Osinovska miljona lietas materiāli: Elksniņš prasījis naudu 'priekš KNAB', ziņo LTV 0

Pirmdiena, 14 jan 2019, 10:33 Versija drukāšanai

Osinovska miljona lietas materiāli: Elksniņš prasījis naudu 'priekš KNAB', ziņo LTV
Lietā par, iespējams, viena miljona eiro liela kukuļa piedāvāšanu, Igaunijas miljonārs Oļegs Osinovskis Korupcijas un novēršanas biroja (KNAB) darbiniekiem savulaik apstiprinājis, ka viņam ir bijušas sarunas par naudu ar "Saskaņas" redzamu politiķi Andreju Elksniņu. Par to liecina LTV raidījuma "de facto" izpētītais, iepazīstoties ar izmeklētājas lēmumu par šīs lietas izbeigšanu.


Raidījums atgādina, ka pirms dažiem gadiem skandālu izraisīja kādreizējā KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītāja, tagad Saeimas deputāta Jura Juraša (JKP) paziņojums par to, ka viņam piedāvāts miljona eiro kukulis saistībā ar "Latvijas Dzelzceļa" korupcijas lietu, konkrētāk – par palīdzību Osinovskim tikt pie maigāka soda. Jurašs arī apgalvoja, ka iepriekšējais KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks ignorējis viņa ziņojumu par notikušo. Pusotru gadu vēlāk kriminālprocess tomēr sākts, taču pērnruden lieta izbeigta.

 

Kursabiedru sarunas

 

Šis stāsts sākās 2015. gada 30. septembrī Rīgā, alus krogā "Brālis". Tur Jurašs pusdienās satikās ar senu savu paziņu Jāni Dambīti. Par tikšanos ar savu Policijas akadēmijas laika studiju biedru Dambīti, kurš tolaik bija finanšu ministra ārštata padomnieks, Jurašs vēlāk sniedzis sekojošas liecības.

 

"Dambītis viņam pateicis, ka jāpārrunā savāda tēma. Viņš to darot, jo bijušie kursa biedri – advokāti Artis Stucka un Māris Grudulis – viņam uzstājīgi pieprasot un lūdzot, lai šo tēmu ar Jurašu noteikti izrunā. Dambītis Jurašam pastāstījis par septembrī it kā notikušu sarunu, kurā kursabiedri lūguši Jurašam nodot ziņu, ka "Saskaņas" deputāts Andrejs Elksniņš, kurš tolaik bija organizējis Osinovska aizstāvību LDz kriminālprocesā, piedāvājot Jurašam viena miljona eiro kukuli. Mērķis – lai Jurašs palīdzētu Osinovskim izvairīties no kriminālatbildības vai arī, ja tas neesot iespējams, lai viņa darbības tiktu pārkvalificētas no kukuļošanas uz tirgošanos ar ietekmi, jo sods par to būtu maigāks.

 

 

Nākamajā dienā pēc sarunas Jurašs iesniedza KNAB priekšniekam Streļčenokam slepenu ziņojumu par iespējamo kukuļa piedāvājumu. Tomēr kriminālprocess tika sākts tikai pēc pusotra gada. 2017. gada sākumā – laikā, kad Streļčenoks KNAB vairs nevadīja un prom no biroja jau vairākus mēnešus bija arī Jurašs.

 

Raidījumam ziņoja, ka visas Juraša liecībā pieminētās personas jelkādu saistību ar kukuļošanu noliedz, redzams lēmumā par kriminālprocesa izbeigšanu. Arī Dambītis, kuram vienīgajam lietā uz laiku bija piemērots aizdomās turētā statuss, savā sūdzībā prokuratūrai norādīja, ka tikšanās ar Jurašu nebija nekas ārkārtējs un tās mērķis bija pārrunāt vispārīgas aktualitātes par Rīgā notiekošo nevis izteikt kukuļa piedāvājumu. To viņš uzsvēra arī telefonsarunā ar "de facto".

 

Raidījums gan uzsver, ka ar augstāku ticamības pakāpi KNAB izmeklētāji saskatīja Juraša liecības daļā par Elksniņa iespējamo lomu. Iemesls – lietā figurējot fragments no 2016. gada martā starp Jurašu un Osinovski ierakstītas sarunas, kuras laikā KNAB darbinieks ar Igaunijas uzņēmēju apsprieda arī Elksniņu.

 

 

Sarunas fragmenta atšifrējums:

 

2016. gada 30. marts

"J.Jurašs: –Priekš, priekš, priekš manis... Bet naudu viņš [A.Elksniņš] prasīja? Prasīja?

O.Osinovskis: –Priekš KNAB-a.

J.Jurašs: –Miljonu.

O.Osinovskis: –Priekš KNAB-a.

J.Jurašs: –Nu, miljonu – bija tāda tēma?

O.Osinovskis: –Bija tāda.

J.Jurašs: –Jā. Vot, tā bija tava iniciatīva? Tā bija viņa iniciatīva? To viņš saka, ka KNAB prasa, vai viņš uzskata, ka KNAB-am vajag nodot tādēļ, lai to atrisinātu? Kā bija?

O.Osinovskis: –Nu, ja viņš 25 reizes pie manis bija atbraucis uz visām pasaules vietām – es prasīju vai viņš prasīja?

J.Jurašs: – [nopūšas] Ja, vot, tajā brīdī tu būtu bijis gatavs reāli sadarboties un viņu jau pašu par to kukuļa izspiešanu būtu ņēmuši un iesēdinājuši, tas būtu pats, pats labākais bonuss, kuru tu varētu saņemt! (..) Viņš reāli tevi izmantoja, viņš reāli tevi uzmeta, viņš pieprasīja no tevis piķi, zinot, ka tu esi maksātspējīgs, teiksim, klients."

 

Pretrunīgas liecības

 

Tomēr vēlāk KNAB pratināšanā Osinovskis apgalvojis, ka Elksniņš viņam naudu ne priekš Juraša, ne kādas citas amatpersonas neesot prasījis. Ar Elksniņu viņš esot konsultējies kā ar advokātu un juristu. Pēc Elksniņa iniciatīvas Tallinā, Pērnavā, Maskavā un Horvātijā vairākas reizes notikušas tikšanās, kuru laikā Saeimas deputāts sevi pozicionējis kā zinošu juristu, kurš var vadīt aizstāvību Osinovska krimināllietā.

 

 

"de facto" sazvanīts, Osinovskis paziņoja, ka ir Singapūrā un palūdza jautājumus atsūtīt rakstiski, taču vēlāk ar advokāta starpniecību paziņoja, ka komentēt neko negribot.

 

Savukārt tagadējais Daugavpils domnieks Elksniņš par sevi teikto Juraša un Osinovska sarunā kategoriski noraida. Viņš apgalvo, ka Osinovskis pēc "Latvijas Dzelzceļa" lietas vērsās pie viņa kā pie Saeimas deputāta, lai stāstītu par sistēmiskiem korupcijas gadījumiem Latvijā.

 

"Man tiešām ir sarežģīti nokomentēt murgus no viena apsūdzētā un no viena caurkrituša KNAB izmeklētāja, operatīvās nodaļas vadītāja, kurš gadiem nav izmeklējis noziedzīgus nodarījumus," raidījuma sacījis Elksniņš. "Mūsu sadarbība [ar Osinovski], cik es noprotu, laikam septembrī 2015. gadā tā bija pēdējā reize, kad mēs ar viņu bijām tikušies, arī tika pārtraukta. Jo sākās, teiksim tā, tiesībsargājošo iestāžu vazāšana aiz deguna," viņš uzsvēris.

 

"Delfi" jau ziņoja, ka raidījums "Nekā personīga" 2016. gadā vēstīja, ka pēc Magoņa aizturēšanas Osinovskis vērsies pēc padoma pie Rīgas mēra Nila Ušakova (S), bet Ušakovs pārsūtījis viņu pie sava partijas biedra, Saeimas deputāta Elksniņa, kurš neslēpjot savus sakarus KNAB un citās drošības un tiesībsargājošajās iestādēs.

 

Galu galā Osinovska interešu aizstāvībai pieslēdzies advokāts Saulvedis Vārpiņš, ar kuru Elksniņš savulaik strādājis kopā vienā birojā.

0
Autors:DELFI
Foto:leta

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti