Svarīgākie dārza darbi jūnijā 0

Ceturtdiena, 19 maijā 2022, 12:26 Versija drukāšanai

Svarīgākie dārza darbi jūnijā

Pavasara un vasaras sezona ir aktīvākais laiks, kad darboties dārzā, lai rudens sezonā varētu ievākt bagātīgu ražu un priecāties par aizejošās sezonas darba augļiem. Īsumā ieskicēsim, kuriem dārza darbiem jūnijā būtu jāpievērš vērība.


Augļu dārzā

 

Lai ienāktos laba raža augļu kokiem un krūmiem, ir nepieciešama regulāra uzraudzīšana un kopšana. Jūnija sākumā ieteicams mēslot ogu krūmus un zemenes. Ja vēlaties ātrāk tikt pie sulīgām un gardām ogām, tad ieteicams šajā laikā tām uzklāt agrotīklu. Zemenēm un aveņu krūmiem var lietot pašu pagatavotu nātru uzlējuma mēslojumu vai arī konkrētajai kultūrai nopērkamo šķidro vai šķīstošo mēslojumu.

 

Jūnijs ir īstais laiks augļu dārzā, lai veidotu vainagus jaunajiem augļu kokiem. Atsienot zarus vai veidojot ar atsvariem. Jāatceras, ka aktīvajā augšanas sezonas sākumā, kas ir vasarā, gan augļu koki, gan krūmi un zemenes, sausā laikā ir kārtīgi jālaista, ja vēlaties pēc iespējas ātrāk baudīt augļus no dārza.

 

Siltumnīcā

 

Jūnijs ir piemērots tam, lai siltumnīcā augošajiem tomātiem izlauztu pazarītes jeb tautā sauktās “paduses”, kas ir liekas un atņem augšanas spēku. Tomātus var sākt arī piemēslot ar dažādiem šķidrajiem vai kompleksajiem mēslošanas līdzekļiem.

 

Līdz ar dārza un siltumnīcas darbu uzsākšanu, sarosās arī dažādi kaitēkļi, kas var traucēt un pat iznīcināt ražu. Līdz ar to vasaras sākumā noteikti ir jāsāk regulāri pārbaudīt, vai siltumnīcā nav parādījušies kaitēkļi. Piemēram, tīklērces vai baltblusiņas.

 

Svarīgākie dārza darbi jūnijā

 

Sakņu dārzā

 

Sakņu dārzā jūnija sākumā visdrīzāk jau parādīsies pirmā raža, kuru būtu ieteicams ne tikai laistīt, bet arī retināt. Noteikti ir jāretina bietes un burkāni, lai tie augtu maksimāli bagātīgi. Nesatraucaties, ja līdz jūnijam neesat paguvuši iesēt burkānus. To var darīt arī jūnija sākumā, bet raža attiecīgi būs vēlāka. Dārzā var stādīt ķirbjus, gurķus, cukini, kabačus, kā arī arbūzu un meloņu stādus, ja vēlaties kaut ko eksotiskāku. Ne viens vien dārznieks un dārza entuziasts Latvija ir izaudzējis labu arbūzu un meloņu ražu.

 

Vēlākas ražas ieguvei var stādīt kāpostus un āra tomātus. Līdz ko lauka tomāti ir ieauguši, ar tiem veic tieši to pašu, ko siltumnīcā audzētajiem tomātiem - lauž pazarītes un mēslo.

 

Košumdārzā

 

Jūnija sākumā var stādīt viengadīgās puķes gan dobēs, gan puķu podos vai balkona kastēs. Ar spraudeņiem var pavairot košumkrūmus un mežvīteņus. Ja Jums ir zāliens, tad jāpadomā arī par tā kopšanu. Sausā laikā svarīgi zālienu regulāri laistīt, lai tas neizdegtu, kā arī zālienu var mēslot, ja vēlaties biezu un skaisti zaļu zālienu, kurā pastaigāties basām kājām.

 

Ir laiks izrakt pavasarī ziedošās sīpolpuķes, ja to laksti ir jau nobrūnējuši. Attiecīgi izraktos sīpolus apžāvē un atstāj līdz rudenim, kad tos var stādīt.

 

Dārza darbi ir gandrīz vai nebeidzami, jo katrai sezonai ir svarīgāko un piemērotāko darbu saraksts, kuru iespējams jau zinošākie dārza darbu darītāji zinās no galvas. Bet nevar noliegt, ka dažādiem dārza darbiem ir nepieciešami piemēroti darba rīki jeb instrumenti, kas palīdz šos darbu veikt maksimāli ātri un saudzīgi Jūsu ķermenim. 

 

Ja meklējat dārza darba rīkus un dārza preces, piemēram, grābekļus vai trimmeri no Stiga, tad noteikti novērtējiet piedāvājumu, kāds ir pieejams interneta veikalā 220.lv, kas ir viens no vadošajiem interneta veikaliem Latvijā, kas piedāvā ļoti plašu preču sortimentu tikai un vienīgi no labākajiem ražotājiem - Karcher un citiem.

0

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties
25. oktobrī, 10:10 Apkures tarifs Daugavpilī saruks par vēl 5%; “apkures grozā” – šķelda un propāna butāna maisījums
18. oktobrī, 15:25 Daugavpilietei Marijai Trošinai apritēja 104 gadi!

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti