Atceries, cik svarīgi ir vakcinēties! 0

Ceturtdiena, 23 apr 2015, 14:38 Versija drukāšanai

Atceries, cik svarīgi ir vakcinēties!
Šonedēļ tiek atzīmēta Eiropas Imunizācijas nedēļa, kuras ietvaros tiek runāts par vakcinācijas nozīmi katra bērna veselības saglabāšanā un slimību profilaksē. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie epidemioloģiskās uzraudzības dati liecina, ka Latvijā saslimstība ar vakcīnregulējamām slimībām saglabājusies zema, un pagājušajā gadā atsevišķu infekcijas slimību gadījumu skaits sarucis.

 


Piemēram, vējbaku, garā klepus un epidēmiskā parotīta gadījumu skaits pērn ir samazinājies, salīdzinot ar gadu iepriekš, tomēr ņemot vērā, ka pēdējo gadu laikā vakcinācijas aptvere bērniem un pieaugušajiem nesasniedz nepieciešamo līmeni, 2014.gadā reģistrēts atsevišķu infekciju gadījumu skaita pieaugums.

Pagājušā gada laikā Latvijā reģistrēti 36 masalu saslimšanas gadījumi, kas ir pieaugums salīdzinājumā ar pēdējiem 20 gadiem, kad katru gadu tika reģistrēts no viena līdz 10 gadījumiem.

 

Tāpat joprojām turpinās difterijas izraisītāja cirkulācija iedzīvotāju vidū – 2014.gadā reģistrēti 13 saslimšanas gadījumi, pārsvarā pieaugušo vidū, ko var izskaidrot ar nepietiekošo vakcinācijas aptveri: SPKC vakcinācijas monitoringa dati liecina, ka tikai 58% pieaugušo Latvijā ir saņēmuši viņu vecumam atbilstošo vakcinācijas kursu. Atgādinām, ka vakcinācija pret difteriju jāveic ik desmit gadus un vakcināciju apmaksā valsts.

 

Tas, ka joprojām tiek reģistrēti atsevišķi saslimšanas gadījumi ar vakcīnregulējamām infekcijas slimībām, liecina, ka infekcijas slimību izraisītāju cirkulācija nav pilnīgi pārtraukta, un uzliesmojumi ir likumsakarīgi, samazinoties imunizēto personu skaitam.

 

Pieaugot nevakcinēto iedzīvotāju skaitam, samazinās arī t.s. „kolektīvās (populācijas) imunitātes” aizsargefekts, kas neļauj infekcijas slimībām izplatīties sabiedrībā un līdz ar to pret infekcijas slimībām tiek pasargāti arī tie iedzīvotāji, kuri medicīnisku apsvērumu dēļ vakcināciju saņemt nevar. Lai nodrošinātu „kolektīvo imunitāti” pret konkrēto infekcijas slimību, vakcinācija ir nepieciešama visiem iedzīvotājiem, kuriem nav medicīniskās kontrindikācijas, sasniedzot 95% aptveri. Pat neliels nevakcinēto bērnu skaits, kas veidojas katru gadu, vairāku gadu garumā var veidot pietiekami lielu neimūno personu skaitu sabiedrībā, kad „kolektīvās imunitātes” efekts vairs nedarbojas pilnā mērā un tad infekcijas slimība uzliesmo. Tad bieži slimo pusaudži un pieaugušie, kuri bērnībā nebija vakcinēti un šādā vecumā slimības nereti noris smagāk ar komplikācijām. Tāpēc vienīgais veids, kā novērst uzliesmojumus ir vakcinācija, atgādina SPKC epidemiologi.

 

Šobrīd Vakcinācijas kalendāra ietvaros Latvijā bērni par valsts līdzekļiem var saņemt vakcināciju pret 14 infekcijām. No 2015.gada janvāra Vakcinācijas kalendārs ir papildināts ar zīdaiņu vakcināciju pret rotavīrusu infekciju.

 

Atgādinām, ka vakcinācija ir efektīvākais aizsardzības līdzeklis pret infekcijas slimībām. Iespēja saslimt vakcinētam cilvēkam ir ļoti maza, bet saslimšanas gadījumā slimība norit vieglā formā. Visā pasaulē Imunizācijas valsts programma ir sabiedrības veselības prioritāte, jo vakcinācija izglābj daudzu cilvēku (it īpaši bērnu) dzīvības un novērš ciešanas, ko rada saslimšana ar infekcijas slimībām. Vakcinācija pārtrauc arī infekcijas slimību izplatīšanos, aptur uzliesmojumus un epidēmijas, mazina darba un mācību kavējumus, kā arī infekcijas slimību negatīvo ietekmi uz ģimenes budžetu, veselības aprūpes budžetu un valsts ekonomiku un sociālo sfēru kopumā. Pateicoties vakcinācijai katru gadu Latvijā tiek novērsti 30 - 40 000 dažādu infekcijas slimību gadījumi un vairāk nekā 100 nāves gadījumi bērniem. Īstenojot Imunizācijas valsts programmu Latvijā, saslimstība ar vairākām infekcijas slimībām ir samazinājusies par 99,95%.

 

Par vakcinācijas saņemšanas iespējām, lūdzam sazināties ar savu ģimenes ārstu un sekot līdzi Vakcinācijas kalendāram.

 

0
Autors:Slimību profilakses un kontroles centrs
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Šodien, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti