Lūsēniem vārdiņsvētki kopā ar Jēkabpili! 0

Otrdiena, 31 jūl 2018, 13:57 Versija drukāšanai

Lūsēniem vārdiņsvētki kopā ar Jēkabpili!

Ceturtdien, 2. augustā plkst. 15.00 Rīgas Zooloģiskajā dārzā pavasarī dzimušie lūsēni svinēs Vārdiņsvētkus. Ieteikumus un izvēli par lūsēnu vārdiem uzticējām ilggadējiem draugiem un lūšu atbalstītājiem – Jēkabpils pilsētas iedzīvotājiem. Kā jau ierasts svētku reizē, Latvijas dižkaķēni saņems dāvanas un svinību cienīgu torti – liellopu gaļu ar paipalu olu dekorējumu. Pasākuma laikā kopā ar Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāju Raivi Ragaini iepazīsim lūšu ģimenes dzīvesstāstu: noslēpumus, dienas režīmu un līdzdalību lūšu reintrodukcijas projektā Polijā.


Lūsēnu vecāki - saskanīgais pāris Kamēlija un Rubīns zoodārzā mīt no 2011. gada un sekmīgi izaudzinājuši 7 mazuļus. Šī gada 28. martā dzimušie dvīnīši jau saņēmuši vakcināciju potes divu un trīs mēnešu vecumā. Dienas vidū, karstākajā laikā, lūsēni kā kaķiem pieklājas labprātāk laiski gulšņā aploka ēnainākajās vietās. Rotaļu laikā, rīta un vakara stundās, gan viss miers pazūd un aplokā valda visai draiska noskaņa: te augšpēdus, te jau kamoliņā veļas divi minči, te jākāpelē pa zaru zariem, bet pēc tam seko “boksa mačs”...

 

Video sižets par lūsēniem šeit: https://youtu.be/TcENnqDEFdg

 

Rīgas Zooloģiskais dārzs jau vairāk nekā 20 gadus sekmīgi piedalās lūšu vairošanas programmā (ESB –Eiropas ciltsgrāmata, to uztur Šverīnes zoodārzs Vācijā). Lūši no Latvijas ir ģenētiski ļoti augstvērtīgi. Pēdējo 10 gadu laikā lūsēni nosūtīti uz citiem zoodārziem Igaunijā, Lietuvā, Skotijā, Somijā, Spānijā, Ungārijā, Ukrainā un Japānā. No 2009. gada 6 lūši nosūtīti uz Poliju, kur ar Pasaules dabas fonda (WWF) atbalstu tiek veikts šo savvaļas kaķu reintrodukcijas projekts. Šī gada sākumā uz Jablonovas dabas parku Polijas ziemeļos nosūtītais tēviņš ir ieguvis poļu vārdu Muca un veiksmīgi izveidojis saskanīgu pāri:

 

https://www.asta24.pl/2018/03/23/muca-kolejny-rys-dzikiej-zagrodzie-jablonowie/ .

 

Lūši savulaik bijuši plaši izplatīti visa Eiropā, bet 20. gs. vidū lielā tās daļā gandrīz pilnībā izzuduši. Lūšu skaitu samazināja medības un ķeršana slazdos kažokādu ieguvei, mežu platību izciršana. 20. gs. 70. gados daudzās Eiropas valstīs tika uzsākti lūša reintrodukcijas projekti, mežos izlaižot lūšus no citām populācijām.

 

Pašlaik vairāk nekā 90% Eirāzijas lūšu dzīvo Sibīrijā – ap 30000–35000. Tie izplatīti arī Mongolijā un Ķīnā. Eiropas mežos (neskaitot Krievijas Eiropas daļu) ir ap 8000 lūšu. Centrālajā un dienvidu Eiropā šie dzīvnieki ir reti, bet lielākās populācijas ir Skandināvijā, Somijā un Baltijas valstīs.

 

Latvijā lūšu populācijas stāvoklis tiek vērtēts kā labākais pēdējo 100 gadu laikā. Pēc pētnieku domām, Latvijā pašlaik uzturas 600-800 dižkaķu. Vairāk par lūšiem Latvijā lasi šeit : Eirāzijas lūša Lynx lynx sugas aizsardzības plāns - https://www.daba.gov.lv/upload/File/DOC_SAP/SAP_lusis_18_LV.pdf .

 

P.S. Lūsēnu bildes atrodas šeit: https://failiem.lv/u/rtqgaemg

0
Autors:preses - relīze
Foto:Publicitātes foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Šodien, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti