Laivu motors - kā izvēlēties? 0

Trešdiena, 18 maijā 2022, 09:51 Versija drukāšanai

Laivu motors - kā izvēlēties?

Ja esat nolēmuši iegādāties laivu vai arī laiva Jums jau pieder, tad iespējams ir laiks padomāt arī par kvalitatīva un droša motora iegādi.


Īsumā sniegsim svarīgāko informāciju, kam būtu jāpievērš uzmanība iegādājoties laivas motoru un kā to uzturēt, lai Jūs būtu apmierināti ar veikto pirkumu. Ja laivai ir piemērots motors, tad laiva var kalpot ar pilnu atdevi un līdz ar to arī ilgāku laika posmu. Motora izvēle ir atkarīga tikai un vienīgi no laivas tipa un izmantošanas mērķiem.

 

Kā un kādu motoru izvēlēties?

 

Laivu motoru klāsts ir ļoti dažāds, bet populārākie un pieprasītākie ir piekaramie, divtaktu un četrtaktu motori. Ja laivu esat iegādājušies pirmo reizi un vēlaties tai iegādāties motoro, tad ieteicams pirms tam iegūt informāciju vai konsultēties ar attiecīgās jomas speciālistiem, kas palīdzēs veikt īsto un atbilstošāko izvēli.

 

Patiesībā motora iegādes formula ir ļoti vienkārša. Lai vieglāk būtu saprast motoram nepieciešamo jaudu ir jāsaskaita laivas masa kopā ar paredzēto pasažieru skaitu, plus bagāža un pilna bāka. Zinot šos aprēķinus, laivas motora iegāde būs krietni vien vieglāka un ātrāka.

 

Katram laiva visdrīzāk ir paredzēta dažādām funkcijām. Ja ar laivu vēlaties tikai pavizināties, nebūt nav nepieciešams lielas jaudas motors. Šādā situācijā Jums pietiks ar 2-5 zirga spēkiem. Svarīgi ir zināt, vai motors, kuru vēlaties iegādāties ir paredzēts tikai laivas iedarbināšanai vai arī priekš citām ierīcēm.

 

Četrtaktu motors ir dabai draudzīgāks, jo var ietaupīt 10 - 15 % degvielas, kas ir nepieciešama motora darbināšanai. Vienīgi jāņem vērā, ka šī tipa motori ir dārgākā un smagāki. Pirms to iegādes noteikti pārdomājiet tā pārvietošanas iespējas. Kā arī noteikti iepazīstieties ar motora pārvietošanas noteikumiem, lai tas netiktu bojāts.

 

Divtaktu laivas motors ir vieglāks un vienkāršāks, bet tā īpašniekiem ir jārēķinās, ka tas būs krietni vien skaļāks, ja salīdzinām ar četrtaktu motoru.

 

Laivu motors - kā izvēlēties?

 

Motora uzturēšana

 

Lai nerastos nepatīkamas un negaidītas situācijas uz ūdens, laivas motoram ir jābūt droši un stabili piestiprinātam. Ideāli, ja motoram ir stiprinājuma rāmis, kas neļauj tam pārvietoties pa viļņiem un tādējādi sagriezt vai traumēt strāvas vadus.

 

Regulāri veiciet motora tehnisko apkopi un pārbudiet tā elektrodus. Tiem ir jābūt sausiem un bez korozijas pazīmēm. Pārliecinieties, lai motora spailes ir droši nostiprinātas un neslīd.

 

Sezonas beigās ir ieteicams motoram veikt apkopi un labi uzlādēt motoru, atvienot spailes, lai tas neizlādētos.

 

Motoru cenas ir dažādas. Tās visnotaļ ietekmēs tas, kādiem mērķiem motors ir nepieciešams. Bet vidēji varam teikt, ka motoru cenas svārstās no dažiem simtiem, līdz tūkstošiem. Tas nozīmē, ka katrs varēs atrast motoru, kurš ir pa kabatai.

 

Visu jaudu un kvalitātes motori ir aizsargāti ar pretkorozijas pārklājumu, lai ilgstoši esot mitrā stāvoklī, tas nesāktu bojāties. Motora karkass un atbalsts ir veidots no triecienizturīgas stikla šķiedras, līdz ar to nav jāsatraucas, ja notiek minimāla sadursme vai motors tiek traumēts. Protams, pēc šādām situācijām tas ir jāpārbauda, bet lielākoties kvalitatīvu firmu, kā, piemēram, Argo un Runos motori ir droši arī pēc šādām situācijām.

 

Arī laivu motorus ir iespējams iegādāties tiešsaistē jeb internetā, piemēram, e-veikalā 220.lv, kas parūpēsies par to, lai Jūs motoru saņemtu pēc iespējas ātrāk, lai varētu sākt baudīt visas priekšrocības, ko sniedz siltais laiks.

0

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties
25. oktobrī, 10:10 Apkures tarifs Daugavpilī saruks par vēl 5%; “apkures grozā” – šķelda un propāna butāna maisījums
18. oktobrī, 15:25 Daugavpilietei Marijai Trošinai apritēja 104 gadi!

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti