Latvijas futbola tiesnešu segmenta modernizācijai piesaistīts starptautisks speciālists 0

Trešdiena, 17 okt 2018, 09:35 Versija drukāšanai

Latvijas futbola tiesnešu segmenta modernizācijai piesaistīts starptautisks speciālists
Latvijas futbola tiesnešu segmenta nepilnību novēršanai, stabilizācijai un attīstīšanai Latvijas Futbola federācija (LFF) piesaistījusi starptautisku speciālistu Alanu Snoudiju (Alan Snoddy) no Ziemeļīrijas. Par to otrdien, 16. oktobrī, kārtējā sēdē tika informēta LFF valde.


Pieredzējušajam Snoudijam ir vairāk nekā 45 gadus ilga pieredze futbola tiesāšanas sektorā – 20 gadu garumā viņš bijis Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) kategorijas tiesnesis ar pieredzi divos Pasaules kausa izcīņas finālturnīros, bet pēc aktīvās karjeras beigām viņš darbojies kā tiesnešu instruktors gan Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA), gan FIFA paspārnē un pašlaik ir viens no UEFA ekspertiem, kuri strādā pie UEFA tiesnešu otrās konvencijas izveides. Vairākus gadus Snoudijs bijis piesaistīts arī LFF kā UEFA kurators, bet tagad Ziemeļīrijas speciālists sācis pilnvērtīgu sadarbību ar LFF, noslēdzot līgumu līdz 2020. gada aprīlim. Līdzvērtīga pieredze Snoudijam bijusi, modernizējot Kipras futbola tiesnešu sistēmu.

 

"Latvijas futbola tiesnešu segmentam ir nepieciešams svaigs skatījums, analītiska pieeja un profesionāls darbs, lai nodrošinātu turpmāku izaugsmi. Mūsu tiesnešu rindas bagātinās un to apmācību līmenis, piesaistot vietējos un starptautiskos ekspertus, aug, tomēr darāmā vēl ir ļoti daudz. Arī pašlaik ir vairāki šī aroda segmenti, kuros nepieciešamas izlēmīgas darbības ar skatu uz nākotni, tāpēc tik zinoša un plaši atzīta lietpratēja kā Alana Snoudija piesaistīšana šobrīd ir vitāli svarīga," pauž LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks. "Viņš uzraudzīs LFF Tiesnešu nodaļas un LFF Tiesnešu komitejas darbību, lai nodrošinātu profesionalitāti, kvalitāti un ētikas normu ievērošanu, tostarp veicot esošo tiesnešu un inspektoru darba kvalitātes izvērtēšanu, kā arī visu esošo procesu pilnveidošanu. Alans Snoudijs tāpat sniegs neatkarīgu atbalstu tiesnešu un tiesnešu inspektoru nozīmēšanā uz vietējo čempionātu spēlēm, nodrošinot, ka šajos lēmumos nav nekādas ārējās ietekmes."

 

"Futbola tiesnešu segments pēdējos gados Latvijā ir pieredzējis izaugsmi, ko ilustrē, piemēram, Andra Treimaņa un viņa komandas tikšana līdz UEFA Čempionu līgas spēļu apkalpošanai. Jau vairākus gadus esmu strādājis ar LFF savu UEFA kuratora pienākumu ietvaros un lieliski pārzinu pašreizējo situāciju. Mums kopīgiem spēkiem jāturpina izaugsmes veicināšana visos tiesāšanas segmentos," uzsver Alans Snoudijs. "Ir svarīgi nostiprināt strukturētu jauno talantu un viņu mentoru programmu, kas jaunajiem un talantīgajiem tiesnešiem sniegtu pieredzes bagātu kolēģu atbalstu. Daudz jāstrādā pie tiesnešu inspektoru izglītošanas, jo viņiem ir ļoti būtiska loma tiesnešu attīstībā, un jāpievērš liela uzmanība tiesnešu fiziskajai sagatavotībai. Nodrošināsim tiesnešiem atbalstu fiziskās sagatavotības treniņos, traumu novēršanā un to ārstēšanā. Uzņemos visu ar Latvijas futbola tiesāšanu saistīto jautājumu kontrolēšanu, pārraudzīšanu un konsultēšanu."

 

Līdztekus tam LFF ir veikusi visu ar Latvijas tiesnešu sistēmu saistīto reglamentu auditu, kā rezultātā, sekojot UEFA vadlīnijām, tiek izbeigta Tiesnešu ekspertu komisijas darbība. Atbilstoši spēkā esošajiem LFF sacensību reglamentiem, kuri paredz klubiem iespēju vērsties LFF Tiesnešu nodaļā ar sūdzībām par tiesnešu darbību, tiek noteikts, ka LFF Tiesnešu nodaļai turpmāk sūdzību lietu materiāli jānodod izskatīšanai un lēmuma pieņemšanai Tiesnešu komitejai.

 

Otrdien notikušajā LFF valdes sēdē federācijas ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks un Latvijas Telpu futbola asociācijas (LTFA) prezidents Vadims Ļašenko skaidroja savu skatījumu uz esošo situāciju pārrunās starp abām organizācijām saistībā ar abu pušu sadarbības līguma noslēgšanu.

 

Sarunas beigās LTFA piekritusi LFF aicinājumam par neatkarīga audita veikšanu, solot izskatīt LFF piedāvājumu par abu pušu sadarbības līguma pagarināšanu un tālāk diskutēt par telpu futbola segmenta attīstību, organizējot tikšanos augstākās vadības līmenī.

 

LFF valdē tika aplūkoti iespējamie scenāriji, kā tiktu mainīta līdzšinējā prakse ar vietējo un ārvalstu spēlētāju izmantošanas ierobežojamiem Latvijas futbola turnīros. Šis jautājums plaši izskatīts gan LFF Klubu sacensību komitejā, gan LFF Elites futbola komitejā, un diskusijas par precīziem formulējumiem turpinās. Valde iepazinās ar precīziem datiem, kas atspoguļo līdzšinējo viesspēlētāju un vietējo futbolistu izmantošanas tendences Virslīgas čempionāta klubos.

 

Tālākai viedokļu apmaiņai un diskusijām komitejās tiek virzīts redzējums par termina "asociācijā sagatavots spēlētājs" ieviešanu topošajos spēlētāju izmantošanas ierobežojumos. Termins sevī ietver futbolistu, kurš laika posmā no 15 līdz 21 gada vecumam vismaz trīs gadus trenējies Latvijā ar treniņu un sacensību praksi kādā no pašmāju klubiem. Diskusijas par precīzu šī termina formulējumu un tā izmantošanas principiem turpinās, bet tālāku lēmumu virzīšana šajā jautājumā tiek plānota nākamajā valdes sēdē.

 

Aizvadītajā sēdē LFF valde deva akceptu īpašas komitejas izveidei senioriem un futbola veterāniem aktuālo jautājumu apspriešanai un iniciatīvu virzīšanai.

Sēdes laikā LFF valde uzklausīja arī biedrības Latvijas Futbola virslīga valdes priekšsēdētāja Maksima Krivuņeca prezentāciju par Virslīgas čempionāta tālākās attīstības plāniem un redzējumu par turpmāko sadarbības modeli ar LFF. Saistībā ar mācību un treniņu centra Staicele lūgumu LFF finansiāli atbalstīt Staiceles Sporta profesionālās vidusskolas turpmāko šīgada darbību pieņemts lēmums šo jautājumu izskatīt attālināti pēc precīza pieprasītā finansējuma apzināšanas.

0
Autors:preses - relīze
Foto:Publicitātes foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties
25. oktobrī, 10:10 Apkures tarifs Daugavpilī saruks par vēl 5%; “apkures grozā” – šķelda un propāna butāna maisījums
18. oktobrī, 15:25 Daugavpilietei Marijai Trošinai apritēja 104 gadi!

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti