Tiks noteiktas prasības tetovēšanas un pīrsinga pakalpojumu sniegšanai 0

Otrdiena, 21 apr 2015, 09:23 Versija drukāšanai

Tiks noteiktas prasības tetovēšanas un pīrsinga pakalpojumu sniegšanai
Veselības inspekcija vērš uzmanību, ka Ministru kabinetā 14.04.2015. ir pieņemti un no 2016.gada 1.janvāra spēkā stāsies noteikumi, kas reglamentēs prasības tetovēšanas un pīrsinga pakalpojumu sniedzējiem. Noteikumi tiks ieviesti, lai pasargātu pakalpojumu saņēmējus no veselības riskiem, kas var rasties, ja pakalpojuma sniegšanas laikā netiek ievērotas higiēnas, t.i., tīrīšanas, dezinfekcijas un sterilizācijas prasības, piemēram, tiek lietoti nesterili darba instrumenti vai vienreizlietojamie instrumenti tiek izmantoti atkārtoti. Tā kā tetovēšana un pīrsings ir augsta riska pakalpojumi, kuru laikā tiek traumēta āda un veidojas sīkas ādas brūcītes, higiēnas prasību neievērošana pakalpojuma saņēmējam var izraisīt inficēšanos ar dažādām slimībām, tostarp B un C vīrushepatītu vai cilvēka imūndeficīta vīrusu (HIV). Tiks noteiktas prasības arī pakalpojuma sniedzēju izglītībai, ierobežojumi attiecībā uz personām, kas ir jaunākas par 18 gadiem, un prasības informācijas sniegšanai klientam, kā arī prasības tetovēšanā izmantoto krāsu marķēšanai un pīrsinga rotaslietām.


Veselības inspekcija 2013.gadā veica aptauju, lai noskaidrotu iedzīvotāju pieredzi un viedokli par higiēnas pasākumu ievērošanu no pakalpojuma sniedzēja puses, saņemot tetovēšanas un pīrsinga pakalpojumus. Pēc aptaujas noslēgšanas tika izanalizētas 386 respondentu atbildes. Iegūtie rezultāti netieši atspoguļoja esošās problēmas un veselības riskus minēto pakalpojumu sniegšanā un pamatoja higiēnas prasību ieviešanas nepieciešamību.

 

Aizpildot aptaujas anketu, 16% respondentu norādīja, ka pēc tetovēšanas vai pīrsinga procedūras tiem ir radušās dažādas komplikācijas (iekaisums vai strutošana; ilgs brūces dzīšanas process; nepareizi izdurts pīrsings u.c.). Daži aptaujātie pirms pakalpojuma saņemšanas par procedūras norisi un riskiem tika informēti tikai daļēji. Atbildot uz jautājumiem par izmantoto instrumentu tīrību un dezinfekciju un telpu tīrību, daļa respondentu norādīja, ka nebija pārliecināti, ka personāls izmanto tīrus, dezinficētus darba piederumus (6%), bet 2% respondentu norādīja, ka telpas un darba instrumenti nebija tīri un darba kārtībā. Lai arī aptaujas rezultāti liecināja, ka vairākums pakalpojuma saņēmēju apzinās riskus un pievērš uzmanību pakalpojuma sniegšanai, instrumentu un darba vides tīrībai u.tml., daļa aptaujāto tomēr nepievērsa uzmanību būtiskiem aspektiem un paļāvās uz pakalpojuma sniedzēja godprātību.

 

Tetovēšanas un pīrsinga pakalpojumi ir guvuši lielu popularitāti visā pasaulē, arī Latvijā. Pēdējo gadu laikā pieaudzis arī tetovēšanai līdzīgu procedūru (permanentā grima, mikropigmentāciju un skarifikāciju ) skaits. Tā kā Latvijā līdz šim nebija normatīvo aktu, kas reglamentētu prasības tetovēšanas un pīrsinga pakalpojumu sniegšanai, jauno noteikumu ieviešana nodrošinās patērētājiem drošu un higiēnas prasībām atbilstošu pakalpojumu saņemšanu. Noteikumu izpildi kontrolēs Veselības inspekcija, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs un VSIA „Latvijas proves birojs”.

 

0
Autors:Veselības inspekcija
Foto:Stock.XCHNG

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti