei, kur papildu izmaksas var veidot lielāku daļu no kopējiem izdevumiem. Iepriekšēja informācija par šīm izmaksām var palīdzēt jums efektīvāk plānot budžetu un izvairīties no negaidītām finansiālām grūtībām.

0
Autors:Reklāmraksts

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 08:02 BJC “Jaunība” aicina 8. klašu skolēnus piedalīties STEM jomas reģionālajā konkursā “STEMo!”
Vakar, 07:03 Kāpēc veikalos olas vairs nestāv ledusskapjos? Skaidro eksperts
Vakar, 06:04 Komunālās saimniecības pārvalde aicina pieteikties Ziemassvētku tirdzniecībai Vienības laukumā
Vakar, 05:48 Ādas kopšana rudenī: ieteikumi no Yoko - Korejas kosmētikas veikala
15. oktobrī, 09:58 Ieslodzījuma vietas atvērtas brīvprātīgajam darbam
15. oktobrī, 07:52 SIA "DDzKSU" turpina modernizēt un remontēt liftus Daugavpils dzīvojamās mājās
14. oktobrī, 08:33 NVA aicina darba devējus pieteikties dalībai Vakanču gadatirgū Daugavpils Olimpiskajā centrā
14. oktobrī, 07:29 Kā rīkoties, ja saņemta vēstule no VID? Skaidro VID ģenerāldirektore
14. oktobrī, 06:23 Pilsētas un novada pašvaldības lemj par valsts līdzdalību Daugavpils reģionālajā slimnīcā
11. oktobrī, 08:08 Leģendārais vārtsargu treneris Edgars Masaļskis pievienojas Daugavpils sporta skolas un HK Dinaburga treneru kolektīvam
10. oktobrī, 08:28 Strādājošie vecāki tiks pie lielāka pabalsta
10. oktobrī, 07:26 Ikšķiles iedzīvotājus pārsteidz redzētais – bedres uz grants ceļa “lāpa” ar asfalta klucīšiem
10. oktobrī, 06:22 Nodarbinātības valsts aģentūra aicina darba devējus pieteikties dalībai Vakanču gadatirgū Daugavpilī
9. oktobrī, 15:34 Kāda veida papildus izmaksas var būt hipotekārajam kredītam?
9. oktobrī, 13:23 ’’Rosme’’ atvēr jaunu šūšanas cehu Daugavpilī un aicina pievienoties šuvējus

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti