LIAA darbinieki nav iesaistīti apjomīgajā Eiropas fondu naudas izkrāpšanā, uzsver Ozols 0

Piektdiena, 22 mar 2019, 11:14 Versija drukāšanai

LIAA darbinieki nav iesaistīti apjomīgajā Eiropas fondu naudas izkrāpšanā, uzsver Ozols

Latvijas Investīcijas un attīstības aģentūras (LIAA) darbinieki nav iesaistīti kriminālprocesā par vairāk nekā 4 miljonu eiro izkrāpšanu no Eiropas Savienībasfondiem un nekādā veidā nav iesaistīti nelikumībās, kas atklātas šajā kriminālprocesā, piektdien medijiem uzsvēra aģentūras direktors Andris Ozols (attēlā).


Ozols pauda zināmu sašutumu par ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) izteikumiem Latvijas Televīzijas raidījumā "Viens pret viens", kur ministrs paudis, ka LIAA darbinieki iesaistīti fondu izkrāpšanā. Ozols norādīja, ka nākamajā rītā pēc raidījuma ir sazvanījies ar ministru, lai noskaidrotu, vai viņa rīcībā ir kāda informācija, kas LIAA vadībai pašai nav zināma. No sarunas konstatējis, ka ministram šādas informācijas nav, turklāt Nemiro Ozolam paudis, ka tas bija domāts, ka LIAA darbinieki ir iesaistīti pozitīvā veidā, sadarbojoties ar izmeklētāju.

 

"Jākliedē kļūdaina informācija. Mūsu mērķis ir pārtraukt tiražēt nepatiesu informāciju," pauda Ozols, norādot, ka ar šādas informācijas nokļūšanu publiskā vidē tiek iedragāts ne tikai LIAA tēls, bet gan visas Latvijas valsts reputācija.

 

"Runājot par to, kas ir rakstīts, tas, kā tas izskanējis portālos, ir meli. Ir ļoti liela atšķirība, vai LIAA darbinieki paši pēc savas iniciatīvas ir palīdzējuši novērst nelikumības vai arī piedalījušies nelikumībā," sacīja Ozols, uzsverot, ka LIAA pati ir vērsusies ar iesniegumu policijā, saskatot iespējamas nelikumības šajā konkrētajā gadījumā. Ozols skaidroja, ka viņš nezina, vai ministrs to darījis tīši, proti, sniedzot neprecīzu informāciju, tādējādi metot ēnu arī uz LIAA un to vadību, vai arī netīši, pieļaujot kļūdu.

 

Ozols uzsvēra, ka ikvienā kriminālprocesā gan viņš, gan viņa kolēģi ir iesaistīti. "Mēs esam iesaistīti visos notikumos, kur mēs cīnāmies par valsts naudas atgūšanu," skaidroja Ozols. Viņš norādīja, ka pēc "Viens pret viens" raidījuma un tajā izskanējušās informācijas LIAA saņēmusi zvanus no vairākām vēstniecībām un ārvalstu pārstāvniecībām. Šāda informācija "met ēnu" un nodara milzīgu kaitējumu, pauda Ozols.

 

Vaicāts, kā viņš saredz tālāko rīcību no Nemiro puses, Ozols pauda, ka, viņaprāt, Nemiro būtu jāatvainojas LIAA un jāatsauc nepatiesā informācija.

 

Jau vēstīts, ka šonedēļ Valsts policija aizturēja piecas personas aizdomās par aptuveni četru miljonu eiro izkrāpšanu no ES fondiem. Izskanējusi informācija, ka lietā iesaistīts "Ditton" holdings. Otrdien, 19. martā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Viens pret vienu" ekonomikas ministrs Nemiro teica, ka šajā lietā iesaistīti arī LIAA darbinieki.

 

Tomēr LIAA direktors Ozols uzsvēra, ka LIAA darbinieki nav iesaistīti ES fondu izkrāpšanā, bet gan viņa vadītās iestādes darbinieki sadarbojas ar Valsts policiju un pret tiem nav vērstas aizdomas.

 

LIAA direktors arī piebilda, ka Nemiro līdz dalībai raidījumā "Viens pret vienu" ar viņu neesot sazinājies. Tikmēr ekonomikas ministrs raidījumā apgalvoja pretējo. Tāpat LIAA direktora ieskatā, ekonomikas ministra paustais raidījumā nepamatoti met šaubu ēnu uz LIAA, tādējādi iedragājot arī valsts tēlu, jo aģentūra sadarbojas ar ārvalstu investoriem.

 

LIAA nosūtījusi vēstuli Ekonomikas ministrijai ar lūgumu skaidrot ministra pausto raidījumā, lai LIAA to varētu izvērtēt.

 

Savukārt Valsts policijas preses pārstāve Ilze Jurēvica nekomentēja, vai lietā iesaistīti LIAA darbinieki. Tāpat viņa nekomentēja, vai piemēroti drošības līdzekļi otrdien aizturētajām piecām personām.

 

AS "Ditton pievadķēžu rūpnīca" padomes priekšsēdētājs Boriss Matvejevs LTV raidījumam "Panorāma" apstiprinājis, ka uzņēmumā veikta kratīšana. Viņš norādīja, ka "projekts nav mūsu, tas ir mūsu nomnieka projekts. [Kratīšanā] izņēma tikai tos dokumentus, kas saistīti ar konkrēto [ES] projektu". Tāpat viņš uzsvēra, ka uzņēmums un arī nomnieki turpina strādāt. Vienlaikus viņš nekomentēja, vai viņam lietā ir piemērots kāds statuss.

 

Pēc Latvijas Televīzijas rīcībā esošas informācijas no daudzajiem "Ditton grupas" uzņēmumiem kriminālprocesā iesaistīti "Ditton Chain" (nosaukums mainīts uz "Tool industry") un "Ditton holding" (nosaukums mainīts uz "Meteor holding"), un "Latgales invest holding", kas gan ir jau likvidēts.

 

 

 

Autors:Gunita Gailāne, Nacionālo ziņu nodaļas žurnāliste/delfi.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti