Cigarešu dūmi un bīstamās vielas tajos 0

Piektdiena, 18 feb 2022, 15:11 Versija drukāšanai

Cigarešu dūmi un bīstamās vielas tajos

Mūsdienās tikai retais nezina, ka “cigaretes nogalina”, var izraisīt vēzi gandrīz vai jebkurā organisma vietā, kā arī veicina sirds, asinsvadu, plaušu un dažādas citas saslimšanas. Cigaretes līdz nāvei ir novedušas miljoniem cilvēku visā pasaulē un turpina to darīt joprojām. Bet kāpēc cigaretes ir tik nāvējošas? Kas ir tas, kas šim dažus centimetrus garo “stabiņu” padara tik nāvīgu dzīvajiem organismiem?


Degšana un dūmi


Cigaretes nāvīgākais posms ir tās aizdedzināšana un dūmu ieelpošana. Kad cigarete tiek aizdedzināta, tā sadedzina tabaku līdz pat 900°C temperatūrā. Degšanas laikā rodas tūkstošiem jaunu ķīmisku savienojumu, kas ir bīstami gan pašiem smēķētājiem, gan apkārtējiem cilvēkiem (pasīvajiem smēķētājiem) un arī mājdzīvniekiem. Esot cigarešu dūmu tuvumā, cieš visi un, jo ilgstošāk tas notiek, jo smagākas sekas ir iespējamas.

 

Ķīmisko vielu kokteilis

 

Cigarešu dūmos ir aptuveni 7000 ķīmisko vielu, tostarp vairāk nekā 70 no tām ir kancerogēnas unvar izraisīt vēzi. Tāpat tās var izraisīt arī sirdslēkmi, insultu, plaušu slimības, smaganu slimības un iedragāt kopējo imūnsistēmu. Dažas no cilvēka veselībai kaitīgākajām ir darva, benzopirēns, tvana gāze, arsēns, kadmijs, ūdeņraža cianīds un svins.

 

Darva


Darva tiek uzskatīta par vienu no visbīstamākajiem ķīmisko vielu “kokteiļiem”, ko var atrast cigaretēs. Darvu tradicionāli izmanto ceļu asfaltēšanai, bet cigaretēs darva aktivizējas aizdedzināšanas brīdī. Darvas toksīni var ietekmēt visus ķermeņa orgānus. Cigarešu dūmos esošā darva uzkrājas plaušās un laika gaitā tā plaušu audus pārkrāso pelēkus un pat melnus, izraisot hronisku bronhītu, plaušu vēzi, sirds slimības un citas saslimšanas. Darvas toksīni var izraisīt arī dzeltenbrūnu traipu veidošanos uz smēķētāju pirkstiem un zobiem.

 

Benzopirēns

 

Benzopirēns ir viena no spēcīgākajām vēzi izraisošajām ķīmiskajām vielām, kas ir sastopama cigarešu dūmos. Šo ķīmisko savienojumuplaši izmanto naftas ķīmijas rūpniecībā, savukārt cigaretēs tas var veicināt arī leikēmijas veidošanos.

 

Tvana gāze (oglekļa monoksīds)


Tvana gāze ķermenī rada skābekļa trūkumu, tādejādi izraisot ļoti nopietnas veselības problēmas. Asinīs tā izkonkurē skābekli – asins šūnas sāk nodarboties nevis ar skābekļa, bet tvana gāzes transportēšanu, tādejādi tiek traumēta skābekļa pārvietošana un pilnvērtīga organisma funkcionēšana.

 

Arsēns


Arsēns ir vēl viens ķīmiskais elements, kas ir sastopams cigarešu dūmos un var izraisīt vēzi, kaitēt sirdij un vēnām. Ilgstošas smēķēšanas dēļ organismā uzkrājoties lielākam arsēna daudzumam, var tikt traucēts arī DNS atjaunošanās process.

 

Kadmijs

 

Cigarešu dūmos ir atrodams arī tāds metāls kā kadmijs, ko parasti izmanto dažādiem mērķiem rūpniecībā – akumulatoros, kodolsistēmas kontrolē, fotokopēšanas iekārtās, lāzerprinteros u.c. Cigarešu dūmos esošais kadmijs tiek uzskatīts par kancerogēnu un var izraisīt vēzi,nieru bojājumus, kā arī veicāt asinsrites nosprostošanos.

 

Ūdeņraža cianīds

 

Ūdeņraža cianīds veidojas cianīdu apvienojot ar ūdeņradi. Rūpniecībā cianīdu izmanto papīra, tekstila un plastmasas ražošanā. Ūdeņraža cianīds tiek uzskatīts par vienu no bīstamajiem ķīmiskajiem savienojumiem, kas var izraisīt nopietnus sirds un vēnu bojājumus, kā arī palielināt vēža risku.

 

Svins


Svins ir toksisks smagais metāls. To saturošie cigarešu dūmi bojā smadzenes, nervus, nieres un reproduktīvo sistēmu, izraisa mazasinību un kuņģa problēmas.

 

Slimību profilakses un kontroles centrs uzsver, ka cigarešu smēķēšanai ir akumulatīva ietekme uz cilvēka organismu – jo ilgstošāk un vairāk tiek smēķēts, jo lielāks ir organismam radītais kaitīgums. Tāpēc ir svarīgi atmest smēķēšanu pēc iespējas ātrāk – tas samazinās potenciālo kaitējumu gan paša smēķētāja organismam, gan apkārtējiem cilvēkiem. Smēķēšanu atmest var palīdzēt dažādi moderni aizstājēji,piemēram nikotīnu saturošas košļājamās gumijas un plāksteri. Savukārt tiem, kas nespēj atmest uzreiz, vismaz sākumperiodāir iespējams pāriet uz veselībai mazāk bīstamām alternatīvām, piemēram, karsējamo tabaku.Ja tomērpašam smēķēšanu neizdodas atmest, palīdzību var meklēt pie ģimenes ārsta vai narkologa. Anonīmu palīdzību smēķēšanas atmešanai iespējams saņemt arī zvanot uz Konsultatīvo tālruni smēķēšanas atmešanai: 67037333.

 

 

0

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties
25. oktobrī, 10:10 Apkures tarifs Daugavpilī saruks par vēl 5%; “apkures grozā” – šķelda un propāna butāna maisījums
18. oktobrī, 15:25 Daugavpilietei Marijai Trošinai apritēja 104 gadi!

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti